Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Γιατί ο Μητσοτάκης επέλεξε να στηθούν κάλπες στις 21 Μαΐου και 2 Ιουλίου


Για όσους γνώριζαν εκ των έσω η επιλογή του πρωθυπουργού να ανακοινωθούν οι κάλπες για τις εκλογές στις 21 Μαΐου, ήταν ειλημμένη.
Εκείνο που δεν ήταν σαφές ήταν ο χρονική στιγμή της ανακοίνωσης καθώς κάποιοι έλεγαν ότι αυτό θα γίνει μετά το Πάσχα. Τελικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να ανοίξει τα χαρτιά στο υπουργικό συμβούλιο, ανακοινώνοντας ότι οι πρώτες εκλογές που θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική θα γίνουν στις 21 Μαΐου.
Στο τραπέζι είχε τεθεί και η ημερομηνία της 28ης Μαΐου, αλλά αυτή η πρόταση απορρίφθηκε καθώς ο κ. Μητσοτάκης δεν ήθελε με τίποτα να διαταραχθεί η διεξαγωγή των πανελληνίων που ξεκινούν την 1η Ιουνίου και ολοκληρώνονται με τα ειδικά μαθήματα στις 29 Ιουνίου.
Μάλιστα οι πανελλαδικές αποτελούν οδηγό και για τη διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών που θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής καθώς το πρώτο κόμμα λαμβάνει το μπόνους των 40 εδρών. Έτσι όλα δείχνουν ότι αυτές -που όπως ανακοίνωσε ο κ, Μητσοτάκης θα γίνουν αρχές Ιούλιου- θα διεξαχθούν στις 2 του μήνα. Αλλά και σε αυτήν την απόφαση υπάρχει λογική εξήγηση καθώς στις 11 και 12 Ιουλίου διεξάγεται κρίσιμη σύνοδος του ΝΑΤΟ, που θα τεθούν σημαντικά ζητήματα για την Τουρκία και τη διεύρυνση της ατλαντικής συμμαχίας με τις σκανδιναβικές χώρες και ειδικά τη Σουηδία, η χώρα θα πρέπει να εκπροσωπηθεί με εκλεγμένο Πρωθυπουργό και όχι υπηρεσιακό, υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη.
Μάλιστα το συγκεκριμένο επιχείρημα θα αποτελέσει και πολιτική για την επίτευξη αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική, καθώς όπως επισημαίνουν κύκλοι του Μαξίμου, οι πολίτες θα πρέπει να πειστούν ότι η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση και όχι μεγάλα διαστήματα αστάθειας, καθώς οι διεθνείς εξελίξεις τρέχουν και η Ελλάδα θα πρέπει να έχει λόγο και ρόλο, για να διαφυλάξει και να προστατεύσει τα συμφέροντα της.
Όπως έγινε γνωστό ο Πρωθυπουργός, έχει ήδη ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Βουλή συνεχίζει κανονικά το έργο της μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη. Μετά το κλείσιμο και τη διάλυση της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην κυρία Σακελλαροπούλου προκειμένου να ακολουθηθεί η διαδικασία που ορίζει το Σύνταγμα. Να οριστεί επίσης υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών και να οριστεί και κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα