Κάποιοι μάλιστα θεωρούν πως εάν εφαρμοσθεί ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική και σχέδιο για τη συγκεκριμένη κατηγορία, όπως ακριβώς συμβαίνει στη Γαλλία, η αγορά της εξοχικής κατοικίας μπορεί να αποδειχθεί «χρυσωρυχείο» για τη χώρα, συνεισφέροντας 1,5 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία σε ετήσια βάση.
Ηδη, όπως λένε παράγοντες του real estate που μίλησαν στα «ΝΕΑ» παρατηρείται έντονη ζήτηση από ξένους διαφόρων εθνικοτήτων που επιθυμούν να αποκτήσουν εξοχική κατοικία σε δημοφιλείς και μη τουριστικούς προορισμούς παρά τα προβλήματα που δημιουργεί ο κορωνοϊός. Η πλειονότητά τους είναι Ευρωπαίοι (Αγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί, Αυστριακοί, Ελβετοί, κ.ά.), ωστόσο από τη λίστα δεν λείπουν οι Ρώσοι, οι Βαλκάνιοι (Σέρβοι και Βούλγαροι) και οι Ισραηλινοί που δείχνουν να επιστρέφουν δριμύτεροι…
«Εχουμε αρκετά αιτήματα από πελάτες μας στην Κεντρική Ευρώπη που βλέπουν θετικά την προοπτική μιας επένδυσης στην Ελλάδα», σημειώνει ο Γιώργος Πετράς, CEO της Engel & Völkers Ελλάδος, επισημαίνοντας πως στόχος του μεσιτικού γραφείου που εκπροσωπεί είναι να διευρύνει σημαντικά την παρουσία του στην ελληνική αγορά τα επόμενα χρόνια. Ισχυρό ενδιαφέρον εκδηλώνεται από αλλοδαπούς συνταξιούχους αλλά και ομογενείς, οι οποίοι σύμφωνα με τον Θεμιστοκλή Μπάκα, πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν τους ευνοϊκούς όρους του νέου φορολογικού νόμου της χώρας μας.
Τουριστική εκμετάλλευση
Ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει πως οι αλλοδαποί συνταξιούχοι θα υπόκεινται σε φορολογικό συντελεστή 7% για όλα τα εισοδήματά τους για περίοδο δέκα ετών με βασική προϋπόθεση να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και να παραμένουν εδώ για περισσότερο από έξι μήνες το χρόνο. Αρκετοί από αυτούς θα στοχεύσουν στην τουριστική εκμετάλλευση των ακινήτων τους, καθώς οι αυτόνομες εξοχικές κατοικίες και οι βίλες με ιδιωτική πισίνα αναμένεται να αποτελέσουν «μήλον της έριδος για ενοικίαση» στη μετά Covid-19 εποχή λόγω του αισθήματος ασφάλειας που προσφέρουν.
Κάτι που κάνουν ήδη αρκετοί από τους ξένους που έχουν αποκτήσει περιουσία σε κάποιο νησί ή παραθαλάσσιο μέρος. Δεν είναι τυχαίο πως τα κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου που υπό φυσιολογικές συνθήκες δέχονται εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, όπως η Σαντορίνης, η Μύκονος και η Ρόδος συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ψηλά βρίσκεται επίσης η Κρήτη αλλά και οι περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως η Μεσσηνία (Μάνη), η Χαλκιδική, το Πήλιο κ.ά. που έχουν αναβαθμίσει το επίπεδο υπηρεσιών που παρέχουν μαζί και τη φήμη τους.
Βαρύτερα… πορτοφόλια. Αυτή τη στιγμή, η μέση αξία των συναλλαγών που πραγματοποιούνται για την αγορά εξοχικής κατοικίας στην ελληνική επικράτεια κυμαίνεται από 200.000 έως 400.000 ευρώ, παρότι δεν λείπουν και οι αγοραπωλησίες που υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ με 2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Γιάννη Ζιάβρα, ιδιοκτήτη των μεσιτικών γραφείων Remax Properties Investment στην Ελλάδα, για πρώτη φορά χάρη στην αισθητή βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, τα φορολογικά κίνητρα αλλά και το αίσθημα ασφάλειας που προσφέρει στους διεθνείς επενδυτές έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει και «βαρύτερα πορτοφόλια». Τα οποία μέχρι σήμερα δείχνουν σαφή προτίμηση στη Νότια Γαλλία και την Ισπανία.
Η στροφή των Αγγλων και η Golden Visa
Μια άλλη τάση που αναπτύσσεται και μπορεί να αποδειχθεί ως μια «μεγάλη ευκαιρία» για την ελληνική αγορά εξοχικής κατοικίας είναι κάτοικοι της Αγγλίας. Οπως λέει ο κ. Ζιάβρας, υπάρχουν αρκετοί Αγγλοι που κοιτάζουν ενεργά την Ελλάδα για αγορά ακινήτου, προκειμένου να αποκτήσουν την Golden Visa και να μπορούν να μετακινούνται οι ίδιοι και οι συγγενείς τους ελεύθερα στην ΕΕ μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Γιώργος Μανέττας ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα