Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Πολύ μικρή χρηματοδότηση για τα σχέδια βελτίωσης στην Τριφυλία


Αναστάτωση υπάρχει στον αγροτικό κόσμο της Τριφυλίας σχετικά με την προκήρυξη του μέτρου για τα σχέδια βελτίωσης των καλλιεργειών, καθώς για όσους δεν ανήκουν στην κατηγορία των νέων αγροτών, το ποσό είναι της τάξεως των 50.000 ευρώ. Το ποσό αυτό θεωρείται πενιχρό αφού, όπως παρατηρούν οι αγρότες, δεν φτάνει να φτιάξεις ούτε δύο στρέμματα θερμοκήπια - την στιγμή μάλιστα που στην περιοχή τα σχέδια βελτίωσης που γίνονται από τους παραγωγούς αφορούν θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις.
Δεν μπορεί να υπάρχει διαχωρισμός στους αγρότες, τονίζουν, αφού οι ανάγκες για ανανέωση των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων στο τρίτο θερμοκηπιακό κέντρο της Ελλάδας είναι για όλους ίδιες. Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, μας επισήμανε:
«Μετά την δημοσίευση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος της υπουργικής απόφασης 146/12-1-2011, διαπιστώσαμε ότι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των θερμοκηπιακών καλλιεργειών έχουν δικαίωμα να υλοποιήσουν επενδυτικό σχέδιο με μέγιστο προϋπολογισμό 50.000 ευρώ. Αυτό βέβαια ισχύει για τους παραγωγούς που δεν είναι στο καθεστώς νέων αγροτών.
Για την περιοχή μας αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα, γιατί είναι μια περιοχή πολύ δυναμική με αυξητική πορεία στα θερμοκήπια, νέους ανθρώπους πρωτοπόρους, ανοιχτούς στις νέες τεχνολογίες, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, με ανοιχτή προσέγγιση στα πράγματα. Περίμεναν την εκδήλωση αυτή για να ενταχθούν στα προγράμματα, διαπίστωσαν όμως ότι με τα χρήματα αυτά μπορούν να κάνουν ελάχιστα, μπορούν να φτιάξουν 1,5 ή το πολύ 2 στρέμματα θερμοκήπια. Αυτό δεν βοηθά στο να οργανωθούν οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις έτσι ώστε να είναι οικονομικά βιώσιμες, διότι το μέγεθος των εκμεταλλεύσεων θα πρέπει να είναι πάνω από 10 στρέμματα σήμερα για να μπορούμε να πούμε ότι είναι μια θερμοκηπιακή καλλιέργεια βιώσιμη.
Το ενδιαφέρον των παραγωγών να ενταχθούν στο πρόγραμμα είναι πολύ μεγάλο και καθημερινά την αρμόδια υπάλληλο που ασχολείται με το πρόγραμμα την ενοχλεί μεγάλος αριθμός παραγωγών, για πληροφόρηση και σχετικά με την πορεία του.
Μονάχα να πούμε ότι στις προηγούμενες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον από τους παραγωγούς στην περιοχή και απορροφήθηκε το ποσό των 12 εκατομμυρίων - και μάλιστα πολύ γρήγορα. Στους παραγωγούς υπάρχει μια ανησυχία και θα πρέπει να ληφθεί μια μέριμνα ώστε να αρθεί αυτός ο όρος ο δεσμευτικός. Πιστεύουμε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα το δει και πιθανότατα θα έχουμε νέα. Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Μαλαπάνης είναι ενήμερος, μας είπε αμέσως να λάβουμε πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή και έτσι στέλνουμε μια επιστολή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος τόνισε σχετικά με το ζήτημα αυτό:
«Τα χρήματα που δίνονται μέσα από τα σχέδια βελτίωσης, αν ισχύσει αυτό, λένε πως είναι πολύ λίγα. Οι αγρότες που έχουν μείνει στην περιοχή και ασχολούνται με τα θερμοκήπια χρειάζονται να κάνουν και άλλες μονάδες, το όριο των 50.000 ευρώ είναι πολύ λίγο. Αυτό όμως πληροφορηθήκαμε και από κάποιους συμβούλους του υπουργού στην Τρίπολη όπου βρεθήκαμε. Από την πλευρά μας θα στείλουμε μια επιστολή στον υπουργό ζητώντας να αλλάξει αυτό, καθώς είναι πολλοί αγρότες που περίμεναν να βγουν τα νέα σχέδια βελτίωσης.
Η περιοχή μας είναι το τρίτο θερμοκηπιακό κέντρο στην Ελλάδα, οι καλλιέργειές μας είναι πολύ εξελιγμένες και με σύγχρονες τεχνικές καλλιέργειας. Το μέτρο αυτό σίγουρα αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη της περιοχής, καθώς, όταν βγαίνουν από την παραγωγή παλιές κατασκευές θερμοκηπίων, για να ανανεωθούν χρειάζεται βοήθεια - την οποία περιμέναμε μέσα από τα σχέδια βελτίωσης. Είμαστε μια περιοχή που παράγει συνέχεια και συνεχώς εξελίσσεται, οπότε περιμένουμε να αλλάξει το όριο αυτό».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Λεωνίδας Παπαχριστοφίλου σημείωσε:
«Ετσι δημιουργούνται αγρότες δύο ταχυτήτων. Τι σημαίνει, ότι οι αγρότες που είναι πάνω από 40 χρονών δεν παράγουν; Είναι λάθος σκεπτικό και προς λάθος κατεύθυνση. Η δική μας η θέση -και θα ασκήσουμε και πίεση- είναι να αλλάξει αυτό το σκεπτικό. Στην περιοχή μας από ό,τι γνωρίζουμε κι από τη Διεύθυνση Γεωργίας η μεγαλύτερη απορροφητικότητα που υπάρχει στα σχέδια, τα οποία και ολοκληρώνονται, είναι σε αυτές τις κατευθύνσεις, για θερμοκηπιακές μονάδες. Υπάρχει μια συνεχής εξέλιξη στην περιοχή και ενεργός πληθυσμός που ασχολείται με τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.
Είναι τελείως λάθος σχεδιασμός που θα πρέπει να αλλάξει. Δεν ξέρω βέβαια με τι σκεπτικό πάρθηκε αυτή η απόφαση. Δηλαδή ένας αγρότης που είναι 41 χρονών και βρίσκεται στην παραγωγική διαδικασία θα εξαιρεθεί; Γιατί οι 50.000 ευρώ που δίνονται είναι κοροϊδία, καλύτερα να μην τα δώσουν καθόλου. Με αυτά τα χρήματα άντε να φτιάξεις ένα στρέμμα θερμοκήπιο μαζί με τη θέρμανση. Από την πλευρά μας θα εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας προς το υπουργείο και πιστεύουμε ότι θα αλλάξει αυτό το μέτρο».
Κ.Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα