Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Καιρός: Προειδοποίηση Καλλιάνου για ισχυρές καταιγίδες σήμερα στην Αττική - Πού θα «χτυπήσουν»


Καιρός: Σε ισχύ βρίσκεται το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε την Παρασκευή (27/07), η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) - Ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χαλάζι και θυελλώδεις άνεμοι τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας - Για έντονα καιρικά φαινόμενα που θα πλήξουν την Κυριακή στην Αττική κάνει λόγο με ανάρτηση του στο facebook ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις επόμενες ημέρες σε αρκετές περιοχές της χώρας και ενδέχεται να συνοδεύονται από χαλάζι και ισχυρούς ανέμους. Χθες, Σάββατο (28/7), ένα ισχυρό μπουρίνι που εκδηλώθηκε στην Αττική ήταν αρκετό ώστε να πλημμυρίσουν πολλές περιοχές της πρωτεύουσας.

Σήμερα Κυριακή, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωςη καιρού θα επηρεαστούν κατά διαστήματα μέχρι αργά το απόγευμα η κεντρική και ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, το βόρειο Αιγαίο και οι Σποράδες. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ωρες πιθανόν και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά και κυρίως η Στερεά και η Πελοπόννησος
Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες με τα φαινόμενα τη Δευτέρα και την Τρίτη τις μεσημβρινές και απογευματινές ωρες να επηρρεάζουν πιθανόν τα ηπειρωτικά και κυρίως η Μακεδονία, η δυτική και κεντρική Στερεά και η Πελοπόννησος.
Την ίδια στιγμή με ανάρτηση του στο Facebook ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος πρεοειδοποιεί για έντονα φαινόμενα στην Αττική που εγκυμονούν κινδύνους και συστήνει προσοχή στους κατοίκους της πρωτεύουσας.
Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Καλλιάνου:
«Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΓΚΥΜΟΝΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΛΟΓΩ ΚΑΤΑΙΓΙΔΩΝ
Και για αύριο Κυριακή, για τις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας θα επικρατήσουν συνθήκες εξαιρετικά ασταθείς, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν από το μεσημέρι μέχρι και αργά το απόγευμα πολύ ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες. Το ίδιο θα ισχύσει όμως και για την Αττική.

ΣΤΟ «ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ» ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΙ Η ΑΤΤΙΚΗ
Ασφαλώς, στο επίκεντρο των καταιγίδων θα βρεθεί και η περιοχή της Αττικής με κατά τόπους έντονα φαινόμενα ή ακόμη και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Υπάρχει σαφώς ορατός ο κίνδυνος πλημμυρών για άλλη μια μέρα.

ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ "ΔΕΙΧΝΟΥΝ" ΤΑ ΚΕΝΤΡΟΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, οι δείκτες αστάθειας, δηλαδή οι δείκτες εκείνοι που "μαρτυρούν" ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο για κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα, δείχνουν ότι σε συγκεκριμένες περιοχές του νομού Αττικής οι καταιγίδες θα είναι ιδιαίτερα ισχυρές.
Σύμφωνα λοιπόν με τον προγνωστικό χάρτη αστάθειας πάνω από την Αττική, στο εσωτερικό της κόκκινης καμπύλης βρίσκονται εκείνες οι περιοχές που θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για έντονες τοπικά βροχοπτώσεις ή και καταιγίδες με ιδιαίτερη δυναμική.
Οι περιοχές είναι από το κέντρο της Αθήνας και βορειότερα έως και τα βόρεια προάστια αλλά και οι δυτικότερες περιοχές του νομού όπως χαρακτηριστικά βλέπετε στον προγνωστικό χάρτη.
ΣΤΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
Στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές, ναι μεν υπάρχει το ενδεχόμενο (γύρω στο 40-45%) ακόμη και για δυνατές κατά τόπους μπόρες αλλά τα φαινόμενα αν τελικά εκδηλωθούν δεν θα έχουν τη δυναμική που θα έχουν στα κεντροδυτικά ή βόρεια του νομού Αττικής.
Η ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΗΣ ΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Φαίνεται ότι οι μπόρες ή και οι τοπικές καταιγίδες ιδιαιτέρως από το μεσημέρι έως και το απόγευμα, θα διατηρηθούν και την ερχόμενη εβδομάδα για την Αττική. Ωστόσο, δεν φαίνεται κάτι ανησυχητικό τουλάχιστον για τις περισσότερες περιοχές του νομού. Τα φαινόμενα θα είναι κατά βάση τοπικά, έως και μέτριας εντάσεως και μικρής χρονικής διάρκειας.
Για οποιαδήποτε αλλαγή θα σας ενημερώσω εγκαίρως. Καλή Κυριακή σε όλες και όλους σας και υπομονή στους ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους. Τι άλλο να πω. Ο πόνος δεν έχει τέλος...»
Στη φωτογραφία στη gallery του άρθρου μπορείτε να δείτε ποιες περιοχές κινδυνεύουν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα σύμφωνα με την εκτίμηση του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου.
Αναλυτική πρόγνωση για σήμερα
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο, με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ, στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, το βόρειο Αιγαίο, τις Σποράδες και πιθανώς τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, κυρίως στη Στερεά και την Πελοπόννησο.
Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν σημειώνει κάποια αξιόλογη μεταβολή.
Λίγες παροδικά αυξημένες νεφώσεις αναπτύσσονται στην Αττική κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές, κυρίως στα δυτικά και βόρεια του νομού. Οι άνεμοι πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 22 έως 32 βαθμούς κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη, λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές. Οι άνεμοι πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 21 και 32 βαθμούς κελσίου.
Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα
Μακεδονία, Θράκη
Στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως μέχρι αργά το απόγευμα. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικούς όμβρους η μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: από 17 έως 33 βαθμούς κελσίου.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι πιθανώς κατά τόπους έντονα, κυρίως στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 18 έως 33 βαθμούς κελσίου.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες κυρίως μέχρι το απόγευμα. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα στις Σποράδες κυρίως τις πρωινές ώρες και πιθανώς και στις υπόλοιπες περιοχές κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 18 έως 34 βαθμούς κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη
Αρχικά γενικά αίθριος. Βαθμιαία τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων η μεμονωμένων καταιγίδων κυρίως στην Κρήτη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 22 έως 32 και στην Κρήτη κατά τόπους 34 βαθμούς κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως στα βόρεια μέχρι το απόγευμα. Στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 23 έως 33 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Ο καιρός τη Δευτέρα, 30 Ιουλίου
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ τη Δευτέρα (30/7) στη Χαλκιδική, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά.
Τα φαινόμενα πιθανόν πρόσκαιρα στα ηπειρωτικά και κυρίως τη Μακεδονία, τη δυτική και κεντρική Στερεά και την Πελοπόννησο να είναι κατά τόπους ισχυρά.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 4, στα ανατολικά 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά της χώρας.

newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα