Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

«Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη, δεν έχω σκοπό να αποδράσω»

ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ
Σκληρά λόγια χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο. Ο Αλέξης Τσίπρας, σε ήπιους τόνους, ανέφερε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, απάντησε στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, αλλά συνέστησε επαγρύπνηση προς τους υπουργούς του και σεβασμό προς τη μνήμη των νεκρών.
«Σε μια δύσκολη στιγμή, ίσως την πιο βαριά της κυβερνητικής μας θητείας με διακατέχουν ανάμεικτα συναισθήματα. Πόνος, συντριβή για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν απροσδόκητα και άδικα, αλλά και αγωνία. Αγωνία αν πράξαμε σωστά σε όσα έπρεπε να πράξουμε, αν αντιδράσαμε σωστά, αν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα παραπάνω, αν μπορούσαμε να σώσουμε έστω και μια ψυχή παραπάνω» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «δεν αποφεύγω και τη σκέψη η το φόβο μήπως από κάποιο ένστικτο αυτοσυντήρησης διαπράττουμε και εμείς το ίδιο λάθος που πολλές φορές έχουμε δει να διαπράττουν άλλοι στο παρελθόν. Να υπερβάλουμε σε δικαιολογίες για να γλιτώσουμε ευθύνες».
«Οι νεκροί δεν μπορούν να μιλήσουν» είπε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε «θέλω να αναλάβω ακέραια ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο για τον πρωθυπουργό της χώρας. Σας καλώ να την αναλάβετε και εσείς, είναι επίσης αυτονόητο για την κυβέρνηση της χώρας».

«Εμείς δε θα επιχειρήσουμε ποτέ να αποδράσουμε από τις ευθύνες μας. Όπως δεν το κάναμε, όταν αναλάβαμε τη χώρα χρεοκοπημένη, και φορτωθήκαμε εθελοντικά τα λάθη και τις παραλείψεις δεκαετιών. Όπως δεν το κάναμε όταν αντιμετωπίσαμε το φάσμα μιας τεράστιας οικονομικής, εθνικής, και ανθρωπιστικής καταστροφής, για την οποία άλλοι ήταν υπεύθυνοι. Έτσι δεν θα το κάνουμε και τώρα» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, στην οικιστική αυθαιρεσία. Είπε συγκεκριμένα, «σήμερα, λοιπόν, κατανοούμε όλοι με οδυνηρό τρόπο και σε όλο του το βάθος, ότι κυβερνάμε μια χώρα που επί χρόνια κυριάρχησαν στρεβλώσεις. Που ολόκληροι οικισμοί χτίστηκαν αυθαίρετα πάνω σε ρέματα και παραλίες. Που με ευθύνη και του πελατειακού κράτους, δημιουργήθηκαν ολόκληρα οικιστικά συμπλέγματα χωρίς καμιά πρόβλεψη για την ασφάλεια των κατοίκων τους.
Αυτό το κράτος, όμως, σήμερα το διοικούμε εμείς», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Και όσο κι αν είναι σωστό -και είναι σωστό- ότι δεν μπορούσαμε σε τρία χρόνια να λύσουμε τεράστια προβλήματα δεκαετιών, πρέπει να προβληματιστούμε αν κάναμε ό,τι πρέπει για να το αλλάξουμε.
Μήπως διστάσαμε, δίνοντας προτεραιότητα στη μάχη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής που προκάλεσαν οι μνημονιακές πολιτικές, μήπως διστάσαμε να αντιμετωπίσουμε όσο έπρεπε αποφασιστικά τον κίνδυνο άλλων καταστροφών, από στρεβλώσεις βεβαίως που δημιούργησε το φαύλο παρελθόν».
Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός σημείωσε:
  • Δεν πρόκειται να ακολουθήσω την αλυσίδα των χαρακτηρισμών, των εύκολων καταδικαστικών αποφάσεων και χωρίς τον αυτονόητο σεβασμό στους νεκρούς
  • Δεν είμαστε εδώ για να διαιωνίζουμε την όποια εξουσία μας έδωσε ο λαός, διαιωνίζοντας τα λάθη του παρελθόντος
  • Οφείλουμε να πάμε βαθιά στην πραγματικότητα γιατί πιστεύουμε ότι μόνο έτσι μπορούμε να την αλλάξουμε
  • Οι τραγωδίες γίνονται συχνά αφορμή για να έρθουν στην επιφάνεια προβλήματα και καταστάσεις που συχνά κρύβονται το δημόσιο διάλογο και τη δημόσια θέα
  • Σήμερα κατανοούμε όλοι με οδυνηρό τρόπο και σε όλο το βάθος ότι κυβερνάμε μια χώρα που επί χρόνια κυριάρχησαν στρεβλώσεις. Που ολόκληροι οικισμοί χτίστηκαν αυθαίρετα πάνω σε ρέματα και παραλίες
  • Όσο τα αυθαίρετα είναι εκεί και δεν γκρεμίζονται, όσο τα ρέματα δεν ξεμπαζώνονται, όσο η πρόσβαση στην παραλία παραμένει απαγορευμένη με φράχτες και βίλες χτισμένες πάνω στην άμμο
  • Αφού τελειώσει αυτή η μάχη αυτή, αφού εκλείψει και η τελευταία εστία, τότε θα υπάρξει η ψύχραιμη απόδοση ευθυνών. Αλλιώς θα πάμε σε κυνήγι μαγισσών και αποδιοπομπαίων τράγων
  • Σε τελική ανάλυση εάν πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική, κατά τη γνώμη μου αυτή δεν αφορά σε επιχειρησιακές πτυχές της κολοσσιαίας προσπάθειας διάσωσης, αυτή η συζήτηση θα γίνει όταν έρθει η ώρα  από τους αρμόδιους, τους ανθ΄ρωπους της πρώτης γραμμής
  • Από πολιτική άποψη έχει σημασία μία έμπρακτη έκφραση αυτοκριτικής. Όχι στα εύκολα λόγια που δεν οδηγούν πουθενά, αλλά στη δύσκολη πράξη, στη δέσμευση ότι δεν θα μείνουμε μόνο στα μέτρα, αλλά θα προχωρήσουμε στην κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου που θα αντιμετωπίσει τις οικιστικές στρεβλώσεις
  • Στην προσπάθεια αυτή, καλώ να συμμετάσχουν οι πάντες και η αντιπολίτευση...
  • Ταυτόχρονα, θα αναβαθμίσουμε τον οργανισμό πολιτικής προστασίας, για να εγγυηθούμε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες εθνικές τραγωδίες.
  • Οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι πίσω από τις φονικές πυρκαγιές είχαμε εμπρησμούς. Με αυτήν τη γνώση, θα οργανώσουμε την άμυνα της πολιτείας απέναντι σε αυτές τις εγκληματικές πράξεις.
  • Εάν στόχος των δραστών είναι να πλήξουν την κοινωνική συνοχή, τότε θα προσπαθήσουν ξανά. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. 
  • Συντάκτης: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα