Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Και με απόφαση του Αρείου Πάγου χωρίς δράστη η δολοφονία του Αρχιμανδρίτη

Απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης για τον Γεωργιανό

 

Ανεξιχνίαστη μένει πλέον, βάση των δικαστικών αποφάσεων, η ανατριχιαστική δολοφονία του 54χρονου Αρχιμανδρίτη Φωτίου Ζαχαρόπουλου, στη Χώρα του Δήμου  Πύλου Νέστορος, το Φεβρουάριο του 2014.
Και εκεί που αρχικά, φαινόταν ότι η επίλυση της υπόθεσης εξελισσόταν ομαλά, καθώς γρήγορα η Αστυνομία είχε στα χέρια της δύο δράστες, με τον έναν μάλιστα να ομολογεί την παρουσία του στο σημείο της δολοφονίας ακόμα και κατά την εκδίκαση των υποθέσεων, η δικαστική εξέλιξη ανέτρεψε τα πάντα, με αθώωση και των δύο κατηγορουμένων. Ο μεν πρώτος, ο 25χρονος Γεωργιανός αθωώθηκε ομόφωνα από το πρωτόδικο δικαστήριο και ο δε ανήλικος Έλληνας στο δεύτερο βαθμό, αφού στο πρώτο δικαστήριο είχε κριθεί ένοχος.
Μάλιστα, ο ανήλικος υποδείκνυε ως κύριο δράστη τον Γεωργιανό, μετά την αθώωση του οποίου, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε επίσημα από το αρμόδιο Συμβούλιο Αεροπαγιτών, την αναίρεση αυτής της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Καλαμάτας.

Όμως το Συμβούλιο των Αεροπαγιτών πρόσφατα απέρριψε την αίτηση και κατακύρωσε την αθωωτική απόφαση του Αρείου Πάγου. Έτσι, η άγρια δολοφονία του Αρχιμανδρίτη και επίσημα πλέον δεν έχει δράστη και η όλη υπόθεση αφήνει ανοικτά πολλά ερωτηματικά, καθώς κατά την εκδίκαση της υπόθεσης για τον Γεωργιανό, υπήρξαν σοβαρές αιχμές από το δικαστήριο για την Αστυνομία.

Αθωώσεις
Μετά την αποκάλυψη της άγριας δολοφονίας του Αρχιμανδρίτη ακριβώς πριν από 3 χρόνια, η Ασφάλεια συνέλαβε ως δράστες έναν 17χρονο Έλληνα με μειωμένο καταλογισμό και έναν 25χρονο Γεωργιανό. Μάλιστα, τότε σύμφωνα και με τα στοιχεία της δικογραφίας που συντάχθηκε και οι δύο ομολόγησαν την πράξη τους. Ωστόσο, ο ανήλικος συνέχισε να περιγράφει τα ίδια ακόμα και στα δύο δικαστήρια που ακολούθησαν, ενώ ο Γεωργιανός άλλαξε στάση δηλώνοντας αθώος και κατηγορώντας αστυνομικούς ότι του απέσπασαν ομολογία και πως η υπογραφή δεν είναι δική του.
Σε δίκη οδηγείται πρώτος ο 17χρονος, ο οποίος με αναγνώριση μειωμένου καταλογισμού, καταδικάζεται από το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Κυπαρισσίας σε 15 χρόνια και 1 μήνα φυλάκιση, καθώς κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και σε ληστεία τελεσθείσα με ιδιαίτερη σκληρότητα εναντίον προσώπου. Στην καθαρογραμμένη αυτή απόφαση το δικαστήριο της Κυπαρισσίας αναγνωρίζει ως κύριο δράστη τον Γεωργιανό.
Ακολούθησε το δικαστήριο για τον 25χρονο Γεωργιανό, ο οποίος αρνήθηκε τα πάντα και παρά την πρόταση του Εισαγγελέα έδρας να κριθεί ένοχος ως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας, κηρύσσεται ομόφωνα αθώος.
Η απόφαση αυτή προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις, καθώς μετά από αυτή τη δικαστική εξέλιξη, η υπόθεση μένει χωρίς βασικό δράστη και με έναν ανήλικο συνεργό αγνώστου.
Η υπόθεση κινεί το ενδιαφέρον του Αρείου Πάγου, ο οποίος ζητά τη δικογραφία και το αιτιολογικό της αθωωτικής απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Καλαμάτας για τον 25χρονο Γεωργιανό. Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ζητά την αναίρεση της απόφασης με πρότασή της στο Συμβούλιο Αεροπαγιτών και επανάληψη της δίκης για τον 25χρονο.

Ποιος είναι ο δολοφόνος;
Στο μεταξύ, εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό στο Τριμελές Εφετείο Ανηλίκων, η υπόθεση για τον ανήλικο Έλληνα, ο οποίος επιμένει σε όσα λέει από την αρχή. Δεν αρνείται ότι βρισκόταν στο σπίτι του Αρχιμανδρίτη, το βράδυ της δολοφονίας, υποδεικνύοντας όμως ως φυσικό αυτουργό τον 25χρονο Γεωργιανό, ο οποίος όμως πλέον έχει αθωωθεί.
Ο 19χρονος υποστηρίζει και πάλι ότι συναντήθηκε με τον Γεωργιανό στην πλατεία του χωριού και ο αλλοδαπός του πρότεινε να πάνε στην Καλαμάτα να δουν αγώνες καρτ, αφού πρώτα επισκεφθούν τον Αρχιμανδρίτη για να εξασφαλίσουν χρήματα για καύσιμα. Από τις καταθέσεις και τη διαδικασία και στα τρία δικαστήρια που έγιναν, προέκυψε ότι ο Αρχιμανδρίτης είχε ιδιαίτερες σεξουαλικές προτιμήσεις και διάφορα άτομα εξασφάλιζαν χρήματα από αυτόν.
Ο ανήλικος είπε ότι πήγαν στο σπίτι του Αρχιμανδρίτη εκείνο το βράδυ με τον Γεωργιανό, αλλά αυτός έμεινε στο διάδρομο του σπιτιού γιατί φοβόταν. Περιέγραψε ότι το θύμα μαζί με το Γεωργιανό πήγαν στην κρεβατοκάμαρα και μετά από 10 λεπτά ακούσθηκαν φωνές και ο Αρχιμανδρίτης βγήκε στο διάδρομο γυμνός. Ταυτόχρονα βγήκε και ο Γεωργιανός και άρχισε να τον χτυπά με σιδηρογροθιά στο κεφάλι. Ο ίδιος όπως είπε είχε τρομοκρατηθεί και από φόβο υπάκουσε, όταν του είπε ο Γεωργιανός να πιάσει τα πόδια του Αρχιμανδρίτη για να τον βοηθήσει να σύρουν το σώμα. Είχε περιγράψει ακόμα ότι ο Γεωργιανός πήρε το πουκάμισο και το τύλιξε στο λαιμό του θύματος και το έσφιξε. Το δικαστήριο στην απόφαση του αθωώνει τον ανήλικο.
Πρόσφατα το Συμβούλιο του Αρείου Πάφου, εξέδωσε την απόφασή του και απέρριψε την αίτηση αναίρεσης της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την αθώωση του Γεωργιανού, θέτοντας δικαστικά την υπόθεση στο αρχείο.
Και ενώ η υπόθεση δικαστικά έκλεισε, δεν ισχύει το ίδιο για την αστυνομία, η οποία μένει με μια από τις σοβαρότερες δολοφονίες, ανεξιχνίαστη
Ποιος τελικά σκότωσε με τόση αγριότητα τον Αρχιμανδρίτη;Της Βίκυς Βετουλάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα