Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Άμεσα νέο πλοίο για Κρήτη και Κύθηρα ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας


Ψήφισμα προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για την άμεση επαναδρομολόγηση πλοίου στη γραμμή Καλαμάτας-Κυθήρων-Κρήτης, μετά τη διακοπή τη γραμμής λόγω της βλάβης που έχει υποστεί ο «Βιτσέντζος Κορνάρος», αποφάσισε προχθές το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.
Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρη Φαββατά, ενώ ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, κάνοντας γενικότερη αναφορά στο θέμα άφησε να εννοηθεί ότι η ακτοπλοϊκή γραμμή Καλαμάτας-Κυθήρων-Κρήτης δεν μπορεί να είναι βιώσιμη με μόνο ένα δρομολόγιο την εβδομάδα και αυτό μόνο το καλοκαίρι.
Το ψήφισμα που εισηγήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Φαββατάς και υπερψηφίστηκε από το Σώμα, έχει ως εξής: «Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η ανάπτυξη της πόλης μας δεν έρχεται μόνο από το αεροδρόμιο και τον καινούριο δρόμο αλλά και από τη θάλασσα. Εδώ και αρκετά χρόνια λειτουργεί τους θερινούς μήνες η ακτοπλοϊκή γραμμή Καλαμάτα – Γύθειο – Κύθηρα – Κίσσαμος Χανίων εξυπηρετώντας κάθε χρόνο χιλιάδες πολίτες όχι μόνο της Μεσσηνίας αλλά και όλης της Πελοποννήσου. Παράλληλα, έχει συμβάλει τα μέγιστα στην τόνωση της τουριστικής κίνησης της περιοχής μας, καθώς είναι η μοναδική ακτοπλοϊκή σύνδεση της Πελοποννήσου με την Κρήτη.
Φέτος όμως, λόγω μηχανικής βλάβης, το «Βιτσέντζος Κορνάρος», το πλοίο που εκτελούσε το
παραπάνω δρομολόγιο, έχει ακινητοποιηθεί. Αν και η σύμβαση υποχρεώνει την πλοιοκτήτρια εταιρία να αντικαταστήσει αμέσως το πλοίο σε περίπτωση βλάβης, ώστε να μην μένει ανενεργή η γραμμή, εντούτοις μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί.
Ζητάμε λοιπόν από το Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να μεριμνήσει για την επαναλειτουργία της εν λόγω ακτοπλοϊκής γραμμής και μάλιστα άμεσα, ώστε να προλάβουμε έστω και την ύστατη στιγμή την φετινή τουριστική περίοδο».
Ο δήμαρχος κ. Νίκας σημείωσε ότι θα επικοινωνήσει για το θέμα αυτό με το υπουργείο Ναυτιλίας, ενώ επίσης εκτίμησε ότι η προοπτική της συγκεκριμένης ακτοπλοϊκής γραμμής είναι θετική και ενόψει της ολοκλήρωσης της Ιόνιας Οδού.
Από την άλλη ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσος Νιάρχος, τόνισε ότι η θαλάσσια σύνδεση της Καλαμάτας με την Κρήτη, τα Κύθηρα και άλλες περιοχές πρέπει να υπάρχει πρωτίστως για την εξυπηρέτηση της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης και όχι μονοσήμαντα για τον τουρισμό, που είναι λάθος να αποτελεί το βασικό θεμέλιο μιας οικονομίας.

Έως τις 3 Ιουλίου «ακινητοποιημένο» το «Βιτσέντζος Κορναρος»
Δύο ημέρες μετά την ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας για το πρόβλημα που έχει προκύψει με την ακτοπλοϊκή σύνδεση Πειραιά - Κύθηρα η ακτοπλοϊκή εταιρεία ΛΑΝΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία «ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι το Ε/Γ-Ο/Γ ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ, παραμένει στην περιοχή του λιμένα Πειραιά σε κατάσταση απαγόρευσης απόπλου λόγω μη αποκατάστασης τεχνικής βλάβης. Ως εκ τούτου τα δρομολόγια του πλοίου από 30/06/2017 έως 03/07/2017 πρωί θα παραμείνουν ανεκτέλεστα».
Υπενθυμίζεται ότι στη σύσκεψη που έγινε την περασμένη Πέμπτη συζητήθηκε το ζήτημα που έχει ανακύψει τις τελευταίες μέρες με το συγκεκριμένο πλοίο προκειμένου να γίνει ενημέρωση όλων των θεσμικών παραγόντων σχετικά με την κατάσταση του πλοίου, την εκτιμώμενη επαναλειτουργία της γραμμής αλλά και για την διερεύνηση προτάσεων και λύσεων.
Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το μηχανολογικό πρόβλημα στο πλοίο ήταν σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού, όσο και με τους Βουλευτές, έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης και διαφανής ενημέρωση για την κατάσταση αλλά και για τις πρωτοβουλίες που λάμβανε το Υπουργείο.
Το «ΒΙΤΣΕΝΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ», σύμφωνα με ενημέρωση από τον κλάδο επιθεώρησης πλοίων, προχθές επρόκειτο να κάνει δοκιμαστικό πλου, όπου θα φανεί η δυνατότητα του για συνέχιση των δρομολογίων.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν η εταιρεία αποκαταστήσει τις ζημιές, χρέος του Υπουργείου, τόνισε ο υφυπουργός, είναι η διασφάλιση, πέραν πάσης αμφιβολίας, της αξιοπλοΐας του πλοίου, έχοντας σαν μοναδικό σκοπό την περιφρούρηση της ασφάλειας των επιβατών.
Στην φάση που βρισκόμαστε, σχολίασε τέλος, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, από πλευράς μας εξετάζονται ήδη όλες οι δυνατές λύσεις, σύμφωνα με τα περιθώρια που μας δίνει ο Νόμος, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση, να επανέλθει η κανονικότητα στην οικονομική και κοινωνική ζωή και να μπορούν κάτοικοι και τουρίστες να απολαμβάνουν απρόσκοπτες και ασφαλείς μετακινήσεις.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα