Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Αύξηση φόρου σε γονικές παροχές και μερίσματα προαναγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Επιστροφή στο παρελθόν με αυξήσεις φόρων και κατάργηση ευνοϊκών διατάξεων και ενδεχομένως με νέα φορολόγηση της μεσαίας τάξης για να περιορισθούν οι ανισότητες φαίνεται να επιφυλάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το πρώτο δείγμα του οικονομικού προγράμματος και δη για τη φορολογική πολιτική, του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο βουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος στην ομιλία του στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης του αφορολόγητου ορίου που ανέρχεται σήμερα στα 800.000 ευρώ για γονικές παροχές και δωρεές, καθώς και στην αύξηση του φόρου στα μερίσματα.
Συγκεκριμένα στο συνέδριο του Οικονομικού επιμελητηρίου τόνισε ότι "Με λύπη μου διαπιστώνω ότι αυτήν την τετραετία, που επίσης ήταν δύσκολη αλλά είχαμε μεγαλύτερη άνεση διάθεσης πόρων, οι ανισότητες ξανά επιδεινώνονται. Οι ανισότητες στο εισόδημα, ιδίως μετά τον πληθωρισμό, επιδεινώνονται διότι οι αυξήσεις μισθών δεν καλύπτουν, δεν αποκαθιστούν την αγοραστική δύναμη μισθών και εισοδημάτων. Κι αυτό θα λειτουργήσει σωρευτικά. Τα μέτρα φορολογίας που ελήφθησαν, τα περισσότερα, διευρύνουν τις ανισότητες.
Δεν είναι δυνατόν σήμερα να φορολογούμε με 5% τα μερίσματα, μια χώρα υπερχρεωμένη με μεγάλες ανισότητες.
Δεν είναι δυνατόν να απαλλάσσουμε από το φόρο τη μεταβίβαση με γονικές παροχές μεγάλων περιουσιών. Αυτή είναι η προτεραιότητα σε αυτήν τη χώρα; Είναι ανάγκη να ξαναδούμε το φορολογικό σύστημα και την κατανομή των φορολογικών βαρών”.
Την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ φορολογήθηκε υπέρμετρα η μεσαία τάξη, ενώ φόροι όπως η ΕΝΦΙΑ που είχε υποσχεθεί ότι θα καταργηθούν διατηρήθηκαν.
Αντίθετα την τελευταία τετραετία, μειώθηκε-μεταξύ άλλων- σημαντικά ο ΕΝΦΙΑ για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης, περιορίσθηκε για τους ελεύθερους επαγγελματίες η προκαταβολή φόρου (η πλέον ευνοημένη εισοδηματική ομάδα), ενώ μειώθηκε στο 22% (από 29%) ο εταιρικός φόρος και στο 5% ο φόρος στα μερίσματα από 10% που ήταν. Βέβαια και η σημερινή κυβέρνηση "ξέχασε” όταν ανέλαβε τον μέσο μισθωτό με τα οφέλη της φορολογικής κλίμακας που τέθηκε σε ισχύ το 2022 να είναι πενιχρά.
Σημειώνεται ότι η χώρας μας βρίσκεται στο μέσο όρο περίπου όσον αφορά τον εταιρικό συντελεστή φορολόγησης των κερδών, ενώ αντίθετα διατηρεί τον χαμηλότερο συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων. Όπως προαναφέρθηκε Βέβαια, κάποιες χώρες έχουν ιδιαίτερα χαμηλούς εταιρικούς συντελεστές της τάξης του 10-12%, ενώ άλλες χώρες έχουν μεγάλες υπεραποσβέσεις δαπανών, ενώ άλλες έχουν ενσωματώσει εταιρικό φόρο και φόρο μερισμάτων με στόχο να προσελκύουν επενδύσεις.
Σύμφωνα με το Tax Foundation, η Ιρλανδία έχει τον υψηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή μερισμάτων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών του ΟΟΣΑ με 51% Ακολουθούν η Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με 42% και 39,4% αντίστοιχα.
Η Εσθονία και η Λετονία είναι οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που καλύπτονται και δεν επιβάλλουν φόρο στα εισοδήματα από μερίσματα. Αυτό οφείλεται στο εταιρικό τους σύστημα φορολογίας που βασίζεται σε ταμειακές ροές. Αντί να επιβάλλουν φόρο μερισμάτων, η Εσθονία και η Λετονία επιβάλλουν φόρο εισοδήματος 20% όταν μια επιχείρηση διανέμει τα κέρδη της στους μετόχους.
Από τις χώρες που επιβάλλουν φόρο μερισμάτων, η Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή 5%, ακολουθούμενη από τη Σλοβακία με 7%. Οι ευρωπαϊκές χώρες του ΟΟΣΑ επιβάλλουν έναν μέσο ανώτατο φορολογικό συντελεστή μερισμάτων 24%.
Σημειώνεται ότι σε πολλές χώρες, τα εταιρικά κέρδη υπόκεινται σε δύο επίπεδα φορολογίας: τον εταιρικό φόρο εισοδήματος σε επίπεδο οικονομικής οντότητας όταν η εταιρεία κερδίζει εισόδημα και τον φόρο μερισμάτων ή τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών σε ατομικό επίπεδο όταν αυτό το εισόδημα μεταβιβάζεται στους μετόχους . Ορισμένες χώρες, ωστόσο, έχουν ενσωματώσει τη φορολόγηση των εταιρικών και μερισμάτων/κεφαλαιουχικών κερδών για την εξάλειψη αυτής της διπλής φορολογίας.    Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα