Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Ερωτηματικό οι τύχες Κουσελά και Βουδούρη



Image
Στις κάλπες θα κληθούν να προσέλθουν την Κυριακή 18 Μαρτίου, από τις το πρωί έως τις το απόγευμα, τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εκλέξουν το νέο πρόεδρο του κόμματος.
Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Μιχ. Καρχιμάκη, δικαίωμα ψήφου έχουν οι Έλληνες πολίτες με την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριό τους, οι πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το διαβατήριό τους και οι μετανάστες με την άδεια παραμονής.
Όσοι προσέλθουν καλούνται να καταβάλλουν και δύο ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί μέρος των εξόδων της διαδικασίας.     Πλέον και το ΠΑΣΟΚ εισέρχεται σε ρυθμούς προεκλογικούς. Και μπορεί μεν να είναι πρώιμο, αλλά παραμένει ανοιχτό ζήτημα ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι βουλευτές.
Δεδομένη υποψήφια θα είναι η σημερινή βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία έχει ήδη εκφράσει τη στήριξή της στον Ευάγγελο. Βενιζέλο. Ερωτηματικό παραμένει τι μέλλει γενέσθαι με τον Δημ. Κουσελά, ο οποίος, σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του Γ. Παπανδρέου, επειδή ψήφισε στις 12 Φεβρουαρίου επί της αρχής της νέας δανειακής σύμβασης και διαφώνησε με το σχετικό άρθρο για τα εργασιακά θέματα, παραμένει μεν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά δε θα συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο, αν και όλες οι ενδείξεις συνηγορούν περί του αντιθέτου.

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι ο ανεξάρτητος σήμερα βουλευτής Οδυσ. Βουδούρης, ο οποίος έχει διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ, αφού είχε καταψηφίσει την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης στις 12 Φεβρουαρίου, δε θα είναι υποψήφιος με το συγκεκριμένο κομματικό μηχανισμό. Όλα δείχνουν ότι προσανατολίζεται προς την κίνηση που συνδιοργανώνουν οι Λούκα Κατσέλη και Χάρης Καστανίδης, εκφράζοντας το αντιμνημονιακό μέτωπο του ΠΑΣΟΚ.
Από εκεί και μετά, έχει εκφραστεί το ενδιαφέρον του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσου Αποστολόπουλου, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο υποψηφιότητας για τους Γ. Κανελλόπουλο και Λεων. Φιλιππόπουλο, χωρίς να αποκλείεται άλλη υποψηφιότητα.
Τα διαδικαστικά των εκλογών
Για τα διαδικαστικά των εκλογών μίλησε στο «Θ» ο γραμματέας της Ν.Ε. Μεσσηνίας Χρ. Χριστόπουλος. Όπως είπε, σε κάθε νομό έχει συγκροτηθεί Νομαρχιακή Εκλογική Επιτροπή, που σε συνεργασία με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και την Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης έχουν την ευθύνη για τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών.
Στη Μεσσηνία, η αντίστοιχη ΝΕΕ συγκροτήθηκε την Τετάρτη και σε αυτή συμμετέχουν τα μέλη της Ν.Ε., τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και της Περιφερειακής Επιτροπής που προέρχονται από τη Μεσσηνία, ο γραμματέας του Νομαρχιακού Συντονιστικού Νεολαίας, οι γραμματείς των Τοπικών Οργανώσεων και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του νομού.
Επόμενο στάδιο είναι η οριστικοποίηση των εκλογικών κέντρων, ο αριθμός των καλπών και η συγκρότηση των εφορευτικών επιτροπών.
Ανοιχτό παραμένει αν οι εκλογές διεξαχθούν χειρόγραφα ή βάσει χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ υπάρχει πιθανότητα παράτασης των εκλογών, στην περίπτωση που υπάρξει αυξημένη προσέλευση ψηφοφόρων.
Μητρώα μελών και φίλων
Τα μητρώα μελών και φίλων έχουν πιστοποιηθεί και έκλεισαν, σύμφωνα με όσα είπε στο «Θάρρος» ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας, στις 5 Μαρτίου, ενώ θα ανοίξουν ξανά την ημέρα των εκλογών και κατά τις ώρες της ψηφοφορίας, προκειμένου να εγγραφούν και να ψηφίσουν νέα μέλη και φίλοι, στο πλαίσιο της «ανοιχτής διαδικασίας» που ακολουθήθηκε και το 2007.
Η εγγραφή νέων μελών και φίλων γίνεται με τη συμπλήρωση αίτησης εγγραφής επί της οποίας θα αποτυπώνεται η φράση: «Σύμφωνα με το άρθρο 18 του Καταστατικού τα Μέλη και οι Φίλοι του ΠΑΣΟΚ δε συμμετέχουν σε άλλο πολιτικό κόμμα και αποδέχονται τις αρχές και τους στόχους του Κινήματος».
Πόσοι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες;
Βασικό ζητούμενο είναι ο αριθμός των ψηφοφόρων που θα προσέλθουν. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Χριστόπουλος απάντησε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει τα τελευταία δύο χρόνια μια δύσκολη περίοδο και έχει διαταραχθεί η συνοχή του, αλλά κυρίως η σχέση του με παραδοσιακές κοινωνικές ομάδες που το στήριζαν. Η εκλογή του προέδρου είναι μια κατεξοχήν κορυφαία δημοκρατική διαδικασία κι είναι μια ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ να ανανεώσει την εμπιστοσύνη του με τα μέλη και τους φίλους του, αλλά κυρίως με την κοινωνία. Όλα αυτά θα εξαρτηθούν από την αποσαφήνιση του ιδεολογικού και πολιτικού στίγματος και εκτιμώ ότι οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου θα είναι η αρχή για την πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση».
Ωστόσο, σύμφωνα με όσα έχουν περιέλθει στην αντίληψή μας, η προσέλευση δε θα είναι ικανή και πολλοί θα γυρίσουν την πλάτη τους, αποδοκιμάζοντας έτσι, σε πρώτο στάδιο, την πολιτική που ακολουθήθηκε. Κατά άλλους, οι εσωκομματικές εκλογές και η προσέλευση των ψηφοφόρων αποτελεί πρόκριμα για τις επικείμενες εθνικές εκλογές και, κατά συνέπεια, θα εκφραστεί η έντονη δυσαρέσκεια που υπάρχει στη βάση του ΠΑΣΟΚ.
Θα πρέπει δε να αναφερθεί ότι στις εσωκομματικές εκλογές του 2007, στη Μεσσηνία, είχαν προσέλθει στις κάλπες 10.947 άτομα. Από αυτούς οι 4.477 ήταν παλαιοί ψηφοφόροι και οι υπόλοιποι 5.887 νέοι. Τότε ο κ. Βενιζέλος είχε λάβει 3.493 ψήφους, ο κ. Παπανδρέου 6.614 και ο κ. Σκανδαλίδης 752.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα