Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Χωρίς προσβασιμότητα στις παραλίες της Τριφυλίας τα ΑμεΑ

Ανύπαρκτες, ουσιαστικά και πρακτικά, είναι οι υποδομές που επιτρέπουν την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στις παραλίες της Τριφυλίας καθιστώντας τες αφιλόξενες σε ΑμεΑ και άλλα άτομα με περιορισμένη κινητικότητα και, κατά συνέπεια, αποκλείοντας τους συνανθρώπους μας και στερώντας τους το δικαίωμά τους στη χαρά και την ψυχαγωγία που παρέχουν οι παραλίες, οι ακτές και η θάλασσα.
Σημειώνεται ότι, δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε και το πρώτο καλοκαίρι που, δυστυχώς, παρουσιάζουμε και αναδεικνύουμε μέσα από το «Θ» το μέγα θέμα και πρόβλημα της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στις παραλίες. Γράφαμε με την ελπίδα, επιτέλους, η δημοτική Αρχή Τριφυλίας να πράξει το αυτονόητο: να υλοποιήσει πολύ μικρού κόστους (για να μην ακούσω πάλι το γνωστό τους «παραμύθι» πως δεν υπάρχουν, τάχα, λεφτά) έργα για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στις δαντελωτές παραλίες, τις χρυσαφένιες αμμουδιές και τα καταγάλανα νερά

της θάλασσάς μας.
Ήλπιζα πως, αναδεικνύοντας το πρόβλημα για την αδυναμία προσβασιμότητας των ΑμεΑ στις παραλίες της Τριφυλίας, κάποιος από τους αρμόδιους ίσως πράξει, επιτέλους, όπως τα θεσμικά του καθήκοντα επιβάλλουν αλλά κυρίως συναισθανόμενος και αναλογιζόμενος την ευθύνη του, ως αυτοδιοικητικού παράγοντα, για την άρση του ιδιότυπου αποκλεισμού που υφίστανται οι συνάνθρωποί μας με αναπηρία. Το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα έντονη η ανάγκη ισότιμης συμμετοχής των ΑμεΑ στη χαρά και την ψυχαγωγία που παρέχουν οι παραλίες, οι ακτές, η θάλασσα. Ωστόσο, βιώνουν έναν ιδιότυπο αποκλεισμό με ευθύνη και της Πολιτείας και κυρίως του δήμου Τριφυλίας. Για να είμαι όσο ακριβοδίκαιος μου επιτρέπει η ανθρώπινη αγανάκτησή μου από τη στάση και συμπεριφορά της δημοτικής Αρχής Τριφυλίας απέναντι σε αυτό το θέμα και στους συνανθρώπους μας, σημειώνω ότι η Πολιτεία έχει ψηφίσει σχετικούς Νόμους και έχουν εκδοθεί και σχετικές εγκύκλιοι, εδώ και χρόνια.
Για να εξασφαλιστεί μία λειτουργική, άνετη και φιλική παραλία για το σύνολο των επισκεπτών της αλλά και το περιβάλλον, υπάρχουν συγκεκριμένες διατάξεις περί «Ειδικών ρυθμίσεων για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ σε κοινόχρηστους χώρους» και το άρθρο 2 του νόμου «Περί αιγιαλού και παραλίας», όπου «αιγιαλός, παραλία, όχθη ή παρόχθια ζώνη, είναι πράγματα κοινόχρηστα και ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο, το οποίο τα προστατεύει και τα διαχειρίζεται». Ο δήμος Τριφυλίας, όπως και όλοι οι δήμοι, έχει υποχρέωση και εκ του νόμου, αλλά κυρίως ηθική, να εξασφαλίζει την προσβασιμότητα των ΑμεΑ και, παράλληλα, οφείλει να μεριμνά ώστε να υπάρχουν χώροι στάθμευσης αποκλειστικά για ΑμεΑ, με ειδική επιδαπέδια και επιστήλια σήμανση, WC και Αποδυτήρια, όπου τουλάχιστον ένα (1) να διαθέτει διαστάσεις που να εξασφαλίζεται η κίνηση αμαξιδίου εντός αυτού, τηλέφωνα σε κατάλληλη θέση και ύψος, διάδρομοι πρόσβασης που θα επιτρέπουν την είσοδο στο νερό των χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων κ.ά.
Το καλοκαίρι του 2016, μετά από αλλεπάλληλα δημοσιεύματα όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και παρεμβάσεις πολιτών, είναι γεγονός ότι, ο δήμος Τριφυλίας προμηθεύτηκε ειδικό εξοπλισμό και συγκεκριμένα κινητό διάδρομο πρόσβασης παραλιών από ΑμεΑ και αμφίβιο – πλωτό αμαξίδιο ΑμεΑ που τοποθετήθηκε στις παραλίες Μάτι της Δ.Ε. Γαργαλιάνων και Αϊ-Λαγούδη της Δ.Ε. Κυπαρισσίας. Το δε κόστος της προμήθειας του εξοπλισμού για την κάθε παραλία ανήλθε στο ποσό των 11.335 ευρώ, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε 22.670 ευρώ. Όλοι, τότε, είπαμε «μπράβο» στη δημοτική Αρχή Τριφυλίας που έπραξε το αυτονόητο.
Δεν πέρασαν λίγες μέρες μετά την τοποθέτηση των δύο αυτών «ραμπών» και μια δυσάρεστη έκπληξη ανέμενε τους πάντες. Όπως διαπιστώθηκε και επισημάνθηκε, τόσο στο Μάτι όσο και στον Αϊ-Λαγούδη οι υποδομές είχαν αφεθεί στη «μοίρα» τους και είχαν «θαφτεί» από την άμμο, ενώ στο Μάτι το πλωτό αμαξίδιο δε βρισκόταν καν στο σημείο και στον Αϊ-Λαγούδη το αμαξίδιο έκανε την «εμφάνισή» του λίγες μόλις μέρες πριν το Δεκαπενταύγουστο και παρέμενε στο σημείο μόνο για ελάχιστες ώρες. Επίσης, οι δύο διάδρομοι και στις δύο παραλίες ούτε ξεκινούσαν από σημείο που μπορούσε να προσεγγίσει ΑμεΑ με καροτσάκι από το δρόμο, μες στην άμμο, ούτε και κατέληγε στη θάλασσα αλλά πολλά μέτρα πριν από αυτή. Το καλοκαίρι του 2017, στο Μάτι ίδια σχεδόν κατάσταση, ενώ στον Αϊ-Λαγούδη, το αμαξίδιο έμενε περισσότερες ώρες στο σημείο, αλλά ο διάδρομος πάλι δεν έφτανε μέχρι τη θάλασσα. Τις προηγούμενες μέρες, στον Αι-Λαγούδη δεν υπήρχε πουθενά το αμαξίδιο ενώ βλέπετε στις φωτογραφίες την κατάσταση με το διάδρομο.
Στο σημείο, από τον παραλιακό δρόμο, που υποτίθεται «θα» υπήρχε πρόσβαση, πεταμένες στην άμμο ξύλινες φυλλαδέλες και μετά από αρκετά μέτρα βρίσκεται ο ειδικός διάδρομος ο οποίος και φέτος, είναι γεμάτος με άμμο και δεν καταλήγει στη θάλασσα αλλά πολύ πριν από αυτή. Είναι αδύνατον, ως εκ τούτου, να προσεγγίσει αμαξίδιο ΑμεΑ τη θάλασσα γιατι δεν εξασφαλίζεται, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες η προσβασιμότητα των ΑμεΑ. Με πρωτοβουλία του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών του πρωθυπουργού εκπονήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και συγκεκριμένα από την Ειδική Γραμματεία για το ΕΣΠΑ επιχειρησιακό πρόγραμμα για την εγκατάσταση μηχανισμών για αυτόνομη πρόσβαση ΑμΕΑ στη θάλασσα και βεβαίως, η πρόσβαση και η χρήση των υποδομών αυτών θα είναι δωρεάν. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση μη μόνιμων συναρμολογούμενων μηχανισμών για την αυτόνομη πρόσβαση (χωρίς την βοήθεια κάποιου συνοδού ή άλλου ατόμου) εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα. Συνοδευτικά, θα τοποθετούνται μη μόνιμες βοηθητικές εγκαταστάσεις, όπως λυόμενα αποδυτήρια, φορητοί χώροι υγιεινής, διάδρομοι και ράμπες, χώροι σκίασης και προστασίας των λουόμενων, χώροι στάθμευσης για ΑμΕΑ κ.α.
Η σχετική Πρόσκληση δημοσιεύτηκε από το υπουργείο Οικονομίας στα τέλη Νοεμβρίου του 2017 ώστε μέχρι το φετινό καλοκαίρι να είχε υλοποιηθεί η δράση. Στόχοι του προγράμματος ήταν και είναι η διασφάλιση δικαιωμάτων ΑμεΑ-εμποδιζόμενων ατόμων, η μετατροπή της Ελλάδας σε παγκόσμιο πόλο έλξης τουρισμού ΑμΕΑ και ωφελούμενοι θα είναι ΑμεΑ, εμποδιζόμενα άτομα, έγκυες, υπερήλικες, τραυματίες κ.ά. Σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας στις 5 Φεβρουαρίου το 8ο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η «Λήψη απόφαση για υποβολή πρότασης χρηματοδότησης της πράξης με τίτλο “Προμήθεια και Εγκατάσταση Εξοπλισμού για την πρόσβαση ΑμΕΑ σε παραλίες του Δήμου Τριφυλίας”» και το Σώμα ομόφωνα αποφάσισε «Την έγκριση υποβολής πρότασης χρηματοδότησης της πράξης με τίτλο “Προμήθεια και Εγκατάσταση Εξοπλισμού για την πρόσβαση ΑμΕΑ σε παραλίες του Δήμου Τριφυλίας” προϋπολογισμού 190.424,32 € στο πλαίσιο της με αριθ. πρωτ. 6254/878/Α3/27.11.2017 πρόσκλησης (κωδικός: 075, Α/Α ΟΠΣ: 2309) με τίτλο «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών» της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ ΕΤΠΑ και ΤΑ..
Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από Εθνικούς Πόρους». Από τις 5 Φεβρουαρίου ωστόσο η όποια τύχη της πρότασης που θα υποβαλλόταν, αγνοείται. Δεν έχει γίνει καμία επίσημη ενημέρωση από τη δημοτική Αρχή Τριφυλίας για το θέμα. Πάντως, ήδη ανακοινώθηκαν δώδεκα (12) Αποφάσεις Ένταξης στην Πράξη «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών» για δώδεκα δήμους, μεταξύ των οποίων δεν περιλαμβάνεται ο δήμος Τριφυλίας. Ας ελπίσουμε, μετά το σημερινό δημοσίευμα του «Θ», κάποιος αρμόδιος από το δήμο Τριφυλίας να ενδιαφερθεί, να ενημερωθεί και να ενημερώσει σχετικά. Δυστυχώς, για ένα ακόμα καλοκαίρι η προσβασιμότητα των ΑμεΑ στις παραλίες της Τριφυλίας, που είναι ιερό ανθρώπινο δικαίωμα και υποχρέωση Πολιτείας και δημοτικής Αρχής Τριφυλίας, δεν εξασφαλίζεται και αυτό προκαλεί θλίψη αλλά και οργή.
Τα ΑμεΑ δεν είναι πολίτες β' κατηγορίας, ας το αντιληφθούν εκεί στο δήμο Τριφυλίας, έστω και τώρα, δεν είναι αργά, ποτέ δεν είναι αργά για προσφορά σε έχοντες ανάγκη συνανθρώπους μας! Αφού ήδη διαθέτουν εξοπλισμό από πρόπερσι, ας καθαρίζουν τους διαδρόμους κι ας τους βάλουν σε σημεία τέτοια στις παραλίες που από το δρόμο μέχρι τη θάλασσα να φτάνει το μήκος τους ή, εάν αυτό δε φτάνει, ας προμηθευτούν άμεσα κι άλλους διαδρόμους και ας έχουν καθημερινά τα αμφίβια αμαξίδια στις παραλίες Μάτι και Αϊ-Λαγούδη.
Ας κάνουν το αυτονόητο: Να άρουν τον ιδιότυπου αποκλεισμό που έχουν θέσει τα ΑμεΑ, εξασφαλίζοντας υποδομές προσβασιμότητας των συνανθρώπων μας στις παραλίες.
Του Ηλία Γιαννόπουλου tharrosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα