Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Αίγυπτος: Θετικές πολιτικές αντιδράσεις για την παραίτηση Μουμπάρακ

 Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί χαιρέτισε, σήμερα, την «αναγκαία αλλά και θαρραλέα» απόφαση του Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί μετά από 30 χρόνια προεδρίας του στην Αίγυπτο και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι νέες αιγυπτιακές αρχές «θα οργανώσουν ελεύθερες εκλογές με διαφάνεια» επιτρέπονταν την επαναφορά της χώρας σε δημοκρατικούς θεσμούς.
«Η Γαλλία καλεί όλους τους Αιγύπτιους, να συνεχίσουν χωρίς βία την πορεία τους προς την ελευθερία», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του γάλλου προέδρου, που χαρακτήρισε την αλλαγή στην Αίγυπτο ως «ιστορική στιγμή» για τη μεγάλη αυτή χώρα.
Στο ίδιο κλίμα και η δήλωση του βρετανού πρωθυπουργού  Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος ευχήθηκε η μετάβαση να οδηγήσει την Αίγυπτο να γίνει μια «ανοικτή και ελεύθερη δημοκρατική χώρα».«Η Αίγυπτος έχει, τώρα, την ευκαιρία να σχηματίσει μια κυβέρνηση που θα ενώσει τη χώρα και το λαό της. Αυτο που έγινε σήμερα είναι μόνο το πρώτο βήμα. Τώρα, οι αρχές έχουν το καθήκον να εκπληρώσουν όλες τις επιθυμίες του λαού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κάμερον.
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς τον αιγυπτιακό λαό και ζήτησε να γίνει η μετάβαση ειρηνικά προς τη δημοκρατία.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βραζιλίας αναφέρει ότι η πολιτική μετάβαση στην Αίγυπτο θα πρέπει να γίνει στη βάση του σεβασμού των πολιτικών και κοινωνικών ελευθεριών , στη βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε κλίμα ειρηνικό».
Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέϊρα εξέφρασε τη ελπίδα ότι η μετάβαση από την παλαιά στη νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση θα γίνει ειρηνικά και με γνώμονα το συμφέρον του αιγυπτιακού λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα