Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Moody's: Ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες - Γιατί είναι ανθεκτικές στην κρίση


Ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης για τις ελληνικές τράπεζες, εν μέσω της αναταραχής που υπάρχει διεθνώς στον κλάδο, έδωσε με νέα έκθεσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, διατηρώντας θετικές τις προοπτικές.
Ο Moody’s αναμένει ότι η ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις, με τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης, θα στηρίξει την κερδοφορία τους, ενώ εκτιμά ότι τα κεφάλαιά τους θα αυξηθούν οριακά και το ποσοστό των κόκκινων δανείων τους θα σταθεροποιηθεί.
Οι τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους τα τελευταία χρόνια, με την ποιότητα των δανείων να αναμένεται να σταθεροποιηθεί, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτοι δανειολήπτες, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, σημειώνει ο οίκος σε έκθεσή του.
Οι προβλέψεις για ζημίες από δάνεια αναμένεται να υποχωρήσουν σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.
Ισχυρή η ρευστότητα
Η ρευστότητα των τραπεζών εκτιμάται ότι θα παραμείνει εύρωστη καθώς αυξήθηκαν οι καταθέσεις και συνεχίζουν να εκδίδουν ομόλογα για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους αναφορικά με τους εποπτικούς κανόνες για το bail in.
Ανάπτυξη 1,8% το 2023
Ο οίκος θεωρεί ότι το τραπεζικό σύστημα θα προστατευθεί από τη νομισματική σύσφιξη λόγω της δομής των ισολογισμών και καθώς η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς 1,8% και 1,7% το 2023 και το 2024, αντίστοιχα, χάρη στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, εκτιμά ο οίκος.
Μία επιβράδυνση της κατανάλωσης φέτος, λόγω του υψηλού πληθωρισμού, είναι αναμενόμενη για φέτος, αλλά η ισχυρή πορεία του τουρισμού πιθανόν θα διατηρηθεί, δίνοντας ώθηση στην ελληνική οικονομία.
Στο 6,3% τα κόκκινα δάνεια
Παρά την απότομη πτώση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) στην Ελλάδα στο 6,3% τον Δεκέμβριο του 2022 από 33% στο τέλος του 2020 και 49% τον Δεκέμβριο του 2016, αυτός εξακολουθεί να είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη και ένα ευάλωτο σημείο είναι οι καθαρές εισροές NPE από ευάλωτους δανειολήπτες (κυρίως από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στεγαστικά δάνεια) λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα