Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Και τα «δωράκια» πρέπει να θεωρούνται δωροδοκία, προτείνει ο Ι.Τέντες

Το «λάδωμα» δεν γίνεται μόνο με χρήματα
Και τα «δωράκια» μικρής αξίας τα οποία όμως αποσκοπούν στην καλλιέργεια «θετικού κλίματος» για το μέλλον πρέπει να ενταχθούν στην έννοια της δωροδοκίας, επισήμανε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι.Τέντες, κατά τις εργασίες ημερίδας με θέμα «Διαφάνεια και καταπολέμηση της διαφθοράς».

Ο εισαγγελέας του ΑΠ τόνισε ότι «πυρήνας της διαφθοράς είναι ασφαλώς η δωροδοκία», ζητώντας να διευρυνθεί νομοθετικά η έννοια της δωροδοκίας ώστε να περιλαμβάνει, όπως είπε, «παροχές μη οφειλομένων ωφελημάτων που δεν συναρτώνται με συγκεκριμένη υπηρεσιακή ενέργεια, αλλά δίδονται απλώς για τη δημιουργία ''ευνοϊκού κλίματος'', δηλαδή μιας ευνοϊκής προδιαθέσεως του λήπτη με απώτερο στόχο πράξεις που θα προκύψουν στο μέλλον»
Για «καλλιέργεια τοπίου», σημείωσε με νόημα ο Ι.Τέντες, «γινόταν λόγος σε μια από τις γνωστές πολύκροτες υποθέσεις που συνταράσσουν ακόμα την κοινωνική και πολιτική μας ζωή». Ο ίδιος ανέφερε ότι η διαφθορά «είναι ένα φαινόμενο εξαιρετικά επικίνδυνο, έχει διεθνείς διαστάσεις και χαρακτηρίζεται ως πολυεπίπεδο και σύνθετο».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι επισημάνσεις του αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ρούσσου Παπαδάκη, που ανέφερε ότι «οιονεί διαφθορά υπάρχει στη διοίκηση όταν σκόπιμα ερμηνεύονται και εφαρμόζονται πρόχειρα ή εσφαλμένα διατάξεις, όπως σε θέματα πολεοδομικά, εργασιακά, ασφαλιστικά, φορολογικά, υγειονομικής φύσεως, όταν προκειμένου να εκδοθεί μια διοικητική πράξη ηθελημένα με σκοπό οφέλους ή βλάβης παραβιάζεται ευθέως το δικαίωμα της προηγούμενης ακροάσεως.
Το ίδιο ισχύει, συνέχισε και σε περιπτώσεις στις οποίες οι διοικητικές πράξεις είναι αναιτιολόγητες ή έχουν διαστροφική αιτιολογία, εμπλέκοντας όχι σπάνια τον πολίτη σε χρονοβόρους και δαπανηρούς δικαστικούς αγώνες και όταν αυτοί τελικά θα δικαιωθούν ο υπάλληλος δεν υφίσταται καμία κύρωση.

Όμως, συνέχισε ο Ρ. Παπαδάκης, οιονεί διαφθορά υπάρχει και «όταν αστυνομικές υπηρεσίες, ιδίως στην επαρχία, αδρανοποιούνται λόγω των σχέσεων που απορρέουν από την εντοπιότητα, τις παρεμβάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκτελεστικής εξουσίας και οικονομικών παραγόντων».

Την ημερίδα διοργάνωσαν η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη και το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποιήθηκε στο Εφετείο Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα