Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Τεράστιας αξίας τα κατασχεμένα στα τελωνεία

Τεράστιας αξίας τα κατασχεμένα στα τελωνεία
Ανυπολόγιστης αξίας είναι οι κατασχέσεις που πραγματοποίησαν οι τελωνειακές αρχές μόνο το τελευταίο 3μηνο του 2016 και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αδικαιολόγητα «μαύρα» χρηματικά ποσά, λαθραία χρυσά νομίσματα και κοσμήματα, παράνομα αυτοκίνητα και φορτηγά, όπλα, ναρκωτικά, τσιγάρα, αλκοολούχα ποτά και πετρελαιοειδή, προϊόντα-μαϊμού, ακόμη όμως και πραγματικές μαϊμούδες που εισήχθησαν παράνομα στην Ελλάδα.
Οι έλεγχοι καθ’ όλη τη διάρκεια του περσινού έτους που πραγματοποίησε η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και ΕΦΚ, στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, σε ελέγχους στα σύνορα και στο εσωτερικό της χώρας, για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, ήταν ιδιαίτερα εντατικοί αποφέροντας σημαντικά αποτελέσματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις κατασχέσεων που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2016, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, είναι οι εξής:
Σε ελέγχους που διενήργησαν το Τελωνείο Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» και τα Τελωνεία Α’ Θεσσαλονίκης, Κήπων, Καστανιών, Ευζώνων, Κακαβιάς, Μέρτζανης, κατά τη διακίνηση επιβατών από και προς τρίτες χώρες,
– δεσμεύτηκε συνολικά το ποσό των 3.467.248,49 ευρώ σε ρευστά διαθέσιμα, λόγω μη δήλωσής τους στις τελωνειακές αρχές. Το επιβληθέν πρόστιμο, άμεσα εισπρακτέο, ανέρχεται σε 887.509,41 ευρώ, ενώ διεξάγεται από τις αρμόδιες αρχές έρευνα για την προέλευση των χρημάτων.
Το Τελωνείο Κήπων, σε έρευνα που διενήργησε σε οδηγό ΙΧΕ αυτοκινήτου, εντόπισε και κατάσχεσε 3 χρυσά κοσμήματα και 5 χρυσά νομίσματα (δολάρια Αμερικής, λίρες Αγγλίας και Γαλλίας). Το εισπραχθέν πρόστιμο ανέρχεται σε 3.040 ευρώ και οι αναλογούντες δασμοί σε 1.520 ευρώ.
Οι Κινητές Ομάδες Ελέγχου, καθώς και οι ομάδες δίωξης των Τελωνείων, σε επισταμένους ελέγχους στους οδικούς άξονες της χώρας, προέβησαν σε 121 δεσμεύσεις επιβατικών οχημάτων και 13 φορτηγών λόγω παράνομης κατοχής και κυκλοφορίας τους από μη δικαιούχα πρόσωπα. Οι υποθέσεις είναι σε εξέλιξη προκειμένου να επιβληθούν τα σχετικά πρόστιμα ή να ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάσχεσής τους. Επίσης, το Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στο πλαίσιο ελέγχων για την καταστολή του λαθρεμπορίου, ανακάλυψε και κατάσχεσε τρία κλεμμένα αυτοκίνητα, διαλυμένα και επιμελώς κρυμμένα σε φορτηγό με προορισμό την Αλβανία, ενώ στη διασάφηση εξαγωγής είχαν δηλωθεί ως ανταλλακτικά αυτοκινήτων.
Το Τελωνείο Κήπων, σε έρευνα που διενήργησε σε λεωφορείο προερχόμενο από την Τουρκία, εντόπισε στο κάτω μέρος των αποσκευών επιβάτη και κατάσχεσε δώδεκα (12) γεμιστήρες όπλων τύπου ΑΚ-47 (Καλάσνικοφ).
Το Τελωνείο του Αεροδρομίου Αθηνών εντόπισε, σε αποσκευή επιβάτιδας προερχόμενης από την Αίγυπτο, 2 νεκρές μαϊμούδες. Η επιβάτιδα συνελήφθη και προσήχθη στον αρμόδιο εισαγγελέα.
Τα Τελωνεία της χώρας, στο πλαίσιο διασφάλισης της εμπορικής δραστηριότητας των νόμιμων επιχειρήσεων, προέβησαν σε πληθώρα κατασχέσεων, οι οποίες υπερβαίνουν τα 107.000 τεμάχια παραποιημένων προϊόντων (ενδύματα, υποδήματα, αξεσουάρ, σαμπουάν, usb κλπ.). Επίσης το Γ’ Τελωνείο Πειραιά κατάσχεσε 598 φιάλες FREON R-22 που έφεραν παραποιημένο σήμα. Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο και διενεργείται περαιτέρω έρευνα σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Το Γ’ Τελωνείο Πειραιά αξιοποιώντας πληροφορίες που περιήλθαν στη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων & ΕΦΚ προέβη σε κατασχέσεις δώδεκα (12) εμπορευματοκιβωτίων με 119.120.000 τεμάχια λαθραία τσιγάρα. Η στενή συνεργασία που έχει εδραιωθεί μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων & ΕΦΚ και της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς στο πλαίσιο της λειτουργίας της ως AFCOS οδήγησε στον εντοπισμό και στην κατάσχεση δύο εξ αυτών των εμπορευματοκιβωτίων. Οι αναλογούντες δασμοί και φόροι για τα τσιγάρα που περιέχονταν στα ανωτέρω δώδεκα εμπορευματοκιβώτια ανέρχονται στο ποσό των 22.212.974,09 ευρώ. Οι έρευνες για τους τελικούς παραλήπτες συνεχίζονται. Επίσης, στο πλαίσιο διενέργειας εντατικών ελέγχων, εντοπίστηκαν και σε άλλα Τελωνεία της χώρας, όπως Τελωνείο Ευζώνων, Κήπων, Ρόδου, Αεροδρομίου Θεσσαλονίκης κ.λπ. πολυάριθμες περιπτώσεις παράνομης διακίνησης ποσοτήτων καπνικών προϊόντων από ταξιδιώτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα