Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Στρατηγός Χαράλαμπος Λούφας, γεννήθηκε στα Φιλιατρά το 1877.


Μακεδονομάχος, πολεμιστής στους βαλκανικούς, τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο, είχε σημαντική συμμετοχή στην εκστρατεία Μικράς Ασίας, ιδίως στο τέλος της, όπου η συντεταγμένη μονάδα του ( 23ο Σύνταγμα Πεζικού) λειτούργησε ως οπισθοφυλακή και έσωσε χιλιάδες στρατιώτες από διαλυμένες μονάδες. Αναμείχθηκε ενεργά στο στρατιωτικό πραξικόπημα του 1922, ήταν ανακριτής που οδήγησε τους 8 κατηγορούμενους στην δίκη των 6 εκτελεσμένων. Συμμετείχε ενεργά στα αλλεπάλληλα βενιζελογενή στρατιωτικά πραξικοπήματα της δεκαετίας του 20, μαζί με τον Πάγκαλο και απέναντι στον Πλαστήρα. Με τον τελευταίο βρισκόταν σε ρήξη, πιθανότατα λόγω του αιφνιδιασμού στο Κιοπρουλού την 14η.8.1922.
Την εκδοχή του για τα γεγονότα ανέθεσε να γράψει ο δημοσιογράφος Λαχανόκαρδος ( Το βιβλίο, " Νέον άπλετον φως εις την Μικρασιατικήν καταστροφήν και ο στρατηγός Λούφας / Εκδίδεται επιμελεία Ευαγγέλου Λαχανοκάρδου.
Publication Date: 1928." , υπάρχει στην ψηφιακή βιβλιοθήκη https://anemi.lib.uoc.gr/search/?search_type=simple&display_mode=overview&stored_cclquery=contributor=(%CE%9B%CE%B1%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%BA%CE%AC%CF%81%CE%B4%CE%B7%CF%82,%20%CE%95%CF%85%CE%AC%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%82,)&rss=0&number=10&keep_number=10&offset=1
)
Στην κατοχή δίδαξε μαθηματικά στο γυμνάσιο Φιλιατρών.
Είναι εντυπωσιακό πως τα Φιλιατρά είναι η γενέτειρα δύο στρατιωτικών που συνδέονται με την αρχή και το τέλος της εκστρατείας αυτής ( Σταυριανόπουλος Διονύσιος και Λούφας Χαράλαμπος).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα