Μελέτη, η οποία στοχεύει στο να αποδείξει ότι η έξοδος από το ευρώ είναι εφικτή με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο, παρουσιάστηκε απόψε σε κινηματογράφο της Αθήνας από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής που αποτελεί πρωτοβουλία του Κ. Λαπαβίτσα και η οποία εκπονήθηκε από τον καθηγητή πολιτικής οικονομίας, Θεόδωρο Μαριόλη.
Η εκδήλωση είχε πολιτικό χρώμα, χαιρετίστηκε από τον πρόεδρο της ΛΑΕ Π. Λαφαζάνη, την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζ. Κωνσταντοπούλου, ενώ παρόντα ήταν αρκετά πρώην στελέχη τπυ ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν μετά τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, όπως η Ν. Βαλαβάνη, Θ. Πετράκος, Δ. Στρατούλης, Α. Κυρίτση, κ.α..

Μάλιστα, ο κ. Λαφαζάνης, στον χαιρετισμό του, κάλεσε σε συστράτευση όλων των δυνάμεων που επιδιώκουν την αλλαγή νομίσματος, ενώ η κα Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι απαιτείται καθολική ανυπακοή και χαρακτήρισε το ευρώ εργαλείο υποταγής. 
Την εκδήλωση επίσης χαιρέτισαν στελέχη της άκρας Αριστεράς από την Ιταλία και την Ισπανία.
Ως προς τη μελέτη, τονίστηκε ότι η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα θα γίνει με ισοτιμία 1 προς 1, ωστόσο θα ακολουθήσει υποτίμηση 30% - 50%, με στόχο, όπως ειπώθηκε, την τόνωση της εξωτερικής ζήτησης. Η εκτίμηση των συντακτών της μελέτης είναι ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί μεταξύ 6% και 10%, ενώ υποστήριξαν ότι θα υπάρξει αύξηση της ανταγωνιστικότητας κατά 23% έως 37% και πλεόνασμα του ισοζυγίου πληρωμών από 4,5 έως 6 δισ..
Σύμφωνα με τον κ. Λαπαβίτσα, κάτω από το σημερινό καθεστώς του ευρώ, δεν υπάρχει καμία προοπτική ανάπτυξης και η χώρα θα συνεχίσει να βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Στόχος της μετάβασης στο εθνικό νόμισμα θα πρέπει να είναι πρώτον, η τόνωση της ζήτησης και δεύτερον, η στοχευμένη ενίσχυση της βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής. Ο ίδιος τόνισε ότι θα απαιτηθεί κατ'αρχάς παύση πληρωμών του δημοσίου χρέους και δημόσιος έλεγχος για αυτό, με έναρξη διαπραγματεύσεων για διαγραφή, δεύτερον, δημόσιος και εθνικός έλεγχος στην τράπεζα της Ελλάδος και δημόσιος έλεγχος στις τράπεζες με τοποθέτηση δημόσιου επιτρόπου.
Υποστήριξε ότι θα μετατραπούν άμεσα μισθοί, καταθέσεις και χρέη που διέπονται από την ελληνική νομοθεσία με ισοτιμία 1 προς 1, ενώ παραδέχθηκε ότι η προσαρμογή του συστήματος των τιμών θα πάρει ένα διάστημα, όπως και η ομαλοποίηση τους συστήματος πληρωμών των τραπεζών. Για να στηριχθεί η ροή χαρτονομισμάτων, όπως είπε, θα απαιτηθεί 1,5 με 2 μήνες, σε πρώτη φάση, και για αυτό, χρειάζεται πρώτα να υπάρξει προετοιμασία. Ωστόσο, ιδίως με την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών αυτό θα είναι πιο εύκολο.
Παραδέχθηκε ότι θα υπάρξουν προβλήματα με τις αλλαγές στων ισολογισμών των τραπεζών, ενώ είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει ειδική φροντίδα για όσους έχουν δάνεια με ξένη νομοθεσία.
Το ότι η νέα δραχμή θα υποτιμηθεί δεν σημαίνει ότι θα υποτιμηθούν οι καταθέσεις και οι μισθοί, είπε ο κ. Λαπαβίτσας. Αυτό που θα αλλάξει είναι η σχέση της νέας δραχμής με το ευρώ. Υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα επάρκειας αγαθών, καθώς το ισοζύγιο εισαγωγών - εξαγωγών είναι ισορροπημένο και οι εξαγωγές μπορούν να πληρώνουν τις εισαγωγές μας. Ωστόσο, όπως είπε, θα πρέπει να να δημιουργηθεί ένα απόθεμα για τις εισαγωγές των τριών πρώτων μηνών, το οποίο υπολόγισε σε 10 δισ. με 12 δισ. ευρώ. Υπάρχουν αυτά τα χρήματα και μπορούν να συγκεντρωθούν από το Διαγενεακό Ταμείο και από άλλες πηγές. Θα πρέπει, από τώρα, η ΤτΕ να σχηματίζει αυτό το αποθεματικό. Κανείς δεν είπε ότι θα είναι εύκολο, ωστόσο η έξοδος είναι εφικτή και επιθυμητή, κατέληξε ο κ. Λαπαβίτσας. 
Από την εκδήλωση ήταν σαφές ότι το νόμισμα αντιμετωπίζεται κυρίως ως μέσο πολιτικής επιβολής και είναι χαρακτηριστικό ότι για την αλλαγή νομίσματος, ειπώθηκε ότι θα απαιτηθεί συγκρότηση μιας λαϊκής μετωπικής κυβέρνησης.
Χάρης Φλουδόπουλος