Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Σομαλία: Πρώτη ποτέ δίωξη για ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων


Φωτογραφία αρχείου
 (AP Photo/Ben Curtis)
Η απόφαση ελήφθη μετά τον θάνατο ενός 10χρονου κοριτσιού.
Ο γενικός εισαγγελέας της Σομαλίας Αχμέντ Αλί Νταχίντ ανακοίνωσε την πρώτη ποτέ δίωξη στη χώρα για ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων (FGM) ύστερα από το θάνατο ενός 10χρονου κοριτσιού, όπως ανακοίνωσε σύμβουλος της κυβέρνησης. 
Ο Ιφράχ Αχμέντ, σύμβουλος της Σομαλίας σε θέματα των φύλων, δήλωσε ότι ο γενικός εισαγγελέας αποστέλλει ομάδα ερευνητών προκειμένου να μάθουν περισσότερα για τον θάνατο της μικρής Ντέκα, η οποία υπέστη σοβαρή αιμορραγία όταν υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό των γεννητικών της οργάνων.
Η ανακοίνωση έγινε σε συνέδριο για τον ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων, στο οποίο συμμετείχαν αξιωματούχοι, θρησκευτικοί ηγέτες και δημοσιογράφοι και συνδιοργάνωσε στο Μογκαντίσου η Παγκόσμια Εκστρατεία Μέσων Ενημέρωσης για τον Τερματισμό της FGM και το Ίδρυμα Ιφράχ.
«Είμαστε έτοιμοι να πάμε την υπόθεση στο δικαστήριο», δήλωσε σύμφωνα με τους διοργανωτές ο γενικός εισαγγελέας.
Ο θάνατος της Ντέκα είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν εκ νέου εκκλήσεις από ακτιβιστές προκειμένου η Σομαλία να περάσει ένα νόμο για τον ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων, που επηρεάζει το 98% των γυναικών και των κοριτσιών – το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.
Το Σύνταγμα της Σομαλίας απαγορεύει την πρακτική αλλά οι προσπάθειες να θεσπιστεί νομοθεσία για τη τιμωρία των παραβατών έχει καθυστερήσει από τους βουλευτές που φοβούνται ότι θα χάσουν ψήφους. Ο Αχμέντ επιβεβαίωσε την ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το Thomson Reuters Foundation.
«Δήλωσε ότι άνοιξε την υπόθεση στο Μογκαντίσου και ότι θα κάνουν έρευνα και θα ασχοληθούν με τους γονείς», δήλωσε ο Αχμέντ, του οποίου η φιλανθρωπική οργάνωση, το Ίδρυμα Ιφράχ, κάνει εκστρατεία για τον τερματισμό της πρακτικής αυτής στη Σομαλία. «Δήλωσε στο συνέδριο ότι θα φέρει την οικογένεια ενώπιον της δικαιοσύνης».
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, εκτιμάται ότι 200 εκατ. κορίτσια και γυναίκες έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων.
Η Ντέκα υπεβλήθη σε ακρωτηριασμό των γεννητικών της οργάνων στις 14 Ιουλίου στην περιοχή Γκαλμουντούγκ στην κεντρική Σομαλία, με την ίδια της τη μητέρα να την συνοδεύει στη διαδικασία αυτή, και πέθανε στο νοσοκομείο δύο ημέρες αργότερα.
Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο πατέρας της υπερασπίστηκε την πρακτική αυτή, λέγοντας ότι πιστεύει πως την κόρη του την «πήρε ο Αλλάχ».
Πηγή:skai

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα