Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Ξεκινούν από σήμερα οι δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας


Ξεκινούν από σήμερα οι δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για γυναίκες ηλικίας από 21 έως 65 ετών για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, στο πλαίσιο του προγράμματος "Σπύρος Δοξιάδης".
Ήδη από το υπουργείο Υγείας έχει αποσταλεί η σχετική πρόσκληση προς τις μονάδες φροντίδας υγείας για τη συμμετοχή στην υλοποίηση της δράσης.
Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου αφορά σε γυναίκες της παραπάνω ηλικιακής ομάδας που επίσης:
-Διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης
-Δεν έχουν υποστεί, μερική ή ολική, υστερεκτομή λόγω καρκίνου
-Δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκινική νόσο του τραχήλου της μήτρας τύπου C 53.0, 1, 8, 9
-Δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του σώματος της μήτρας τύπου C 54.0, C 55.0
-Δεν έχουν διενεργήσει εξέταση PAP-TEST, κατά τα τρία ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος του προγράμματος
-Εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή υπό-ομάδα μεταξύ 21 και 29 ετών, δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα τρία ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος του προγράμματος
-Εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή υπό-ομάδα μεταξύ 30 και 65 ετών, δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα πέντε ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος του προγράμματος
Οι εξετάσεις μπορούν να γίνουν τόσο σε δημόσιες, όσο και σε ιδιωτικές δομές, χωρίς κόστος (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, Τ.Ο.Μ.Υ., εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, ιατροί, πολυϊατρεία, διαγνωστικάεργαστήρια, ιδιωτικές κλινικές).
Οι δωρεάν εξετάσεις θα περιλαμβάνουν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τεστ Παπ, HPV τεστ για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, και σε περίπτωση ευρημάτων κολποσκόπηση και βιοψία εφόσον χρειαστεί.
Η δράση χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Η διαδικασία
Οι ωφελούμενες συμμετέχουν στο πρόγραμμα προσυπτωματικού ελέγχου με την αυτόματη έκδοση του παραπεμπτικού εξέτασης PAP-TESTή HPV-DNA TEST, το οποίο έχει ισχύ έξι μήνες από την ημερομηνία έκδοσής του.
Όσες δικαιούχοι έχουν ενεργοποιήσει, τη διαδικασία συνταγογράφησης άυλων παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων, λαμβάνουν το παραπεμπτικόηλεκτρονικά είτε μέσω γραπτού μηνύματος (sms) στο κινητό τηλέφωνο τους ή/και μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος (email) στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους.
Όλες οι ωφελούμενες, ενημερώνονται για την επιλεξιμότητά τους καθόλη τη διάρκεια υλοποίησης της Δράσης κατά την επίσκεψή τους σεοποιαδήποτε δημόσια ή ιδιωτική Μονάδα Φροντίδας Υγείας ενώ γενική ενημέρωση των πολιτών για τηΔράση επιτυγχάνεται μέσω της ιστοσελίδας του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου, μέσω του διαδικτυακού τόπου του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα