Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Πολλές προτάσεις για το κίνημα του... λαδιού στους συνεταιρισμούς της Τριφυλίας

Πολλές προτάσεις για το κίνημα του... λαδιού στους συνεταιρισμούς της ΤριφυλίαςΑρκετές είναι οι προτάσεις που έχουν δεχθεί αγροτικοί συνεταιρισμοί της Τριφυλίας για απευθείας πώληση λαδιού στους καταναλωτές από τις διάφορες κινήσεις που γίνονται από αρκετούς δήμους σε όλη την χώρα. Μπορεί ακόμη να μην έχει κλείσει κάποια συμφωνία, όμως το ενδιαφέρον είναι έντονο και ήδη έχουν υποβάλει τις προσφορές τους.
Βέβαια οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών επισημάνουν ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, αφού χρειάζεται οργάνωση, να ξεπεραστούν κάποια σημαντικά ζητήματα και κυρίως υπογραμμίζουν ότι είναι ένα προϊόν που δεν μπορεί να διατεθεί εύκολα όπως η πατάτα, επειδή χρειάζεται τυποποίηση αλλά και παραστατικά που να το ακολουθούν μέχρι τον καταναλωτή.
Σημειώνουν ότι και η τιμή θα πρέπει να είναι τέτοια που να αφήνει ένα όφελος στον παραγωγό. «Είναι μια καλή κίνηση η οποία εφόσον οργανωθεί καλά, θα είναι προς όφελος και του καταναλωτή και του παραγωγού», επισημαίνουν.
Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γαργαλιάνων ο πρόεδρος Ηλίας Βαρούτσος: «Ηδη μας έχουν κάνει κρούση, ζητώντας να τους κάνουμε προσφορές για το λάδι και από ό,τι έχω καταλάβει μέχρι τώρα, μαζεύουν προσφορές και όπου βρουν το φθηνότερο εκεί παραγγέλνουν. Υπάρχει ζήτηση από δήμους τόσο της Βόρειας Ελλάδας αλλά και από την Αττική που ζητούν φθηνό λάδι.
Ακόμη δεν έχει γίνει κάποια παραγγελία για να ξέρουμε αν μπορεί να προχωρήσει αυτό και πώς, καθώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Είναι ένα προϊόν που δεν μπορεί να πωληθεί έτσι. Χρειάζεται συσκευασία. Επίσης πρέπει να κόβεις αποδείξεις, στις οποίες να συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ, γιατί η πώληση γίνεται στη λιανική και όχι στη χονδρική. Οι ερωτήσεις μέχρι τώρα είναι πόσο χρεώνουμε το πεντόλιτρο και πόσο τον τενεκέ.
Μέσα από όλη αυτή την κίνηση το σίγουρο είναι ότι ακούγεται το ελαιόλαδο και γίνεται διαφήμισή του για να μπει στο ελληνικό σπίτι. Αλλά όταν ακούμε ότι δίνεται λάδι στα 13 ευρώ το πεντόλιτρο, πρέπει να δούμε και τι λάδι έχει μέσα. Χρειάζεται προσοχή σε όλη την κίνηση».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βάλτας Δημήτρης Αντωνόπουλος: «Είχαμε μια ερώτηση από δήμο της Αθήνας, αλλά ακόμη δεν έχουμε κανονίσει τίποτα. Υπάρχει ενδιαφέρον αλλά ακόμη δεν έχουμε δει να γίνει μια παράδοση λαδιού. Μακάρι όμως να προχωρήσει το θέμα. Είναι μια καλή κίνηση αρκεί να μην είναι ευκαιριακή, να αποκτήσει μια βάση και να μην γίνει μόνο για σήμερα, μετά το βαρεθήκαμε και το αφήσαμε.
Μπορεί να υπάρξει μια διέξοδος για μια καλύτερη τιμή πώλησης από ό,τι πουλάμε στη χονδρική, αλλά έχει τα υπέρ και τα κατά. Αφού δεν είναι όπως οι πατάτες, χρειάζεται τυποποίηση για να δοθεί, πράγμα που σημαίνει έξοδα. Επίσης για να πουληθεί στον καταναλωτή χρειάζεται μια διαδικασία και επίσης να είναι εξασφαλισμένο ότι θα πουληθεί.
Οι τιμές που ακούγονται για 2,80 - 3 ευρώ για τυποποιημένο λάδι δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι και πολύ συμφέρουσες. Θα δώσει κάτι επιπλέον αλλά μην ξεχνάμε ότι θέλει και ένα αγώνα για να μπορέσουμε να φτάσουμε μέχρι εκεί. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να λυθούν αρκετά διαδικαστικά ζητήματα πριν προχωρήσει αυτή η κίνηση, αφού αν είναι να πουλάς πεντόλιτρο - πεντόλιτρο πρέπει να έχεις και λογιστή μαζί σου, προκειμένου να είσαι σε όλα νόμιμος.
Καλό πάντως, όπως είπα, είναι να προχωρήσει καθώς ακόμη είναι στην αρχή και βλέπουμε ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες. Θα δούμε τι θα γίνει στην συνέχεια. Μακάρι να προχωρήσει επειδή έχουμε πολύ καλό λάδι και με πιστοποιήσεις και μακάρι να είναι μόνιμο και όχι μόνο για σήμερα».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κορυφασίου Λάζαρος Σύρνος: «Εχουν γίνει αρκετές κρούσεις στο συνεταιρισμό μας από Βόρεια Ελλάδα και από Αθήνα, ζητώντας να τους δώσουμε τιμές για πεντόλιτρα. Αλλά από ό,τι έχω δει μέχρι τώρα και αυτοί δεν είναι προετοιμασμένοι κατάλληλα, αφού το να γίνει μια κίνηση με το λάδι δεν είναι τόσο απλό όπως με την πατάτα. Θέλει ολόκληρη διαδικασία. Εμείς τους δώσαμε προσφορά για τις τιμές που μπορεί να προκύψει παραδοτέο το λάδι εκεί και περιμένουμε να μας απαντήσουν. Φοβάμαι όμως ότι ακόμη δεν είναι κατατοπισμένοι και αυτοί.
Εμείς δεν μπορούμε να κόβουμε χαρτιά σε κάθε αγοραστή ξεχωριστά. Μπορούν να το αγοράσουν όλο μαζί σαν φορέας και μετά να το δώσουν αυτοί στους πολίτες.
Σαν κίνηση πάντως είναι καλή και από ό,τι έχουμε πληροφορηθεί οι Ιταλοί έμποροι έχουν θορυβηθεί και έχουν αρχίσει να αγοράζουν λάδι. Η πώληση απευθείας στους καταναλωτές σίγουρα είναι προς όφελος των παραγωγών αφού οι τιμές που θα πάρουν θα είναι καλύτερες από ό,τι στην χονδρική.
Χρειάζεται όμως οργάνωση τόσο από αυτούς που ζητούν το λάδι αλλά και από εμάς για να στηριχτεί αυτή η κίνηση αφού θέλει συγκεκριμένη στήριξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα