Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Φιλιατρά: Μεγαλοπρεπής εορτασμός του Αγίου Χαραλάμπους

ImageΜε μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε, χθες, στα Φιλιατρά η παντριφυλιακή εορτή του πολιούχου τους Αγίου Χαραλάμπους. Τον εορτασμό λάμπρυνε η παρουσία των προσκεκλημένων Μητροπολιτών Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος, Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφανίου, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου και Παροναξίας κ. Καλλινίκου, μετά του επιχώριου Μητροπολίτη, Τριφυλίας και Ολυμπίας, κ. Χρυσοστόμου.
Από το πρωί, η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών παιάνιζε το εωθινό στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, τονώνοντας το εορταστικό κλίμα, ενώ πλήθος πιστών συνέρρευσε στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου και βρίσκεται η ιερά εικόνα του Αγίου και τελέστηκε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Μετά το κήρυγμα του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, ξεκίνησε, συνοδεία των Φιλαρμονικών του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, της Μεσσήνης και της Κυπαρισσίας, προσκόπων και μαθητών σχολείων, η λιτάνευση των Αγίων Λειψάνων και της Εφεστίου Εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους σε κεντρικές οδούς, με κατάληξη την κεντρική πλατεία, όπου και
 αναπέμφθηκε δέηση.
Εκεί, ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος σημείωσε: «Μετά ταύτα πάντα, τι μπορώ να είπω και τι να διατυπώσω παρά εκείνη τη δοξολογικήν ευχή κι ευχαριστία του Αγίου ου το όνομα αξίως φέρω, του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, “Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν ”».
Απευθυνόμενος στους προσκεκλημένους Μητροπολίτες σημείωσε: «Σας ευγνωμονούμε, Σεβασμιώτατοι Άγιοι εν Χριστώ Πατέρες και αδελφοί… διότι από χθες έως και σήμερον μας κραταιώσατε με τις ευλογίες σας και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Αισθανόμαστε πιο δυνατοί, νοιώθουμε πιο δυνατοί, πιο κραταιοί, πιο ασφαλείς!», ενώ τους ευχήθηκε: «Χαρά να δοκιμάζετε σε όλη την Αρχιερατική σας διακονία». Ακόμη, τόνισε πως «αυτό το οποίο εικονίζεται στην εικόνα του Αγίου μας και που είναι μοναδικό, η πανώλη, την οποία κατεξολόθρευσε με τις πρεσβείες του και την θαυματουργική του επέμβαση, σήμερα θεραπεύεται ιατρικώς, αλλά υπάρχει κάποια άλλη πανώλη, η αμαρτία εδώ να μην ανθεί, εδώ να μην ευρίσκεται, εδώ να είναι όπως εκεί η πανώλη εικονίζεται, ασθμαίνουσα, εκπνέουσα τα λοίσθια και θανατωμένη με τις πρεσβείες του Αγίου Χαραλάμπους. Εδώ να ανθούν οι αρετές του, η μαρτυρία του και το μαρτύριό του, για να συνεχίσει να μας προστατεύει, για να συνεχίσει να μας ευλογεί…».
Ευχαρίστησε, τέλος, τους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς άρχοντες, τους αξιωματικούς των Σωμάτων Ασφαλείας που συμμετείχαν, καθώς και όλους τους πιστούς, ευχόμενος σε όλους «πνευματική χαρά, χρόνια πολλά και ευλογημένα».
Ο Μητροπολίτης Ξάνθης εξέφρασε τις ευχαριστίες των Μητροπολιτών για την ευγενική πρόσκληση, σημειώνοντας πως η παρουσία τους, συνεορτάζοντας τον Ιερομάρτυρα Άγιο Χαράλαμπο, «δηλώνει» αυτό που τόνισε και ο Άγιος Μεσογαίας στο κήρυγμά του, «την αγάπη μας και την ενότητα της πίστεως και την ενότητα της Εκκλησίας».

Ακολούθως η πομπή επέστρεψε στον Ιερό Ναό και έγινε η Απόλυση.

Στη συνέχεια ο Δήμος Τριφυλίας παρέθεσε δεξίωση στο Δημοτικό Κατάστημα Φιλιατρών, όπου οι πολιτικοαυτοδιοικητικοί παράγοντες είχαν την ευκαιρία, «μεταξύ οίνου και εδεσμάτων», να συζητήσουν χαλαρά για διάφορα ζητήματα.
Με σύμμαχο τον καλό καιρό, πλήθος επισκεπτών συγκέντρωσε και το πανηγύρι που λειτούργησε με ποικιλία εμπορευμάτων και ειδών, ενώ την τιμητική τους είχαν σουβλατζίδικα και καφενεία για μεζέδες και ποτό, καθώς και οι καφετέριες της πλατείας για καφέ.

Δηλώσεις

Ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς σε δηλώσεις του τόνισε: «Θέλω να απευθύνω σε όλους και όλες χρόνια πολλά, υγεία και δύναμη. Είμαστε όλοι εδώ για να τιμήσουμε τον Άγιο Χαράλαμπο, τον προστάτη Άγιο των Φιλιατρών και της ευρύτερης περιοχής. Μια περιοχή για την οποία θέλουμε να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξή της μέσα από την ολοκλήρωση των εθνικών οδικών δικτύων, την κατασκευή της “Ολυμπίας Οδού”, η οποία θα συνεχιστεί, μέσα από την κατασκευή του Φιλιατρινού φράγματος, που θα δώσει πνοή ζωής στον αγροτικό τομέα που σήμερα περνάει κρίση, μέσα από την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στην περιοχή με τη δημιουργία ενός “πάρκου υγείας” και τη δημιουργία Κέντρου ΕΚΑΒ στο χώρο των Φιλιατρών, μέσα από παράκαμψη της πόλης των Φιλιατρών και την κατασκευή του δρόμου Φιλιατρών – Γαργαλιάνων, η μελέτη του οποίου έχει ολοκληρωθεί και είναι στις προτεραιότητές μας να προχωρήσει. Πιστεύω, παρά τις αντίξοες συνθήκες που υπάρχουν σήμερα, πως δημιουργούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις και αυτή η περιοχή αλλά και η Μεσσηνία, στο επόμενο χρονικό διάστημα, να βρεθεί στο επίκεντρο της ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης που πρέπει να έχει ως βάση τον ποιοτικό τουρισμό».
Με τη σειρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό αυτό που συμβαίνει στους τόπους μας, στην Πελοπόννησο. Η παράδοσις εδώ είναι εξαιρετικά ισχυρή και αποτελεί το σημαντικότερο συνεκτικό ιστό όλης της κοινωνίας. Άλλωστε, είναι δεδομένο ότι αυτό αποτελεί τη δύναμη του λαού μας, τη δύναμη των συμπολιτών μας για να μπορέσουμε δημιουργικά να αντιμετωπίσουμε με ελπίδα και προσδοκίες αυτή την κρίσιμη περίοδο που περνάει ο τόπος μας. Ας παραμείνουμε, λοιπόν, ισχυρά στην παράδοσή μας και από εκεί και πέρα, νομίζω, τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά ευνοϊκά για εμάς. Χρόνια πολλά και καλά σε όλους τους συμπολίτες μας. Χρόνια πολλά και καλά στους Φιλιατρινούς που αγαπούν τον Άγιό τους, που αγαπούν τόσο πολύ τον τόπο τους».
Ο «οικοδεσπότης» δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας σημείωσε: «Ήταν μια υπέρλαμπρη γιορτή. Θέλουμε, κατ’ αρχάς, να ευχαριστήσουμε τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες που ήρθαν για να λαμπρύνουν με την παρουσία τους το θρησκευτικό μέρος της γιορτής, με την πρωτοβουλία του δικού μας του Σεβαμιώτατου Μητροπολίτη, του κ. Χρυσοστόμου, τον οποίο και ευχαριστούμε για την όλη συνδρομή του στο τελετουργικό μέρος. Η γιορτή, εκτός από το θρησκευτικό της μήνυμα, έχει και ένα κατ’ εξοχήν κοινωνικό περιεχόμενο για όλους τους Φιλιατρινούς, για όλους τους Τριφύλιους. Αυτό αποδείχθηκε με τη μαζικότητα που ο κόσμος, όχι μόνο της Τριφυλίας, όχι μόνο της Μεσσηνίας, αλλά και από άλλες περιοχές, τιμά τη μνήμη του Αγίου σήμερα (σ.σ. χθες). Θέλω να ευχαριστήσω και αυτό τον κόσμο και να ευχηθώ σε όλους χρόνια πολλά, ο Άγιος Χαράλαμπος να είναι βοηθός σε όλες μας τις προσπάθειες, ιδιαίτερα αυτό τον καιρό που όλοι έχουμε ανάγκη από ένα χαμόγελο, από μια ελπίδα! Μπορούμε να την αντλήσουμε από τη ζωή και από το παράδειγμα του Αγίου Χαραλάμπους και το λέω όχι θρησκευόμενος, αλλά με την κοινωνική του έννοια».
Στις εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων, διακρίναμε το βουλευτή Οδυσσέα Βουδούρη, την αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Χρήστο Μαλαπάνη, τους δημάρχους Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλο, Οιχαλίας Φίλιππο Μπάμη και Δυτικής Μάνης Δημήτρη Γιαννημάρα, τον επικεφαλής της «Δυνατής Πελοποννήσου» Δημήτρη Δράκο, τον επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάση Πετράκο και τον επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας Δήμου Τριφυλίας» Δημήτρη Σωτηρόπουλο.
Του Ηλία Γιαννόπουλου

3 σχόλια:

  1. ΑΓΙΕ ΧΑΡΑΛΑΜΠΕ,
    βοηθησε μας,εκ νεου.
    Κανε παλι το θαυμα σου,να φυγει η τεμπελια και η κακογουστια απο τη πολη μας.
    Δωσε μας παλι τη παλια μας αιγλη και τη φινετσα,να κανουμε παλι συντριβανια,πλατειες και νεοκλασσικα.
    Και πανω απ ολα φυγει η νοοτροπια της μιζεριας,της αρπαχτης κ τ αλληλοσπαραγμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΛΑΜΠΡΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΣΤΗΣΑΝ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ, ΡΩΤΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΕΣ ΠΟΣΑ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΠΡΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ Η ΤΑ ΕΙΔΑΝ ΟΛΑ ΤΕΛΕΙΑ?ΕΜΑΘΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΩΝ ΠΟΥ ΗΠΙΑΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΩΝ?
    ΡΩΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΛΛΙΑ ΠΩΣ ΑΝΕΧΤΗΚΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΟΥΣ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΕΣ?ΡΩΤΗΣΑΝ ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟΚΟΜΗΣΑΝ ΟΙ ΙΘΥΝΟΝΤΕΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΡΠΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΛΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΣΑ ΕΙΣΕΠΡΑΞΕ Ο ΔΗΜΟΣ;
    ΠΟΣΑ ΚΟΣΤΙΣΑΝ ΤΑ ΤΡΑΠΑΖΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΑΧΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα