Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Δημοτικό Σχολείο Αυλώνας: Ο Γιάννης Μερκούρης για την κατάργηση του


Με επιστολή που απέστειλε χθες στο «Θ» ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Τριφυλίας Γιάννης Μερκούρης, «απαντώντας» στο ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στο φύλλο του Σαββάτου με τίτλο «»Έκλεισαν» στα λουμωχτά το Δημ. Σχολείο Αυλώνας», τονίζει πως όλα έγιναν φανερά!
Στην επιστολή του, με ημερομηνία 10-10-2011, ο κ. Μερκούρης αναφέρει: «Το Δημοτικό Σχολείο Αυλώνας περιλαμβάνετο στον αρχικό σχεδιασμό της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για κατάργηση. Όταν ο διευθυντής Εκπαίδευσης επισκέφθηκε το Δημαρχείο στις αρχές του έτους για να μας ενημερώσει για τις προθέσεις της υπηρεσίας, στο θέμα αυτό υπαναχώρησε από την αντίδρασή μας ότι η απόσταση Πλατάνια - Κυπαρισσία ήταν μεγάλη και η ταλαιπωρία των μαθητών τεράστια. Έτσι παρέμεινε σε λειτουργία το 1/θ Δημοτικό Σχολείο Αυλώνας. Η υπηρεσία πράγματι εξασφάλισε εκπαιδευτικό και το σχολείο καμία μέρα δεν έμεινε κλειστό. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο Δημοτικό Σχολείο Αυλώνας όλοι οι μαθητές είναι μεταφερόμενοι (από Βανάδα, Πλατάνια και Σιδηρόκαστρο). Το πρόβλημα άρχισε στο συγκεκριμένο σχολείο όταν δεν εκτελείτο η μεταφορά των μαθητών.
Πρόβλημα, όμως, που αντιμετώπισαν όλοι οι μεταφερόμενοι μαθητές και όλα τα σχολεία, αφού όλα τα σχολεία δέχονται μεταφερόμενους μαθητές. Οι γονείς άρχισαν, δικαιολογημένα, να διαμαρτύρονται. Τους παρακαλέσαμε να κάνουν υπομονή και να φροντίσουν οι ίδιοι να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο έως ότου τακτοποιηθεί το ζήτημα της μεταφοράς. Είναι γεγονός ότι τα δρομολόγια αυτά παρουσίαζαν μια ιδιαιτερότητα και, κατ’ επέκταση, μια απροθυμία των μεταφορέων να τα πραγματοποιήσουν. Σε καμιά περίπτωση, όμως, η Δημοτική Αρχή δεν παρακίνησε τους γονείς για μετεγγραφή των παιδιών τους σε άλλο σχολείο. Αντίθετα, μέχρι και την ύστατη ώρα προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε τους γονείς από αυτή τους την ενέργεια. Οι γονείς μεταξύ τους συνεννοήθηκαν και από κοινού ενήργησαν για τη μετεγγραφή των παιδιών τους. Δεν έγινε, λοιπόν, τίποτα ούτε στα λουμωχτά, όπως ισχυρίζεστε, αλλά όλα στα φανερά. Ακόμα και την ημέρα που οι γονείς έφεραν τα παιδιά τους στην Κυπαρισσία είχαμε συνάντηση στο δημοτικό κατάστημα για να τους αποτρέψουμε από αυτή την ενέργεια, διαβεβαιώνοντάς τους ότι βρέθηκε λύση με τους μεταφορείς. Δυστυχώς, η πρωτοβουλία μας αυτή δεν απέδωσε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Είναι γνωστές και πρόσφατες οι ενέργειές μας για το κλείσιμο των σχολείων του Δήμου μας και ο αγώνας που δώσαμε ενάντια στις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας. Θα ήμασταν ανακόλουθοι σ’ αυτά που με πάθος υπερασπιστήκαμε, εάν σήμερα υιοθετούσαμε διαφορετική θέση. Ήταν μια ενέργεια των γονιών των μαθητών στην οποία σίγουρα δεν είχε ανάμειξη η Δημοτική Αρχή, αλλά και εξ όσων γνωρίζω, ούτε και η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης. Το σχολείο μετά την εξέλιξη αυτή δε θα λειτουργήσει, αφού θα αρθεί η λειτουργία για το σχολικό έτος 2011-2012 λόγω έλλειψης μαθητών». Την ίδια μέρα που συντάχθηκε η επιστολή, ο αντιδήμαρχος συνέταξε και υπέγραψε (και απέστειλε σε blogs όπως είδαμε, αλλά όχι στο «Θ» ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του γράφοντος, κάτι που δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει και το έχουμε σχολιάσει) και το υπ. αρ. πρωτ. 28261 έγγραφο προς το διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, με θέμα «Δημοτικό Σχολείο Αυλώνας».
Εκεί, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «το μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Αυλώνας δε λειτουργεί διότι οι γονείς αποφάσισαν να μετακινήσουν τα παιδιά τους σε πολυθέσια σχολεία. Ενέργεια των γονιών που προκλήθηκε από τη δικαιολογημένη αγανάκτησή τους εξαιτίας της άρνησης των μεταφορέων εκτέλεσης του έργου μεταφοράς των μαθητών. […] Είναι, όμως, και βέβαιο ότι οι μαθητές θα υποστούν μια ταλαιπωρία, αφού είναι αναγκασμένοι να ξυπνούν από τις έξι το πρωί και να επιστρέφουν στο σπίτι τους στις τέσσερις το απόγευμα», και καταλήγει με την παράκληση να μην προταθεί το σχολείο της Αυλώνας για κατάργηση χωρίς τη συγκατάθεση και των γονιών.
Από αυτά προκύπτουν πολλά ερωτήματα, όπως: 1) Από πότε το σχολείο είναι κλειστό; 2) Γιατί το έγγραφο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση φέρει ημερομηνία προχθεσινή (είχε προηγηθεί το δημοσίευμα) και όχι προγενέστερη, αφού δε λειτουργούσε το σχολείο; 3) Πότε οι γονείς έκαναν τις μετεγγραφές και σε ποιο/ποια σχολεία; 4) Υπάρχει άλλο σχολείο σε μικρότερη απόσταση απ’ την Κυπαρισσία και γιατί δε μετεγγράφησαν εκεί οι μαθητές; 5) Όταν έγιναν οι μετεγγραφές, είχε βρεθεί λύση με τα ταξί; 6) Ταξί μεταφέρει μικρή μαθήτρια στο Κοπανάκι, τόσο δύσκολο ήταν να δρομολογηθεί λύση για τη μεταφορά από Βανάδα, Σιδηρόκαστρο και Πλατάνια στο σχολείο της Αυλώνας;

Του Ηλία Γιαννόπουλου

3 σχόλια:

  1. Είναι γνωστό ότι ο Γιάννης Μερκούρης, αποτελεί σημαντικότατο κεφάλαιο για την Τριφυλία.
    Παρακαλώ μην το πυροβολείται αβασάνιστα, ιδιαίτερα όταν έχει και δίκιο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΥΝΕΡΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΑΙ ΦΙΛΕ. ΘΑΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΕΡΚΟΥΡΗΣ. ΝΑ ΞΕΡΑΤΕ ΠΟΣΟ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ...ΔΕΝ ΘΑ ΓΡΑΦΑΤΕ ΟΥΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ. ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΤΟΥ. ΞΥΠΝΑΤΕ ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΟΙ ΞΥΠΝΑΤΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα