Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Σενάρια ακόμη και για τρίτες κάλπες μετά τη στάση Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό "άγνωστο Χ" - Αυτοδυναμία ζητά ο Μητσοτάκης


Τα πλάνα από το γραφείο του Κώστα Τασούλα στη Βουλή, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, ανήμερα της 25ης Μαρτίου καταμαρτυρούν ένα και μόνο γεγονός: Το χαμηλό βαρομετρικό στις σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη, οι οποίοι αν και βρέθηκαν σε απόσταση αναπνοής, δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα. Άγνωστο, αν καλά καλά, είπαν μία "καλημέρα".
Οι... φουρτούνες, μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ξανάρχισαν, με αφορμή την συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ και τη θέση που διατύπωσε για το τρίτο πρόσωπο που θα ζητήσει ο ίδιος να είναι πρωθυπουργός, εάν το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα αλλαγής κατακτήσει ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό στην εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου, με τον Γιάννη Οικονόμου να μιλάει για θεσμική ασέβεια και για πρωθυπουργό "Άγνωστο Χ".
Κυβερνητικά στελέχη καταλόγισαν αλαζονεία στον Νίκο Ανδρουλάκη, υποστηρίζοντας ότι το τρίτο κόμμα δεν μπορεί να επιλέγει τον πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος δεν μπορεί να είναι άλλος από τον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Ίσως είναι η μόνη φορά που συμφώνησαν σε κάτι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με την Κουμουνδούρου να ξεκαθαρίζει ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο νικητής των εκλογών, πρωθυπουργός θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας.
Χθες, ο Νίκος Ανδρουλάκης από την Σπάρτη, αφού επιτέθηκε και στους δύο αντιπάλους του, δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το τρίτο πρόσωπο, συστήνοντας έμμεσα υπομονή μέχρι το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης. "Δεν υπάρχει πρωθυπουργός Άγνωστος Χ", είπε.
"Αν λέγαμε το όνομα ενός υποψήφιου πρωθυπουργού, τότε θα ήταν που θα περιφρονούσαμε τη λαϊκή ετυμηγορία. Όπως το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι προϊόν προγραμματικών συγκλίσεων, έτσι και τα πρόσωπα σε κρίσιμα υπουργεία και βεβαίως του πρωθυπουργού πρέπει να εκφράζουν αυτό το πρόγραμμα", κατέληξε ο Ν. Ανδρουλάκης.
Το μπρα ντε φερ μέχρι τις εκλογές
Η κυβέρνηση δεν έκανε επισήμως κάποιο σχόλιο για τα λεγόμενα του Νίκου Ανδρουλάκη, με στελέχη της πάντως να επιμένουν στον δρόμο της σταθερότητας και της αυτοδυναμίας. "Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει από την πρώτη στιγμή δώσει το στίγμα των προθέσεων του. Μιλάει για μία αυτοδύναμη κυβέρνηση ώστε η χώρα να μπορεί αποτελεσματικά να διαχειρίζεται τις προκλήσεις που θα έχει μπροστά της. Ο κ. Ανδρουλάκης μας λέει τι δεν θέλει, δεν λέει όμως τι θέλει", υποστηρίζουν, σημειώνοντας ότι οι εκλογικοί συσχετισμοί θα είναι αυτοί που θα καθορίσουν την επόμενη ημέρα των εκλογών.
"Δεν δίνουμε μάχη για την εξουσία", ήταν νωρίτερα η απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη από τη Σπάρτη. "Όσα είπε για τις κυβερνήσεις συνεργασίας δεν είναι γιατί βιάζομαι να πάρω κάποια θέση εξουσίας. Το έχω αποδείξει άλλωστε στην πολιτική μου πορεία. Το κάνω γιατί βλέπω τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου επικρατεί ο σεβασμός στους θεσμούς, στον πολίτη, το δημόσιο συμφέρον".
Και τρίτη κάλπη;
Ολοένα και περισσότερα γαλάζια στελέχη υπενθυμίζουν πάντως στον Νίκο Ανδρουλάκη ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αποτελεί τον κοντινότερο ιδεολογικό χώρο με τη Νέα Δημοκρατία και ότι το... τεστ έχει γίνει και παλαιότερα (κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου) και μάλιστα με επιτυχία, σε πολύ δύσκολες συνθήκες για τη χώρα.
Τι θα γίνει όμως, μετά την δεύτερη κάλπη, αν η Νέα Δημοκρατία δεν είναι αυτοδύναμη, ζητήσει να κάνει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ (όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουν άλλωστε αποκλειστεί) και ο πρόεδρός του πει "όχι" στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το τιμόνι της χώρας, όπως λέει σήμερα; Ποιος θα "κατηγορηθεί" για κυβερνητική αστάθεια;
Σε αυτήν την περίπτωση κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και τρίτες κάλπες, σενάριο που ήδη συζητείται σε όλα τα κόμματα.
Όλα δείχνουν ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι πολιτικά πολύ ενδιαφέρον…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα