Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Βρετανικά ΜΜΕ: Το Grexit του ΔΝΤ, το παραμύθι του χρέους και ο λευκοπλάστης

Στους Financial Times ο οικονομικός συντάκτης-αναλυτής Βόλφγκανγκ Μίνχαου επικρίνει την ελληνική κυβέρνηση και την ευρωζώνη επειδή «αδυνατούν να μιλήσουν τη γλώσσα της αλήθειας».φωτό wealthdaily.com

Επικριτικά δημοσιεύματα, τόσο για τους πιστωτές της Ελλάδας όσο και για την ελληνική κυβέρνηση, φιλοξενεί ο βρετανικός Τύπος με αφορμή τις δυσκολίες στην επίτευξη συμφωνίας για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.

Στους Financial Times ο οικονομικός συντάκτης-αναλυτής Βόλφγκανγκ Μίνχαου επικρίνει την ελληνική κυβέρνηση και την ευρωζώνη επειδή «αδυνατούν να μιλήσουν τη γλώσσα της αλήθειας». Σημειώνει ότι αυτό φαίνεται από τις αντιδράσεις Βερολίνου, Βρυξελλών και Αθήνας στην «ωμή» και «ειλικρινή» πρόσφατη εκτίμηση του ΔΝΤ για τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Θέλουν όλοι να συντηρήσουν το παραμύθι της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους για λίγο ακόμα», επισημαίνει σκωπτικά ο κ. Μίνχαου.

Όπως συνεχίζει, το κλίμα στο ΔΝΤ για την Ελλάδα θα γίνει «ακόμα πιο εχθρικό» όταν η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα στείλει τους αντιπροσώπους της στο Δ.Σ. του Ταμείου. «Αναμένω ότι το ΔΝΤ θα αποχωρήσει τελικά από το ελληνικό πρόγραμμα, αφήνοντας τους Ευρωπαίους ελεύθερους να κακοδιαχειριστούν τη συνεχιζόμενη ελληνική κρίση μόνοι τους», σχολιάζει.

Επικρίνει τον Αλέξη Τσίπρα για την αποδοχή του στόχου του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να επιτύχει το στόχο αυτό.

Επιρρίπτει επίσης στον Πρωθυπουργό το «καταστροφικό λάθος» ότι συντάχθηκε με τους Ευρωπαίους έναντι του ΔΝΤ, του μοναδικού οργανισμού που υποστηρίζει την ελάφρυνση του χρέους: «Ήταν ένας λανθασμένος πολιτικός υπολογισμός. Νόμιζε ότι ο στόχος (του 3,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα) ήταν μαλακός, όπως τόσοι άλλοι ευρωπαϊκοί στόχοι. Και νόμιζε ότι θα μπορούσε πάντοτε να βρει συμβιβασμούς με τους Ευρωπαίους επί διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Υπολόγισε εσφαλμένα επίσης ότι το ΔΝΤ θα συναινούσε σε μια τέτοια συμφωνία».

Προσθέτει ότι μία ακόμα ανείπωτη αλήθεια είναι ότι η Γερμανία δε θα διαγράψει ποτέ το ελληνικό χρέος, διότι το κοινοβούλιό της δε θα το επιτρέψει. Κάτι τέτοιο μάλιστα, συμπληρώνει ο συντάκτης των FT, θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο μετά από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, όταν υπολογίζει πως τα κόμματα που αντιτάσσονται στην ελληνική διάσωση θα ενισχυθούν σημαντικά.

Το άρθρο του Βόλφγκανγκ Μίνχαου καταλήγει με τη σημείωση ότι αν όντως το ΔΝΤ αποσυρθεί από το ελληνικό πρόγραμμα, τότε είτε η Ελλάδα θα αθετήσει αποπληρωμή των οφειλών της αυτό το καλοκαίρι και θα υποχρεωθεί να βγει από την ευρωζώνη, είτε το Βερολίνο θα αποδεχθεί την ελάφρυνση χρέους λίγους μήνες πριν από τις γερμανικές εκλογές. «Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία μάχη στην οποία κάποιος θα βρεθεί στο πάτωμα».

Σε άρθρο της η εφημερίδα Guardian, εξάλλου, αναφέρει ότι μία ακόμα διαμάχη με επίκεντρο την Ελλάδα φαίνεται να καταλήγει σε έναν άτακτο συμβιβασμό. Εκτιμά ότι οι συναντήσεις της Παρασκευής στις Βρυξέλλες μεταξύ του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών και των πιστωτών αποσκοπούσαν στο «να καθυστερήσει η όποια τιμωρία για την έλλειψη μεταρρυθμιστικού ζήλου της Αθήνας μέχρι του χρόνου», όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και πιθανώς Ιταλία.
«Το να αποκαλέσει κανείς (αυτόν το συμβιβασμό) αυτοκόλλητο επίδεσμο, αποτελεί έλλειψη σεβασμού στις ιαματικές ιδιότητες του ταπεινού λευκοπλάστη», σχολιάζει χαρακτηριστικά το άρθρο.

Το δημοσίευμα κάνει επίσης αναφορά σε φήμες ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα παρατήσει τον «αρχιερέα της λιτότητας» Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντικαθιστώντας τον με μία πιο «χαρισματική φυσιογνωμία» εφόσον κερδίσει τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ως προς το ΔΝΤ, σημειώνεται ότι δεν αποκλείεται οι εκνευρισμένοι Ευρωπαίοι να το περιθωριοποιήσουν αν η Κριστίν Λαγκάρντ αρνηθεί να υποχωρήσει στην υπόθεση της Ελλάδας.

Όσο για τα δεδομένα στο εσωτερικό της Ελλάδας, ο Guardian σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορούν να αντέξουν μία μακρά μάχη με τις Βρυξέλλες, διότι αυτό θα μπορούσε να σημάνει εκλογές, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση «θα φλέρταρε με την καταστροφή» όντας χαμηλά στις δημοσκοπήσεις.

«Και έτσι όλοι θα αγκαλιάσουν το λευκοπλάστη. Αλλά τα προβλήματα δε θα φύγουν», συμπεραίνει η εφημερίδα.

Επικριτικό για την Ευρώπη είναι και άρθρο της ευρωσκεπτικιστικής Daily Telegraph, με αφορμή την ελληνική υπόθεση.

Ο οικονομικός συντάκτης-αναλυτής Τζέρεμι Γουόρνερ γράφει ότι για ακόμα μία φορά η μόνη λύση που βρίσκεται στο τραπέζι είναι κάποια ημίμετρα που δεν αντιμετωπίζουν το υποκείμενο πρόβλημα του μη βιώσιμου χρέους.

Χαρακτηρίζει δε την Ελλάδα ως έναν «μικρόκοσμο της ευρύτερης ασθένειας της ευρωζώνης», καθώς προβλέπει ότι «μία χαμένη δεκαετία για την Ευρώπη πρόκειται να τη διαδεχθεί μία ακόμα χαμένη δεκαετία». Διερωτάται, τέλος, όσον αφορά το ενιαίο νόμισμα «για πόσο ακόμα μπορούν οι πολίτες να ανεχθούν αυτό το πείραμα οικονομικής σύγκλισης που προκαλεί συντριπτική ανικανότητα».

Στην ίδια εφημερίδα ο αρθρογράφος Σάιμον Χέφερ σχολιάζει ότι οι Βρετανοί υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ πρέπει να κοιτάζουν τη «λυπηρή» κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα πριν επιχειρηματολογούν υπέρ της ενωμένης Ευρώπης. Σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε ποτέ να ενταχθεί στην ευρωζώνη, αλλά ούτε και στην ΕΕ, η οποία «σύντομα δε θα έχει άλλη επιλογή από το να την κλωτσήσει εκτός ως παραδειγματισμό για αρκετές άλλες χώρες».
Πηγή:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα