Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

ΙΚΑ: Πώς θα αναγνωρίσετε 4 πλασματικά χρόνια σπουδών

Εως 4 πλασματικά χρόνια μπορούν να αναγνωρίσουν οι ασφαλισμένοι φέτος
Του Γιώργου Γάτου
ΙΚΑ: Πώς θα αναγνωρίσετε 4 πλασματικά χρόνια σπουδώνΣυνολικά 10.296 ευρώ θα κοστίσει η εξαγορά - και η αναγνώριση ως «συντάξιμων» - 4 ετών σπουδών από όσους και όσες χρειάζονται πλασματικό χρόνο για να θεμελιώσουν φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα (και να «κλειδώσουν» τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης τα οποία ισχύουν με το νέο ασφαλιστικό νόμο το 2011).

Το «πράσινο» φως για την υποβολή αιτήσεων αναγνώρισης ? εξαγοράς του χρόνου σπουδών, εφόσον έχει αποκτηθεί πτυχίο, άναψε η διοίκηση του ΙΚΑ ? ΕΤΑΜ εκδίδοντας σχετική εγκύκλιο.
Οι προϋποθέσεις
1. Τη συγκεκριμένη αναγνώριση μπορούν να ζητήσουν όσοι φοίτησαν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου καθώς και όσοι σπούδασαν σε μέσες επαγγελματικές σχολές, δημόσιες ή ιδιωτικές, που έχουν αναγνωρισθεί από το κράτος, μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας τους.

2. Για την αναγνώριση απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απόκτηση πτυχίου ή διπλώματος («δεν είναι δυνατή η αναγνώριση χρόνου σπουδών εάν δεν έχει αποκτηθεί πτυχίο ή δίπλωμα»).
3. Ο χρόνος που θα αναγνωρίζεται θα είναι ίσος με τα επίσημα ακέραια έτη σπουδών της οικείας σχολής, τα οποία προβλέπονται κατά το χρόνο αποφοίτησης.
Αν, κατά το χρόνο φοίτησης υπάρχει ασφάλιση σε οποιονδήποτε φορέα, δεν θα είναι δυνατή η αναγνώριση του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος και η αναγνώριση θα γίνεται μόνο για τα κενά ασφάλισης χρονικά διαστήματα.
Τα 6 δικαιολογητικά
1. Αίτηση ασφαλισμένου στο ΙΚΑ του τόπου κατοικίας του.
2. Ασφαλιστικά βιβλιάρια και στοιχεία άλλων φορέων για το αν υπήρξε ασφάλιση σε αυτούς κατά το χρόνο σπουδών του ασφαλισμένου.
3. Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86, στην οποία θα δηλώνεται ότι για το χρόνο αυτό δεν έχει λάβει χώρα ασφάλιση σε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο και τον αιτούμενο αριθμό ημερών αναγνώρισης. Ακόμη, θα δηλώνεται ότι ο ζητούμενος προς αναγνώριση χρόνος δεν έχει αναγνωρισθεί σε άλλο φορέα καθώς και τρόπος εξόφλησης της εισφοράς εξαγοράς (με δόσεις, εφάπαξ ή με παρακράτηση από τη σύνταξη).
4. Επικυρωμένο αντίγραφο πτυχίου ή διπλώματος της σχολής φοίτησης. Αν η φοίτηση πραγματοποιήθηκε σε ανώτατη ή ανώτερη σχολή της αλλοδαπής, θα πρέπει το πτυχίο να έχει αναγνωρισθεί ως ισότιμο με τα απονεμόμενα από τα ελληνικά ανώτατα ή ανώτερα εκπαιδευτικά Ιδρύματα ή από την εκάστοτε αρμόδια Δημόσια Ελληνική Αρχή.
5. Βεβαίωση της σχολής για τον προβλεπόμενο χρόνο φοίτησης σ' αυτήν καθώς και την συνολική χρονική περίοδο φοίτησης του αιτούντος. Σε περίπτωση που ο προβλεπόμενος χρόνος φοίτησης αναφέρεται στο Πτυχίο ή στο Δίπλωμα δεν απαιτείται η βεβαίωση. Αν η σχολή έχει ενταχθεί σε άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα ή έχει διακόψει τη λειτουργία, θα προσκομίζεται σχετικό έγγραφο του εποπτεύοντος φορέα, (Υπουργείο Παιδείας κλ.π.).
6. Φωτοτυπία του δελτίου της αστυνομικής ταυτότητας (για τα πρόσωπα που ζητούν αναγνώριση χρόνου στις μέσες επαγγελματικές σχολές).
Το κόστος
Για την αναγνώριση στο κύριο φορέα (ΙΚΑ- ΕΤΑΜ) η εξαγορά θα είναι το 20% του 25πλασίου του κατώτατου ημερομισθίου (165 ευρώ το μήνα). Για την αναγνώριση στον επικουρικό (ΕΤΕΑΜ) που είναι υποχρεωτική, η εξαγορά είναι 6% επί του 25πλασίου (49,5 ευρώ το μήνα).
Ο αριθμός των δόσεων είναι ισάριθμος με τους αναγνωριζόμενους μήνες και αν πληρωθούν εφάπαξ εντός τριμήνου από την κοινοποίηση της απόφασης, παρέχεται έκπτωση 15%.
Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης, υπάρχει επιβάρυνση με τα εκάστοτε προβλεπόμενα πρόσθετα τέλη. Εάν, πριν από την ολοσχερή εξόφληση των εισφορών θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή προσαυξάνεται το ποσό της σύνταξης, το υπόλοιπο του ποσού της εξαγοράς εξοφλείται με παρακράτηση κάθε μήνα από την σύνταξη ποσού ίσο με το 1/4 του ποσού της σύνταξης.
Οφέλη για μητέρες
Ο δικηγόρος και εκδότης του περιοδικού «Νομοθεσία ΙΚΑ» Δ. Μπούρλος σημειώνει στην «Η» ότι με την εξαγορά των 4 ετών (που ισχύει σε όλα τα Ταμεία) μία ασφαλισμένη μπορεί να «γλιτώσει» έως και 13 χρόνια (συνταξιοδότηση στα 52 αντί στα 65 π.χ. αν είναι μητέρα ανηλίκου). Διαπιστώνει, ακόμη, κενό στην εγκύκλιο σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις που η φοίτηση σε μία σχολή έχει διαρκέσει περισσότερο απ’ ό,τι προβλέπει κάθε Σχολή αλλά και το γεγονός ότι ένας πτυχιούχος ιατρικής μπορεί να αναγνωρίσει φέτος 4 χρόνια (αντί των 5 ετών που προβλέπονται και θα αναγνωρίζονται το 2012).
Παραδείγματα εξαγοράς
 • Εξαγορά 4 ετών σπουδών στο ΙΚΑ: 165 ευρώ Χ 48 μήνες = 7.920 ευρώ
 • Εξαγορά 4 ετών σπουδών στο ΕΤΕΑΜ: 49,5 ευρώ Χ 48 μήνες = 2.376 ευρώ

3 σχόλια:

 1. Δημοσκόπηση της VPRS δείχνει αρχή αλλαγής του πολιτικού σκηνικού

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΝΤΟΥΦΕΚΙΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ...
  ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΟΥΔΙΑ ΑΝΤΩΝΗ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΞΕΣ...
  ΚΥΝΗΓΗΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΘΛΙΒΕΡΑ ΛΑΜΟΓΙΑ..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. στο νοσοκομειο να πανε οι αρμοδιοι. τη ζερβα και τα τσιρακια τησ. αλλα που να τη βρουνε. στη καλαματα και εφημερια ταυτοχρονα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα