Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Άνω - κάτω ο ΕΟΠΥΥ: Περίεργες μεταθέσεις, διαμαρτυρίες γιατρών και προβληματισμός στο Μαξίμου


Στο μάτι του κυκλώνα έχει βρεθεί για μία ακόμη φορά ο ΕΟΠΥΥ και η διοικήτρια του Οργανισμού Θεανώ Καρποδίνη, λίγες μέρες πριν την προγραμματισμένη φιέστα που οργανώνεται στο Πολεμικό Μουσείο για τον εορτασμό των 10 χρόνων λειτουργίας του, όπου έχει προσκληθεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Την προηγούμενη εβδομάδα, προκλήθηκε σάλος από την απόφαση της διοικήτριας να «εκπαραθυρώσει» τον επί σειρά ετών οικονομικό διευθυντή του Οργανισμού Κωνσταντίνο Μπαρούς, προκαλώντας πλήθος ερωτημάτων καθώς η υπηρεσία στην οποία προΐστατο χειρίζεται όλες τις ευαίσθητες οικονομικά υποθέσεις του φορέα.
Ο εν λόγω διευθυντής, σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς αλλά και όσους γνωρίζουν εκ των έσω τον ΕΟΠΥΥ, θεωρείται από τους πλέον ικανούς και έντιμους υπαλλήλους αλλά και άνθρωπος που στήριξε στα δύσκολα τον Οργανισμό στις διάφορες περιπέτειες που έχει περάσει συμπεριλαμβανομένης και της διαχείρισης της περιόδου Covid.
H απομάκρυνσή του από την κ. Καρποδίνη έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία με αποτέλεσμα να προκληθεί σάλος στην αγορά και προβληματισμός για την λόγο που η διοικήτρια τον μετέφερε σε άλλη υπηρεσία αφαιρώντας του τον χειρισμό των ευαίσθητων οικονομικών του Οργανισμού.
Για την υπόθεση αυτή έχει ενημερωθεί και το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο ο προβληματισμός διογκώθηκε όταν οι γιατροί (ΠΙΣ και ΙΣΑ) εξέδωσαν μία ακόμη ανακοίνωση με την οποία «ενημερωθήκαμε για την ύπαρξη μεγάλης καθυστέρησης αναφορικά με την ψηφιοποίηση και την εκκαθάριση των δαπανών μηνός Δεκεμβρίου 2022. Καθίσταται σαφές ότι πρόκειται για αμοιβές για ήδη πραγματοποιθείσες ιατρικές πράξεις για τις οποίες νομότυπα έχουν υποβάλει όλα τα νόμιμα παραστατικά προς πληρωμή.
»Περαιτέρω η μη καταβολή των νόμιμων αμοιβών στους ιατρούς για τις αποδεδειγμένα παρασχεθείσες ιατρικές υπηρεσίες συνιστά υποτίμηση της αξίας των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών και αναμφισβήτητη μείωση της υπόστασής τους ως επιστημόνων ιατρών και πολιτών της χώρας, αποστερώντας τους ταυτόχρονα και την δυνατότητα ανταπόκρισης τους στις τυχόν οφειλές τους. Για τους λόγους αυτούς σας καλούμε όπως έως το τέλος Μαρτίου 2023, προβείτε, ως οφείλετε, στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών, προκειμένου να πληρωθούν οι προαναφερόμενες δαπάνες στους ιατρούς».
Οι εορτασμοί
Είχε προηγηθεί ανακοίνωση των γιατρών η οποία πληροφορούσε ότι οι ίδιοι όχι μόνο δεν πρόκειται να παραστούν στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 10 χρόνια ΕΟΠΥΥ και πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πολεμικό Μουσείο, εκεί όπου πραγματοποιήθηκε η διημερίδα στην οποία είχε προσκληθεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος όμως δεν παρέστη.
Απειλές Καρποδίνη
Κατόπιν όλου αυτού του σκηνικού που έχει δημιουργηθεί επί των ημερών Καρποδίνη και που δεν φαίνεται να μπορεί να το ελέγξει σε μία περίοδο που η κυβέρνηση δεν μπορεί να «σηκώσει» άλλα προβλήματα κακής διοίκησης και χειρισμών, η διοικήτρια εξαπολύει και απειλές προς δημοσιογράφους και Μέσα Ενημέρωσης αισθανόμενη προφανώς ότι εκείνη πρέπει να εξαιρείται από κάθε μορφής έλεγχο της εξουσίας που της έχει ανατεθεί διοριζόμενη σε αυτη τη θέση και όταν μάλιστα καρατομεί και τον οικονομικό διευθυντή που χαίρει άκρας εμπιστοσύνης.
Η ίδια μάλιστα εξέδωσε και ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «απόφαση απαλλαγής υπαλλήλου από τα καθήκοντα του, ήταν πλήρως και ειδικά αιτιολογημένη, ελήφθη αρμοδίως και απολύτως νόμιμα, τελούσε εν πλήρη γνώσει των αρμοδίων φορέων και αποσκοπεί στην εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού και στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Επ’ αφορμή της παραπάνω απόφασης, και ελέγχων δαπανών που προηγήθηκαν, διακινούνται ηλεκτρονικά, προφανώς καθ’ υπόδειξη, απαράδεκτα και ειρωνικά σχόλια, απόψεις, υπαινιγμοί και αναληθείς ισχυρισμοί που προσβάλουν το κύρος, την τιμή, την υπόληψη και την προσωπικότητα μου, γεγονός για το οποίο επιφυλάσσομαι. Προς γνώση δε των συντακτών των παραπάνω δημοσιευμάτων και όσων κόπτονται για την εν θέματι απόφαση, έχουν δοθεί οι απαραίτητες οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για την παραπομπή των σχετικών υποθέσεων στην Αρχή Διαφάνειας και στο Ελεγκτικό Συνέδριο».
Από τα συμφραζόμενα καταλαβαίνει κανείς ότι η κ. Καρποδίνη «έφαγε» τον οικονομικό διευθυντή λόγω κάποιων υποθέσεων τις οποίες και έστειλε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, αφήνοντας με τον τρόπο αυτό έμμεσες αιχμές για τον κ. Μπουρούς , τον οποίο και «δίνει» με σαφείς υπαινιγμούς ως εκείνον που προφανώς δεν έκανε καλά την δουλειά του κατά τον «έλεγχο δαπανών που προηγήθηκαν» της απόφασης.
Έτσι, με δύο παράλληλες υποθέσεις να τρέχουν, αυτές για τις οποίες η κα Καρποδίνη εξοστράκισε τον οικονομικό διευθυντή και τις άλλες με τις καταγγελίες των γιατρών η κατάσταση στον ΕΟΠΠΥ της κας Καρποδίνη έχει εκτραχυνθεί με αποτέλεσμα να προκαλείται ένας ακόμη πονοκέφαλος στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την υπόθεση αυτή παρακολουθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ με τους αρμόδιους τομεάρχες να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να ψάχνουν τα θέματα και τις αποφάσεις της κας Καρποδίνη. Η οποία, στις ανακοινώσεις της, θεωρεί ότι τα δημοσιεύματα για όλα αυτά τα σοβαρά θέματα γίνονται «καθ' υπόδειξη» κάποιων.
Προφανώς θα πρόκειται, στην συγκυρία των ημερών, για ένα ακόμη διορισμένο πρόσωπο σε Οργανισμό που θεωρεί ότι όλα είναι καλώς καμωμένα και ότι δεν πρέπει να ελέγχεται, όταν μάλιστα υπάρχουν περίεργες αποφάσεις και ανακοινώσεις διαμαρτυρίας όλων των ενώσεων γιατρών της χώρας, τουλάχιστον για αυτή την περίοδο. Αυτό όμως αφορά εκείνους που την διόρισαν οι δημοσιογράφοι και τα Μέσα ενημέρωσης θα συνεχίσουν να κάνουν την δουλειά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα