Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Τρομοκρατία: Μεταξύ 5-13 Απριλίου θα γινόταν το χτύπημα στην εβραϊκή συναγωγή - Οι αμοιβές και οι συνομιλίες που σοκάρουν - Θα έρθουν νέες συλλήψεις;

Μεταξύ 5-13 Απριλίου κατά τη διάρκεια του Εβραϊκού Πάσχα θα γινόταν το τρομοκρατικό χτύπημα ενάντια στην εβραϊκή συναγωγή σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ενώ στόχος θα ήταν επιφανή μέλη της εβραϊκής κοινότητας που θα βρίσκονταν στον χώρο.
Χθες, μάλιστα, βγήκαν και στη δημοσιότητα τα πρόσωπα και τα στοιχεία των ανδρών πακιστανικής καταγωγής που αναμένονται να οδηγηθούν αύριο, Παρασκευή στον 3ο τακτικό ανακριτή με την κατηγορία της διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκλησης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα).

Στο «φως» διάλογοι των συλληφθέντων που σχεδίαζαν επίθεση
Υλικό από τα θύματά τους σχεδίαζαν να δημοσιοποιήσουν -μετά την επίθεση που θα έκαναν- τα μέλη του τρομοκρατικού δικτύου στην Ελλάδα. Από τις συνομιλίες μεταξύ τους, που φέρνει στο «φως» το OPEN, έχει προκύψει ότι θα τραβούσαν βίντεο και φωτογραφίες που θα δημοσιοποιούσαν προκειμένου να προκαλέσουν μεγαλύτερη αναστάτωση.
Μάλιστα, τα μέλη του δικτύου είχαν και διακριτούς ρόλους: άλλοι θα ήταν οι εκτελεστές, άλλοι οι παρατηρητές και άλλοι θα τραβούσαν βίντεο και φωτογραφίες που έπειτα θα δημοσιευόντουσαν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου.
Παράλληλα, σε έναν από τους διαλόγους γίνεται ξεκάθαρο πως ο 30χρονος, ο οποίος φέρεται ως αρχηγός, ζητά να στρατολογηθούν και νέα άτομα που θα έπαιρναν επίσης μέρος στην επιχείρηση στο εστιατόριο.
Αμοιβή για «το κάθε κεφάλι»

Σε έναν από τους διαλόγους ο 30χρονος λέει στους τρομοκράτες που ήταν στην Ελλάδα: «Για αυτό σου είπα να κανονίσεις, είτε ένα άτομο είτε δύο είτε τρία και πες τους το έξω από τα δόντια, για το κάθε κεφάλι η αμοιβή είναι και γι' αυτούς 50 Λακ».
Σε άλλους διαλόγους ο 30χρονος φαίνεται να ξεκαθαρίζει για το πώς θέλει να γίνει η επίθεση και ότι θέλει πολλούς νεκρούς.
«Ό,τι πληγή ή τραύμα, να φαίνεται καθαρά στο βίντεο»
Χαρακτηριστικά λέει στον 27χρονο: «Στο εστιατόριο μπορείς να το κάνεις και με μπουκάλες. Μπείτε στην κουζίνα και βάλτε φωτιά, να ξεκινήσει από εκεί. Να γίνει η δουλειά με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουν κανένα περιθώριο. Το κατάλαβες;». Τότε, ο 27χρονος -ένας εκ των δύο συλληφθέντων στην Ελλάδα- του απαντά: «Θα γίνει, σου το υπόσχομαι. Και από τον κάθε τραυματία και νεκρό θα σου στείλω και φωτό».
Ο 30χρονος, τότε, με ένταση τού λέει: «Ό,τι πληγή ή τραύμα υπάρχει να φαίνεται καθαρά στο βίντεο και τις φωτογραφίες».
Πώς στρατολογούσαν νέα μέλη
Παράλληλα, όπως έχει γίνει γνωστό, σχέδια επέκτασης του τρομοκρατικού τους δικτύου είχαν οι δύο συλληφθέντες που σχεδίαζαν πλήγματα σε εβραϊκούς στόχους. Το χτύπημα στο εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας θα ήταν μόνο η αρχή.
Ειδικότερα, στα κινητά και τις κάρτες μνήμης που εντοπίστηκαν όταν έγινε η έφοδος στο σπίτι που διέμεναν οι δύο, βρέθηκαν φωτογραφίες συγκεκριμένων προσώπων. Παράλληλα και στις συνομιλίες με τον αρχηγό τους στο Ιράν, έκαναν αναφορά σε συγκεκριμένα πρόσωπα -εβραϊκής καταγωγής. Σχεδίαζαν, δηλαδή, τις επόμενες κινήσεις και επιθέσεις τους που φαίνεται πως θα ήταν κατά συγκεκριμένων προσώπων

Όπως λένε οι Αρχές Ασφαλείας στην Ελλάδα, δεν θα έμεναν μόνο σε αυτά τα δύο άτομα και προσπαθούσαν να ενισχύουν το δίκτυο των τρομοκρατών και με άλλα πρόσωπα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για το OPEN.
Οι δύο είχαν πλησιάσει περίπου 15 με 20 άτομα, τους εξηγούσαν τι ήθελαν να κάνουν και τους μιλούσαν για τις «βαριές πλάτες» που έχουν για να τους στηρίξουν και ήταν στο Ιράν, ενώ τους έταζαν και μεγάλα χρηματικά ποσά.
Οι Αρχές λένε, επίσης, πως θα επιχειρούσαν να φτιάξουν ένα δίκτυο με έδρα την Αθήνα που θα ήταν σε συνεργασία και συνεννόηση και με άλλα παρακλάδια της οργάνωσης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Θεοδωρικάκος: Δεν φαίνεται να υπάρχει «εγκέφαλος» τρομοκρατίας στην Ελλάδα
Δε φαίνεται να υπάρχει «εγκέφαλος» στην Ελλάδα, ούτε συμμετοχή Ελλήνων στο τρομοκρατικό δίκτυο που επιχειρούσαν να στήσουν οι δύο συλληφθέντες στη χώρα μας, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.
Χαιρέτισε την καλή συνεργασία της αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ αλλά και το συστηματικό τρόπο με τον οποίο έγιναν οι έρευνες ταυτόχρονα σε Αθήνα, Ζάκυνθο και Σπάρτη.
Σχετικά με τα κίνητρα των δύο συλληφθέντων, τόνισε πως ήταν αποκλειστικά οικονομικά.
Ο κ. Θεοδωρικάκος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι πέραν των δύο ανδρών που έχουν συλληφθεί, έχουν ελεγχθεί και άλλα άτομα, χωρίς ωστόσο να έχουν προκύψει αποδεικτικά στοιχεία για τη συμμετοχή τους.
Στο ερώτημα εάν αναμένονται και νέες συλλήψεις σχετικά με την υπόθεση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει, αλλά ούτε και να προκαταβάλει μια τέτοια εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα