Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020

Βουλευτές ΚΚΕ για κλείσιμο υποκαταστημάτων τραπεζών


“Να μην κλείσουν τα υποκαταστήματα τραπεζών και να εξασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων” ζητούν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Διαμάντω Μανωλάκου και Λεωνίδας Στολτίδης.
“Εχουν αναγγείλει ότι θα κλείσουν 41 καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας (σ.σ. μεταξύ τους αυτό της Παραλίας Καλαμάτας) και 45 καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς (σ.σ. ανάμεσά τους και της Κορώνης) σε όλη την Ελλάδα. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για καταστήματα που βρίσκονται σε απομακρυσμένες, παραμεθόριες περιοχές, σε νησιά και σε επαρχιακές πόλεις απομακρυσμένες από τις πρωτεύουσες των νομών. Σε αντίστοιχο κλείσιμο καταστημάτων έχουν προχωρήσει και οι άλλες δύο "συστημικές" τράπεζες, η Αlpha Βank και η Εurobank” σημειώνουν μεταξύ άλλων και σε άλλο σημείο αναφέρουν: “Οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων καταστημάτων θα έχουν να επιλέξουν την εργασία σε άλλους νομούς και να εργαστούν χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους, την αλλαγή αντικειμένου εργασίας, που ίσως σημαίνει μειώσεις μισθών, τη μεγάλη εντατικοποίηση και στοχοθεσία. Δέχονται αφόρητες πιέσεις για συμμετοχή στην “εθελούσια”, αλλιώς θα μπουν σε αργία, με πιθανή προοπτική την απόλυση. Ήδη η Τράπεζα Πειραιώς ξεκίνησε να ενημερώνει ότι θα θέσει σε "διαθεσιμότητα" - αργία 140 περίπου εργαζόμενους, που δουλεύουν σε αυτά τα καταστήματα και δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη να συμμετάσχουν στην οικειοθελή απόλυσή τους, στην "εθελούσια". Το κλείσιμο των καταστημάτων σε συνθήκες πανδημίας, που θα πρέπει να αποφεύγεται ο συνωστισμός, θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στα κοντινά καταστήματα των τραπεζών. Επιπλέον, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν συνταξιούχοι, αγρότες, αλιείς και άλλοι μικροεπαγγελματίες, οι οποίοι ούτε εξοικειωμένοι με την ηλεκτρονική τραπεζική είναι, ούτε αντέχουν το κόστος των συχνών μετακινήσεων σε άλλες πόλεις.”
Οι βουλευτές ζητούν απαντήσεις από τους υπουργούς “τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε:
- Να μην κλείσουν τα καταστήματα των τραπεζών, ιδιαίτερα μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας.
- Να μη χάσουν κανένα εργασιακό, μισθολογικό ή ασφαλιστικό τους δικαίωμα οι εργαζόμενοι και να σταματήσουν οι πιέσεις που δέχονται για συμμετοχή τους στο πρόγραμμα "εθελούσιας" εξόδου. Πολύ περισσότερο να μη βγουν σε διαθεσιμότητα οι εργαζόμενοι που δεν δέχονται να συμμετάσχουν στις εθελούσιες.
- Να συνεχίσει να εξυπηρετείται από τα συγκεκριμένα υποκαταστήματα ο κόσμος, που είναι κυρίως αγρότες, ηλικιωμένοι συνταξιούχοι, κτηνοτρόφοι και αλιείς, κάτοικοι των γύρω περιοχών”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα