Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Αλλάζει ριζικά το ασφαλιστικό σύστημα

 Αλλάζει ριζικά το ασφαλιστικό σύστημαΓενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 67ο. Ελάχιστος χρόνος ασφάλισης τα 15 έτη. Γενική προϋπόθεση συνταξιοδότησης: 40ετία και 62ο έτος ηλικίας. Κατώτατη σύνταξη με 4.500 ημέρες εργασίας στο 67ο έτος της ηλικίας.
Εάν αρκούν μόνο δύο σειρές για να συμπυκνώσουν τις νέες συντεταγμένες του συνταξιοδοτικού συστήματος που άλλαξε εν μια νυκτί απαιτήθηκαν 18 νέες εγκύκλιοι, κάποιες από αυτές πολυσέλιδες, για να αποτυπωθεί το νέο σκηνικό σε συντάξεις, ασφάλιση και εισφορές. Οι συνέπειες στην ηλικία συνταξιοδότησης κατά κανόνα δεν προσθέτουν πάνω από 2 έτη με βάση την ημερομηνία συνταξιοδότησης που καθόριζε ο προηγούμενος νόμος. Ομως σε πάμπολλες εξαιρέσεις αυτού του κανόνα, όπως φαίνεται και από τις εγκυκλίους (αναλυτικά στο www.kathimerini.gr) η παράταση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μπορεί να φτάνει ακόμη και τα πέντε χρόνια. Τούτο προκύπτει από δύο τινά: Οχι μόνο αυξάνεται το γενικό όριο κατά δύο έτη, αλλά ακουμπά συγχρόνως πάνω στις ήδη αυξημένες προϋποθέσεις που επρόκειτο να ισχύσουν από την 1.1.2015 με βάση τα όσα όριζε ο νόμος Λοβέρδου (άρθρο 10, του ν.3863/2010) και τώρα δρομολογούνται δύο χρόνια νωρίτερα, δηλαδή από την 1.1.2013. Από την αύξηση των ορίων ηλικίας ή και του χρόνου ασφάλισης εξαιρούνται

α) οι ασφαλισμένες που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης ως μητέρες τέκνων ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία, σύμφωνα με γενικές ή ειδικές διατάξεις, καθώς και οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων και β) οι ασφαλισμένοι των φορέων κοινωνικής ασφάλισης αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που έχουν ενταχθεί στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας του ν. 4024/2011.
Βεβαίως οι μεγάλοι τυχεροί παραμένουν όσοι διασφαλίζουν τα θεμελιωμένα (ελάχιστος χρόνος προϋπηρεσίας και ηλικία εξόδου) έως και 31.12.12 συνταξιοδοτικά δικαιώματα καθώς και ό,τι έχουν κατοχυρώσει με ή χωρίς την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων, κάνοντας χρήση των προϋποθέσεων που ισχύουν μέχρι το τέλος του 2012.
Με άλλη εγκύκλιο, τίθενται σε ισχύ από την 1η του χρόνου οι μειώσεις στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις από 5 έως και 20% για ποσά άνω των 1.000 ευρώ, ενώ περικόπτονται τα εφάπαξ έως και 83%.
Oι 18 ερμηνευτικές εγκύκλιοι του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό που περιλαμβάνονται στο νόμο 4093/2012 έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Διαύγεια (http://diavgeia.gov.gr) καθώς και στο site του υπουργείου (http://www.ypakp.gr).
Πηγή: Καθημερινή – Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΨΙΝΗ
Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα