Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Κασκάρι: Το «γεράκι» της Fed υπέρ περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων

Υπέρ της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα μέχρι το τέλος του 2024 ήταν ο πρόεδρος της FedΜινεάπολης, Νίλ Κασκάρι, όπως αναφέρει σε άρθρο της που ανέβηκε στην κεντρική τράπεζα. 
Το «γεράκι» της Fed σημείωσε ότι ο πληθωρισμός είχε μειωθεί σημαντικά και βρίσκεται κοντά στον στόχο του 2%, ενώ η αγορά εργασίας αρχίζει να δείχνει σημάδια αδυναμίας. 
Οι εκτιμήσεις για τα επόμενα βήματα της Fed 
«Το ισοζύγιο των κινδύνων έχει μετατοπιστεί από τον υψηλότερο πληθωρισμό προς τον κίνδυνο περαιτέρω αποδυνάμωσης της αγοράς, γεγονός που δικαιολογεί χαμηλότερο επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων» τονίζει. 
Την προηγούμενη εβδομάδα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed αποφάσισαν να μειώσουν τα επιτόκια κατά μισή μονάδα, ένα επιθετικό ξεκίνημα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. 
Η διάμεση πρόβλεψη των αξιωματούχων της Fed «βλέπει» άλλες 50 μονάδες βάσης περικοπών στις δύο υπόλοιπες συνεδριάσεις τους φέτος. Αν και δεν έχει δικαίωμα ψήφου στη φετινή Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς, ο Κασκάρι συμμετέχει στις συζητήσεις για τη νομισματική πολιτική. 
Στις 20 Σεπτεμβρίου, ο διοικητής της Fed, ο Κρίστοφερ Γουόλερ είπε ότι η απόφαση του να ψηφίσει τη μείωση των επιτοκίων κατά τη μισή μονάδα στηρίχτηκε στα απροσδόκητα ευνοϊκά στοιχεία για τον πληθωρισμό των τελευταίων εβδομάδων. 
Η διοίκηση Μισέλ Μπάουμαν ήταν η μόνη που ψήφισε μείωση κατά 25 μονάδες βάσης και την Παρασκευή υποστήριξε ότι ανησυχεί για τον πληθωρισμό που κινείται πάνω από τον στόχο του 2% 
Υψηλότερα το ουδέτερο επιτόκιο 
Ο Κασκάρι στο επεσήμανε ότι ενώ υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με την ισχύ της υποκείμενης. αμερικανικής οικονομίας, η ανάπτυξη και οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν ισχυρές. 
Είπε επίσης ότι το ουδέτερο επιτόκιο, όπου η πολιτική της Fed ούτε επιβαρύνει ούτε τονώνει την οικονομία, πιθανότατα έχει αυξηθεί. 
«Όσο περισσότερο συνεχίζεται η ανθεκτικότητα της οικονομίας, τόσο περισσότερο σήμα παίρνω ότι η προσωρινή άνοδος του ουδέτερου επιτοκίου μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πιο διαρθρωτική» τόνισε. 
Προβλέπει το μακροπρόθεσμο επιτόκιο των Fed Funds σε περίπου 2,9%, από το 2,5% που προέβλεψε τον Μάρτιο. Η διάμεση εκτίμηση μεταξύ όλων των αξιωματούχων της Fed για αυτό το επιτόκιο αυξήθηκε παρομοίως, στο 2,9% στη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας από 2,5% πριν από ένα χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα