Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Ξεκίνησαν οι απολογίες των γιατρών για το θάνατο του 8χρονου στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Οι απολογίες των κατηγορούμενων γιατρών για το ξαφνικό θάνατο ενός 8χρονου αγοριού από παιδικό διαβήτη, το Μάιο του 2011, άρχισαν χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας.
Η δίκη έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο και χθες κατέθεσαν μάρτυρες υπεράσπισης, ενώ απολογήθηκε η ιδιώτης παιδίατρος που παρακολουθούσε το παιδί και πρώην διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ο οποίος όμως, όταν συνέβησαν τα περιστατικά, είχε αντικατασταθεί.
Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από την ιδιώτη γιατρό, κατηγορούμενοι είναι ακόμα οκτώ γιατροί του Νοσοκομείου Καλαμάτας, καθώς και ο γιατρός στον οποίο είχε ανατεθεί η διενέργεια ΕΔΕ για το θάνατο του παιδιού και ο τότε διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας για παράβαση καθήκοντος.
Η δίκη χθες διεκόπη για να συνεχισθεί την επόμενη Τετάρτη με τις απολογίες των υπόλοιπων κατηγορουμένων.

Μάρτυρες
Η χθεσινή διαδικασία ξεκίνησε με την κατάθεση νευροχειρούργου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, διευκρίνισε ότι η μαννιτόλη είναι εξειδικευμένο φάρμακο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί απ’ όλες τις ειδικότητες γιατρών. Η αναφορά αυτή σχετιζόταν με τον ισχυρισμό στο κατηγορητήριο ότι δεν ακολουθήθηκε ως πρωτόκολλο θεραπείας. Επίσης, σημείωσε ότι εκείνη την περίοδο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας δεν υπήρχε ο κατάλληλος εξοπλισμός για να μετρηθεί η ενδοκρανιακή πίεση.
Η νοσηλεύτρια που εργαζόταν εκείνη την ημέρα στα Επείγοντα του Νοσοκομείου κατέθεσε πως, όταν έφθασε ο 8χρονος, κλήθηκε η ειδικευόμενη παιδίατρος και έγινε λήψη αίματος και μέτρηση σακχάρου. Μάλιστα, είπε ότι είχε τοποθετηθεί στο παιδί φυσιολογικός ορός με γλυκόζη και βλέποντας ότι είχε σάκχαρο πάνω από 4, αμέσως αντικαταστάθηκε με απλό φυσιολογικό ορό. Σε επισημάνσεις της προέδρου της Έδρας, ότι η μητέρα του παιδιού που ήταν μαζί έχει καταθέσει πως δεν του έκαναν αμέσως εξέταση σακχάρου και άλλαξαν τον ορό γλυκόζης σχεδόν έπειτα από μια ώρα, απάντησε ότι μπορεί να μην αντιλήφθηκε ότι έγινε η εξέταση και πως ο ορός αντικαταστάθηκε σε ελάχιστα λεπτά.
Ο οδηγός του ασθενοφόρου που αρχικά ξεκίνησε να μεταφέρει το παιδί στην Αθήνα, κατέθεσε ότι το παιδί επικοινωνούσε κανονικά όταν ξεκίνησαν από το νοσοκομείο, ενώ λίγο πριν από τα Τσουκαλέικα η γιατρός που συνόδευε, του είπε ότι έχουν πρόβλημα και πρέπει να επιστρέψουν. Σε αντίθεση με όσα έχει καταθέσει η μητέρα του παιδιού, είπε ότι στο ασθενοφόρο υπήρχε κανονικά οξυγόνο, το οποίο και χορηγήθηκε στο παιδί, όταν παρουσίασε επιδείνωση.
Τέλος, κατέθεσε παθολόγος, η οποία αναφέρθηκε στο γιατρό στον οποίο ανατέθηκε η ΕΔΕ, επισημαίνοντας ότι, επειδή το θέμα ήταν εξειδικευμένο, είχε ζητήσει να ορισθεί εμπειρογνώμονας, και καθώς άργησε να ορισθεί από την αρμόδια ΥΠΕ, η ΕΔΕ τελικά δεν ολοκληρώθηκε.
 
Απολογίες 
Η ιδιώτης παιδίατρος στην απολογία της σημείωσε ότι παρακολουθούσε το παιδί από τη γέννησή του, ενώ η μητέρα και ο 8χρονος την επισκέφθηκαν στο ιατρείο της για προγραμματισμένο ραντεβού για εμβόλιο, ημέρα Παρασκευή. Από την εξέταση που έγινε αρχικά διαπιστώθηκε ότι ο 8χρονος είχε χάσει 980 γραμμάρια βάρος από την τελευταία φορά που τον είχε δει, πριν από 6 μήνες. Παρατήρησε ότι γενικότερα το παιδί ήταν «λιγόφαγο», όπως είπε, ενώ εκείνη την ημέρα πήρε όλο το ιστορικό από τη μητέρα, αν έχει παρουσιάσει κάποιο σύμπτωμα, ενώ το εξέτασε λεπτομερώς. Δεν υπήρξε κανένα παθολογικό στοιχείο για να την ανησυχήσει, όπως τόνισε πολλές φορές, ούτε η μητέρα είχε να παρατηρήσει κάτι από τη συμπεριφορά ή την κατάστασή του. Επίσης, παρατήρησε πως το γεγονός ότι είχε πάρει ύψος το παιδί, ήταν ένδειξη καλής υγείας. Η παιδίατρος έκανε αναλυτική περιγραφή της εξέτασης του παιδιού, σημειώνοντας πως όλα ήταν φυσιολογικά, εκτός από την απώλεια βάρους, γι’ αυτό και ζήτησε να γίνουν εξετάσεις. Σημείωσε ότι συνταγογράφησε εξετάσεις, εκτός των άλλων, για σάκχαρο και θυρεοειδή. Χαρακτηριστικά είπε ότι δεν έγραψε εξετάσεις ρουτίνας, αλλά εξειδικευμένες λόγω της απώλειας βάρους. Παρατήρησε, δε, ότι οι προηγούμενες εξετάσεις του παιδιού ήταν καλές, ενώ δεν υπήρχε ιστορικό στην οικογένεια για διαβήτη ή άλλο σύμπτωμα που να της αναφέρθηκε από τη μητέρα.
 
Σαββατοκύριακο
Η παιδίατρος αρνήθηκε ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τη μητέρα το Σαββατοκύριακο και πως την πήρε τη Δευτέρα το πρωί, οπότε της ανάφερε ότι ο 8χρονος είχε έναν εμετό και τη ρώτησε αν σχετίζεται με το εμβόλιο που έκανε. Της απάντησε, όπως είπε, αρνητικά και ρώτησε για τη γενική κατάστασή του. Όπως είπε, η μητέρα τής ανέφερε ότι η κατάστασή του είναι καλή, προσθέτοντας ότι είχε παρακολουθήσει κανονικά τις αθλητικές του δραστηριότητες το Σάββατο.
Κατέθεσε ακόμη πως ρώτησε τη μητέρα για τις εξετάσεις και της απάντησε ότι δεν τις έκαναν ακόμα, ενώ αρνήθηκε ότι έκανε οποιαδήποτε διάγνωση τηλεφωνικά. Στη συζήτηση μόνο που είχαν, παραδέχθηκε ότι έγινε αναφορά πως κυκλοφορεί γαστρεντερίτιδα.
Πρόσθεσε ότι, επειδή τα παιδιά αφυδατώνονται ακόμα και με έναν εμετό, της συνέστησε να του χορηγήσει ηλεκτρολυτικό διάλυμα. Το βράδυ της Δευτέρας, όπως κατέθεσε, επικοινώνησε πάλι με τη μητέρα, η οποία της ανέφερε ότι το παιδί είχε κάνει άλλον έναν εμετό και είχε εμφανίσει κόπωση. Τότε της είπε ότι πρέπει να το πάει στο νοσοκομείο.
Την Τρίτη πολύ νωρίς το πρωί η μητέρα την ενημέρωσε ότι είχαν πάει στο νοσοκομείο το παιδί με αναπνευστική δυσχέρεια και διαγνώστηκε σακχαρώδης διαβήτης.
Καταλήγοντας εκτίμησε πως αν από το Σάββατο ή τη Δευτέρα είχαν γίνει οι εξετάσεις, θα είχε εντοπισθεί ο διαβήτης στο παιδί.
Αμέσως μετά απολογήθηκε και πρώην διοικητής του νοσοκομείου, ο οποίος είπε ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση, καθώς είχε αντικατασταθεί από τον Αύγουστο του 2008.
Της Βίκυς Βετουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα