Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Σαν σήμερα 26/3, ο πρώτος Έλληνας κατακτάει χρυσό μετάλλιο με το σπαθί του στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες – Ουδείς τον θυμάται πλέον

Τον Σπύρο Λούη τον γνωρίζουν και θυμούνται το κατόρθωμά του σχεδόν όλοι. Τον πρώτο Έλληνας που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο, με το σπαθί του, στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, ουδείς τον θυμάται πλέον!
Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 26 Μαρτίου - με το παλιό ημερολόγιο - του 1897. Στην αίθουσα του Ζαππείου Μεγάρου κάποιοι λιγοστοί θεατές, συγγενείς και φίλοι και ελάχιστοι περίεργοι μόλις είχαν παρακολουθήσει έναν αγώνα ξιφασκίας. Ο Έλληνας αθλητής είχε νικήσει και πανηγύριζε με υψωμένη τη σπάθη.
Τότε ένας εξάδελφός του μέσα από τους δέκα δεκαπέντε ανθρώπους, που χειροκροτούσαν, έτρεξε, αγκάλιασε τον ξιφομάχο και έκανε να τον σηκώσει στα χέρια. Και τότε όλοι όσοι ήταν στην κλειστή αίθουσα χίμηξαν σαν χείμαρρος πάνω στον νικητή και τον πήραν στους ώμους πανηγυρίζοντας.
Δεν το ΄ξεραν τότε ότι σήκωναν στις πλάτες τους την Ιστορία! Γιατί ο αθλητής που μόλις είχε ανακηρυχτεί Ολυμπιονίκης, ήταν ο Λεωνίδας Πύργος, ο πρώτος Έλληνας χρυσός Ολυμπιονίκης των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, που έγιναν στην Αθήνα!
Κι ο Λεωνίδας Πύργος «χάθηκε» στα βάθη των καιρών και η δόξα του ρήμαξε σαν τους ενετικούς πύργους, που τους χτυπάνε τ’ ανεμοβρόχια του χρόνου. Και οι πολλοί πιά, όταν τους ρωτήσεις για Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 1896, τον Σπύρο Λούη θυμούνται κι άλλον κανέναν…

Ο Λεωνίδας Πύργος, καθιστός στη μέση, ανάμεσα σε Ολυμπιονίκες του 1896

Όμως ο Λεωνίδας Πύργος ήταν εκείνος που στέφθηκε πρώτος των πρώτων! Ο Πύργος ήταν δεινός ξιφομάχος, ετών 25, όταν έγιναν οι Αγώνες της Αθήνας και ουδείς θα στοιχημάτιζε τότε ότι ο Έλληνας αθλητής θα μπορούσε να συναγωνιστεί Ευρωπαίους με πείρα χρόνων στην ξιφομαχία. Κι όμως, ο Γάλλος – θρύλος του ξίφους Ζαν Μορίς Περονέ υποκλίθηκε στον Έλληνα ξιφομάχο που τον νίκησε με σκορ 3-1.
Ο Λεωνίδας Πύργος είχε γεννηθεί στη Μαντινεία της Αρκαδίας και είχε διδαχτεί την ξιφομαχία από τον πατέρα του Νικόλαο, δεινό ξιφομάχο και δάσκαλο οπλομαχίας στην Σχολή Ευελπίδων.
Ο Λεωνίδας Πύργος δεν πήρε μέρος ξανά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως και ο γάλλος αντίπαλός του.
Να σημειώσουμε εδώ πως, αν και πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης των σύγχρονων Αγώνων, ο Πύργος δεν υπάρχει η εξέλιξη της ζωής του καταγεγραμμένη, ούτε καν η ημερομηνία θανάτου του, ενώ στο Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό του Ελευθερουδάκη δεν υπάρχει καν το όνομά του. Κι αν αναζητήσει κάποιος φωτογραφία του; Μόνο μία και μοναδική! Περισσότερα είναι γνωστά για τον πατέρα του, Νικόλαο Πύργο παρά για τον τιμημένο γιό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα