Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

“Αναστολή της διαδικασίας για τους δασικούς χάρτες” ζητούν οι μηχανικοί της Τριφυλίας


Να ανασταλεί η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητεί με ψήφισμά του ο Σύλλογος Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Τριφυλίας. Επίσης ζητεί την αναθεώρηση της δασικής νομοθεσίας όσον αφορά τις αεροφωτογραφίες του 1945, στους διορθωμένους χάρτες να υπάρχει επαρκές χρονικό διάστημα υποβολής αντιρρήσεων, συμμετοχή του ΤΕΕ στις επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων όπως και στελέχωση των δασαρχείων με επιστημονικό προσωπικό. Αναλυτικά το ψήφισμα των μηχανικών αναφέρει: «Η ανάρτηση των δασικών χαρτών και τα προβλήματα που έφερε στην επιφάνεια απασχολούν έντονα κυρίως τους αγρότες αλλά και όλους τους πολίτες που έχουν στην κατοχή τους αγροτική ιδιοκτησία στην περιοχή του Δήμου Τριφυλίας. Η κοινωνική αναστάτωση που έχει προκληθεί είναι μεγάλη, οι αγρότες αλλά και όσοι ασχολούνται με την αγροτική καλλιέργεια κυρίως της ελιάς και δευτερεύοντος του αμπελιού αντιμετωπίζουν σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία, την αποβολή τους από εκτάσεις που καλλιεργούσαν για δεκαετίες, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής και του εισοδήματός τους, την επιβάρυνσή τους με υπέρογκα "τέλη" και πρόσθετα έξοδα, προκειμένου να ασκήσουν αντιρρήσεις.

Για το σύνολο της Τριφυλίας με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας η ανάρτηση των δασικών χαρτών περιέχει λάθη παραλήψεις και ανακρίβειες που και η ίδια η Διεύθυνση Δασών Καλαμάτας και το Δασαρχείο Κυπαρισσίας έχουν δημόσια παραδεχθεί ότι υπάρχουν. Συνοπτικά αναφέρουμε εκτάσεις που ήταν ανέκαθεν γεωργικές και από λάθη της φωτοερμηνείας εμφανίζονται δασικές, εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί στον εποικισμό, ή από παραχωρητήρια του Δασαρχείου κατά το παρελθόν, εκτάσεις που σύμφωνα με χαρακτηρισμούς επίσημους του Δασαρχείου δεν είναι δασικές, εκτάσεις που είναι μέσα σε όρια οικισμών και δεν έπρεπε να χαρακτηριστούν και εκτάσεις γεωργικές που στο παρελθόν έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες εμφανίζονται στην ανάρτηση να μην έχουν αποχαρακτηριστεί από αναδασωτέες.

Καλείται ο πολίτης να υποβάλει ενστάσεις σε ασφυκτική προθεσμία δυο μηνών για να «διορθώσει» αυτά τα λάθη και τις παραλήψεις, διαφορετικά σε 45 ημέρες σύμφωνα με την απόφαση ανάρτησης και το νόμο, οι χάρτες θα κυρωθούν και οι εκτάσεις αυτές θα θεωρούνται δασικές.

Για να έχεις το «δικαίωμα» να υποβάλεις ένσταση απαιτείται η πληρωμή υψηλού χρηματικού «τέλους» που κλιμακώνεται ανάλογα με το εμβαδόν της αμφισβητούμενης έκτασης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για 6 στρέμματα απαιτούνται 450 ευρώ και για 21 στρέμματα 900 ευρώ, χωρίς να υπολογίσουμε το κόστος για την υποβολή της ένστασης και την τεχνική υποστήριξη στη φάση της εκδίκασης.

Οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών ενώ φέρουν τεράστια ευθύνη επειδή δεν φρόντισαν κατά το παρελθόν για τη σύνταξη των δασικών χαρτών και του κτηματολογίου ώστε να μπει ένα τέλος στις καταπατήσεις των δημοσίων και δασικών εκτάσεων, έρχονται σήμερα να εντάξουν την αναγκαιότητα της σύνταξης των δασικών χαρτών στην εισπρακτική λογική που χαρακτηρίζει πλέον κάθε νομοθέτημα που ψηφίζεται από την Ελληνική Βουλή.

Επειδή πιστεύουμε ότι η κατάρτιση ορθών δασικών χαρτών είναι αναγκαιότητα για το χωροταξικό σχεδιασμό, για την προάσπιση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και για τη διαφύλαξη του δημόσιου και ιδιωτικού συμφέροντος ζητάμε:

- Να ανασταλεί η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη και οι παραλήψεις επειδή δεν ευθύνεται ο πολίτης γι’ αυτά.

- Να αναθεωρηθεί η δασική νομοθεσία όσον αφορά τις Α/Φ του 1945 που λαμβάνονται υπ’ όψιν για το χαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων. Οι ουσιαστικοί λόγοι γι’ αυτό είναι δυο και σχετίζονται με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις που διαμορφώθηκαν σε διάστημα 71 χρόνων και με τεχνικά θέματα ακρίβειας και επαρκούς ανάλυσης που δεν διαθέτουν οι Α/Φ του 1945 με συνέπεια να δημιουργούνται και αδικίες.

Οι διορθωμένοι δασικοί χάρτες να αναρτηθούν και να δοθεί ικανοποιητικό διάστημα 6 μηνών ώστε οι πολίτες να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους χωρίς παράβολο.

Στις επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων να συμμετέχει ως μέλος και εκπρόσωπος του ΤΕΕ

Η κυβέρνηση να μεριμνήσει για τη στελέχωση των δασαρχείων με επιστημονικό προσωπικό ώστε να υπάρχει εξυπηρέτηση του πολίτη στα αιτήματα που υποβάλλει».

Κ.Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα