Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

"Ανάσα" οι ρυθμίσεις δανείων

"Ανάσα" επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση σε χιλιάδες δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, με το σχέδιο που ανακοίνωσε για την ρύθμιση των δανείων. Όμως, η εισαγωγή εισοδηματικού κριτηρίου για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις δανείων, αλλά και η εξαίρεση επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων από τις διατάξεις έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε καταναλωτές και κόμματα.
Το σχέδιο αντιμετωπίζεται θετικά από τις τράπεζες, όμως όπως τόνισε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, "θ' ακούσουμε κάθε πρόταση από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και από κάθε άλλο κόμμα ή φορέα, προκειμένου η ρύθμισή μας να είναι όσο το δυνατόν πιο σφαιρική... Οι όποιες ρυθμίσεις, θα τεθούν υπ' όψιν της Τράπεζας της Ελλάδος αφ' ενός και της τρόικα αφ' ετέρου".
Το κόστος για τις τράπεζες, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας.

Την πρότασή του για συνολική ρύθμιση των δανείων και επισφαλειών χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς εισοδηματικό κριτήριο παρουσίασε σήμερα το ΠΑΣΟΚ.
Όπως είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραϊτης "η πρότασή μας δεν είναι καθόλου περιοριστική και εμείς δεν βάζουμε το όριο. Το όριο αυτό το ακούσαμε χθες να το βάζει ο υπουργός σε μια ανακοίνωση την οποία έβγαλε και μιλά για το όριο των 25.000. το έχουμε πολύ πιο ανοιχτό και αυτό το οποίο θέλω να κρατήσετε από μας είναι ότι φεύγουμε πλέον από τα στεγαστικά, τα επισκευαστικά ή και τα καταναλωτικά και προχωράμε σε μια κατηγορία".
Στην συνέντευξη τονίστηκε η "άμεση ανάγκη για νέες πρόσθετες ρυθμίσεις" που θα διευκολύνουν και θα ανακουφίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μεταξύ άλλων η πρόταση του ΠΑΣΟΚ προτείνει ρύθμιση της μηνιαίας δόσης του δανείου από τις τράπεζες στους δανειολήπτες που ενδιαφέρονται, σε ποσοστό που δεν θα υπερβαίνει το 30% του οικογενειακού ή του ατομικού εισοδήματος, ενώ θα προβλέπονται κυρώσεις για τις τράπεζες που δεν θα τηρούν αυτή τη διαδικασία.
Επίσης, προβλέπεται η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου που θα υπαχθεί στη ρύθμιση και καθορίζεται το επιτόκιο για το διάστημα αποπληρωμής, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ προσαυξημένο κατά 2%.
Στην πρόταση προτείνεται η βελτίωση των διατάξεων σχετικά με την συμβιβαστική ρύθμιση οφειλών, η ισότητα στην μεταχείριση των αιτήσεων από τα ειρηνοδικεία, η προστασία της πρώτης κατοικίας, και καλύτερες ρυθμίσεις για οφειλέτες που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα. Επίσης προτείνεται η παράταση για δύο χρόνια της απαγόρευσης των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.
Τέλος, προτείνεται να εξυπηρετούνται από την ρύθμιση πάσης φύσεως δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά και κάρτες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα