Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Ν. Γόντικας: Καταστροφές και συμφορές έφερε ο «Καλλικράτης»

Συνέντευξη Τύπου με θέμα «Ο ένας χρόνος του Καλλικράτη» παραχώρησε χθες ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Νίκος Γόντικας. Σ’ αυτή παραβρέθηκαν και οι σύμβουλοι στα Δημοτικά Συμβούλια Δυτικής Μάνης Κώστας Λαμπρινέας, Μεσσήνης Κώστας Αποστολόπουλος, Καλαμάτας Τάσος Νιάρχος και Τριφυλίας Σαράντος Κουκούμης.
ImageΚατά τη διάρκειά της ο κ. Γόντικας σημείωσε: «Ένας χρόνος λειτουργίας του “Καλλικράτη” είναι αρκετός για ν’ αποδειχθεί η ορθότητα των εκτιμήσεών μας ότι η Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της Κεντρικής Διοίκησης, του αστικού κράτους, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ότι έχουν αποστολή να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα, δηλαδή την κερδοφορία του κεφαλαίου, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τις απολύσεις των εργαζομένων, τις ιδιωτικοποιήσεις, την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και έργων προς όφελος της επιχειρηματικής δράσης των μονοπωλιακών ομίλων.
Στον ένα χρόνο εφαρμογής του “Καλλικράτη” επιβεβαιώνονται οι θέσεις μας για το περιεχόμενο και την κατεύθυνση των αντιδραστικών για το λαό μεταρρυθμίσεων, αφού:
-Από κοινού οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ., του ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη και της Δημοκρατικής Συμμαχίας της Μπακογιάννη στοχεύουν στην προσαρμογή του αστικού κράτους στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου.
-Ενίσχυσαν την επιχειρηματική δράση στη λειτουργία των Δήμων και της Περιφέρειας. Ανάθεσαν και το πιο μικρό έργο σε εργολάβους, ανάθεσαν σε ιδιώτες ακόμα και την οργάνωση των Οικονομικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, τη νομική στήριξη της Περιφέρειας, τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, ακόμα και την Καθαριότητα των δημοσίων κτηρίων σε ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας.
-Στήριξαν, αδειοδότησαν και διαμορφώνουν τις υποδομές για την επέκταση των επιχειρηματικών ομίλων, ιδιαίτερα, στον Τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και του τουρισμού, υπονομεύοντας παραδοσιακές οικονομικές δραστηριότητες (όπως, την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή), το ζωικό κεφάλαιο, το φυσικό περιβάλλον, αλλοιώνοντας το οικιστικό τοπίο. Δε δίστασαν αυτά να τα επιβάλουν με διαδικασίες εξπρές, φοβούμενοι τις λαϊκές αντιδράσεις ή και να παρανομούν παραβιάζοντας ακόμα και τους δικούς τους νόμους και διαδικασίες, όπως έγινε με τις εγκρίσεις των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων της MIND COMPASS στην Ερμιονίδα, του ιδιωτικού χωριού στην Πετροθάλασσα της Ερμιονίδας, του νέου τσιφλικιού και της φάρμας στις Κολλίνες, που ακόμα και οι αρμόδιες δικές τους υπηρεσίες γνωμοδοτούν αρνητικά.
-Δημιούργησαν, ακόμα, πιο ευνοϊκούς όρους αναπαραγωγής του κεφαλαίου και θωράκισης της ανταγωνιστικότητας προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, εντάσσοντας στα συμφέροντά τους το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), το ΕΣΠΑ, το “ΕΛΛΑΔΑ” κ.λπ. Σάλιο δεν υπάρχει για το μισθωτό, το συνταξιούχο, τον αυτοαπασχολούμενο, τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο, δεκάδες, όμως, εκατομμύρια ευρώ βρίσκονται μέσω του ΕΣΠΑ για το λιμάνι στο Γύθειο, εκατοντάδες για οδικούς άξονες, για φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες.
-Διευκολύνουν την παράδοση σε επιχειρηματικά συμφέροντα του φυσικού πλούτου στην Πελοπόννησο, τη συγκέντρωση της γης και την αλλαγή της χρήσης γης. Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γόνιμης γης στην Πελοπόννησο φυτεύονται με ιδιωτικά φωτοβολταϊκά, γεμίζουν οι βουνοκορφές με ανεμογεννήτριες των καπιταλιστών.
-Εγκαινίασαν τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα με διαδικασίες εξπρές για παραχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους επιχειρηματικούς ομίλους, που θα επιλέξουν ακόμα και τη μέθοδο (προφανώς την καύση), θα χωροθετήσουν, θα μελετήσουν, θα κατασκευάσουν και θα λειτουργήσουν το όλο σύστημα. Θα πληρώνει, δηλαδή, ο λαός πανάκριβα για να κερδοσκοπήσουν οι καπιταλιστές.
-Πρωτοστατούν στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση παραπέρα της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας. Οι Δήμοι και η Περιφέρεια λειτουργούν ως κρατικοί φορείς προώθησης ενός ελάχιστου και ανεπαρκέστατου πακέτου υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας για τα εξαθλιωμένα στρώματα, κυρίως, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα