Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Στη βουλή μετά από δυόμιση μήνες (!) ο φάκελλος μετον περίγελο Ρουμελιώτη…


Τα γεγονότα έχουν ως εξής: Αφού εξέτασε τον περασμένο Αύγουστο μόνο τον κ. Ρουμελιώτη, την κα Κατσέλη (!) και τον κ. Γ. Αρσένη (!!), ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Πεπόνης διαβίβασε στις 5 Σεπτεμβρίου τον φάκελο Ρουμελιώτη στον Άρειο Πάγο γιατί…προσέκρουσε σε πολιτικά πρόσωπα.
Την ίδια μέρα, 5 Σεπτεμβρίου, κατατίθεται στη Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή που καλύπτει την περίοδο 2004-2012.
Στελέχη της Ν.Δ. διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι δεν έχει νόημα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ από τη στιγμή που υπάρχει στη δικαιοσύνη ο «φάκελος Ρουμελιώτη».
Έκτοτε για δυόμιση μήνες η τύχη του φακέλου αγνοείτο.
Πριν λίγες μέρες ορίστηκε για τις 30 Νοεμβρίου η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση Εξεταστικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Και ξαφνικά σήμερα, δυόμιση μήνες μετά, ο φάκελος Ρουμελιώτη μαθαίνουμε ότι διαβιβάζεται στη Βουλή…Πέρα από το επικοινωνιακό παιχνίδι, για να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται, ουσιαστικά ο φάκελος αφορά στην πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Παπανδρέου να πάρει τα 110 δισ. του πρώτου Μνημονίου για να μην χρεοκοπήσει η χώρα το Μάιο του 2010, την ώρα που κανείς άλλος δεν δάνειζε τη χώρα, και με τους όρους που συμφωνήθηκαν μετά από διαπραγμάτευση με ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ!

Κι αυτό…:

- Όταν ακόμη και δυνάμεις που δεν είχαν ψηφίσει το πρώτο Μνημόνιο, όπως η Ν.Δ., αποδέχονται πλέον ότι δεν υπάρχει ακόμα και τώρα εναλλακτική επιλογή για την Ελλάδα από τη συνέχιση της δανειοδότησης από το Μηχανισμό Στήριξης.

- Όταν σήμερα η χώρα ψηφίζει τρίτο Μνημόνιο ενώ υπάρχουν εδώ και μήνες επίσημες αναφορές του ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, ενώ τότε – στο πρώτο Μνημόνιο – κανένας επίσημος φορέας δεν είπε ποτέ επίσημα και κατηγορηματικά ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει χωρίς “κούρεμα” – το αντίθετο μάλιστα.

- Όταν ακόμη και σήμερα, 3 χρόνια μετά, ΕΕ και ΔΝΤ πλακώνονται ακόμη για το “κούρεμα” του χρέους της Ελλάδας.

- Όταν γνωρίζουν όλοι, και ο κ. Ρουμελιώτης, πόση προσπάθεια καταβλήθηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου να πειστούν τον Οκτώβριο του 2011 οι ευρωπαίοι να δεχθούν “κούρεμα” του ελληνικού χρέους που κατακρατούσαν ιδιώτες,

- Όταν ο ίδιος ο κ. Ρουμελιώτης έχει παραδεχθεί σε αλλεπάλληλες συνεντεύξεις του ότι το 2010 δεν υπήρχε άλλη επιλογή για τη χώρα, εκθείαζε το πολιτικό θάρρος Παπανδρέου και ζητούσε κοινωνική συναίνεση για τη στήριξη του Προγράμματος (ακούστε ένα ηχητικό ντοκουμέντο εδώ).

- Όταν ο ίδιος ο κ. Ρουμελιώτης έχει πλέον παραδεχθεί σε βιβλίο του ότι οι ευρωπαίοι δεν ήθελαν με τίποτα εξαρχής αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και τους κατηγορεί ότι επέβαλαν τιμωρητικούς όρους στην Ελλάδα προκειμένου να της δανείσουν ένα χωρίς ιστορικό προηγούμενο ποσό – όρους που η κυβέρνηση Παπανδρέου κατάφερε να βελτιώσει πολύ στη συνέχεια.

- Όταν ακόμα και η…Λ. Κατσέλη, προεκλογικά, ως πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας έχει παραδεχθεί ότι «θα ξαναψήφιζα το πρώτο Μνημόνιο» (δείτε εδώ).

Τα πράγματα είναι απλά: Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ως δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του τόπου, έλαβε το 2010 τη θεμελιώδη πολιτική απόφαση να κάνει τα πάντα για να μην ζήσουν οι Έλληνες μια εθνική τραγωδία, τη βίαιη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ. Αυτή η θεμελιώδης πολιτική απόφαση υιοθετείται σήμερα και από πολιτικές δυνάμεις οι οποίες στην αρχή την είχαν απορρίψει κατηγορηματικά.

Αν δεν υπήρχε το Πρόγραμμα και ο Μηχανισμός Στήριξης, η Ελλάδα θα είχε ήδη ζήσει την εθνική τραγωδία της βίαιης χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ από το Μάιο του 2010.

Ακόμη και μικρά παιδιά μπορούν να καταλάβουν, ότι κανείς δεν θα χρηματοδοτούσε την Ελλάδα, αν ήταν σίγουρος εξαρχής ότι θα αποτύχει το Πρόγραμμα. Είναι αυταπόδεικτα γελοίος κάθε αντίθετος ισχυρισμός.

Ποτέ οι θεσμικοί εταίροι της χώρας δεν θα χρηματοδοτούσαν την Ελλάδα, αν δεν πίστευαν ότι μπορούσε, παρά τις δυσκολίες και τους κινδύνους, να αποπληρώσει κάπως το χρέος της. Όλες οι επίσημες δηλώσεις, επί μήνες, το 2010 και το 2011, όλων των θεσμικών εμπλεκόμενων στο Πρόγραμμα Στήριξης της Ελλάδας διαψεύδουν τον κ. Ρουμελιώτη. Ακόμα και οι δικές του. Όλοι δήλωναν, παρά τις προφανείς δυσκολίες και τους κινδύνους, ότι το Πρόγραμμα μπορεί να πετύχει αν ακολουθηθεί. Αλλιώς δεν θα περνούσε η πρωτοφανής χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας ούτε από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, ούτε από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της Ε.Ε.

Ο Β. Βενιζέλος έχει πει χαρακτηριστικότατα σε συνέντευξή του στις 6 Σεπτεμβρίου στονReal fm για την υπόθεση Ρουμελιώτη: «Κατ’ αρχάς η περίοδος στην οποία αναφέρεται η αλληλογραφία με τον Εισαγγελέα έχει διερευνηθεί από τη Βουλή με Εξεταστική Επιτροπή στην προηγούμενη βουλευτική περίοδο. Και απορώ γιατί κανείς δεν το έχει θυμηθεί αυτό, γιατί δεν έχει θυμηθεί κανείς ότι λειτούργησε η Εξεταστική Επιτροπή για την περίοδο αυτή… Ο Εισαγγελέας κατά τη γνώμη μου δεν έπρεπε καν να επιληφθεί ενός θέματος στο οποίο το βασικό στοιχείο είναι πολιτικές αποφάσεις πολιτικών προσώπων. Πιστεύω ότι αυτό έγινε για λόγους αμιγώς επικοινωνιακούς, ότι ήταν ένα σκηνικό, 100% επικοινωνιακό. Δεν υπήρχε καμία δικονομική βάση σ’ αυτό. Διότι εάν εξαρχής υπήρχε ζήτημα ευθυνών πολιτικών προσώπων, έπρεπε να επιληφθεί η Βουλή. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να παρεμβληθεί ένας Εισαγγελέας. Ήταν 100% επικοινωνιακό… Δεν υπάρχει κανένας φάκελος. Είναι οι απόψεις του κ. Ρουμελιώτη, της κας Κατσέλη και του κ. Αρσένη. Ο κ. Ρουμελιώτης έκανε μια πολιτικού χαρακτήρα παρατήρηση, δεν έκανε μια νομικού χαρακτήρα καταγγελία…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα