Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Τσουνάμι "κατάπιε" το νησί Τόνγκα στον Ειρηνικό - Χωρίς ρεύμα και νερό 105.000 άνθρωποι - Συγκλονιστικές εικόνες


Μεγάλη ανησυχία για τους κατοίκους του νησιού Τόνγκα στον Ειρηνικό. Είναι χωρίς ρεύμα και νερό από το Σάββατο.

Φόβοι εκφράζονται για τεράστιας έκτασης καταστροφές από το τσουνάμι που ακολούθησε την έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου στο νησί Τόνγκα στον Ειρηνικό.
Οι 105 χιλιάδες κάτοικοι του νησιού είναι, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεφωνικά δίκτυα και σύνδεση στο διαδίκτυο από το Σάββατο, εντελώς αποκομμένοι και αβοήθητοι.
Στάχτη έχει καλύψει και τα νησιά όλου του νησιωτικού συμπλέγματος.
Έως και 80.000 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν επηρεαστεί όπως δήλωσαν στο BBC εκπρόσωποι της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).


Η Νέα Ζηλανδία έστειλε ένα αεροπλάνο στο νησί Τόνγκα για να εκτιμήσει τις ζημιές μετά από μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη που προκάλεσε τσουνάμι. Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι το τσουνάμι προκάλεσε "σημαντικές ζημιές".



Η εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, Κέιτι Γκρίγουντ με έδρα στα νησιά Φίτζι, δήλωσε ότι χρειάζεται επειγόντως βοήθεια.
"Υποπτευόμαστε ότι μπορεί να υπάρχουν έως και 80.000 άνθρωποι σε ολόκληρη την Τόνγκα που επηρεάζονται είτε από την ίδια την έκρηξη είτε από το κύμα τσουνάμι και τις πλημμύρες ως αποτέλεσμα της έκρηξης", είπε.
"Αυτό ήταν ένα σοκ για τους ανθρώπους, επομένως ανησυχούμε για αυτά τα εξωτερικά νησιά και είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε".
Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο εξερράγη το Σάββατο, εκτινάσσοντας τόνους στάχτης στον ουρανό ενώ παράλληλα πυροδότησε προειδοποιήσεις για κύματα ύψους 1,2 μέτρων (4 πόδια) που έφτασαν στην Τόνγκα.
Η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή που ακούστηκε στη Νέα Ζηλανδία, περίπου 2.383 χιλιόμετρα (1.481 μίλια) από την Τόνγκα.



Ο Αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής της Νέας Ζηλανδίας στην Τόνγκα, Πίτερ Λουντ, δήλωσε ότι το νησιωτικό έθνος μοιάζει "σαν σεληνιακό τοπίο" καθώς έχει καλυφθεί πλήρως από ένα παχύ στρώμα ηφαιστειακής τέφρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σκόνη μόλυνε τα αποθέματα νερού προκαλώντας και σοβαρά προβλήματα υδροδότησης. Ασφαλές είναι μόνο το εμφιαλωμένο νερό ενώ απαραίτητη είναι η χρήση μάσκας για την προστασία του αναπνευστικού.
Ώρες αργότερα, το διαδίκτυο και οι τηλεφωνικές γραμμές της Τόνγκα έκλεισαν, καθιστώντας τους 105.000 κατοίκους του νησιού σχεδόν εντελώς απρόσιτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα