Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Θεσσαλονίκη: Τί είναι το “χάπι του βιασμού” – Τί παρενέργειες προκαλεί


Ο βιασμός της 24χρονης στην Θεσσαλονίκη έχει ανοίξει την συζήτηση για το λεγόμενο “χάπι του βιασμού”. Εκτός από χάπι η συγκεκριμένη ουσία μπορεί να διοχετευτεί στον ανθρώπινο οργανισμό ακόμη και ως σκόνη «σπασμένη» σε πόσιμο -συνήθως ποτό ή καφέ-, αλλά και ως σιρόπι.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης εξηγεί ότι η παρασκευή ανάλογης ουσίας είναι παράνομη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πιο διαδεδομένος τρόπος προμήθειας της χημικής ένωσης είναι είτε μέσω φυσικών προσώπων -όπως τα ναρκωτικά- είτε μέσω του «Σκοτεινού Διαδικτύου», γνωστού ως «Dark ή Deep Web».
Οι παρενέργειες
Η έμπειρη ιατροδικαστής Κατερίνα Αποστολίδου εξηγεί στο ThessToday.gr τις παρενέργειες που προκαλεί η συγκεκριμένη ουσία. «Δεν είναι μόνο χάπι, είναι διάφορες ενώσεις που μπορεί να παρασκευαστούν ακόμη και ως σκόνη ή και σιρόπι.
Μπορεί να είναι διάφορες ουσίες και ενώσεις που μπορούν να προκαλέσουν παρόμοιο αποτέλεσμα», εξηγεί η ιατροδικαστής, υπογραμμίζοντας ότι «με απλά λόγια είναι ένα πολύ βαρύ υπνωτικό χάπι, ή σκόνη διαλειμένη σε κάτι πόσιμο -ποτό συνήθως-, ή σιρόπι. Οι παρενέργειες είναι ότι το θύμα δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει γύρω του και πολλές φορές -όχι πάντα, ανάλογα με την ουσία- δεν έχει μνήμη και για κάποιες ώρες».
Η επίδραση αυτής της ουσίας μετά την κατανάλωση σύμφωνα με την κα Αποστολίδου διαρκεί για ώρες, ανάλογα πάντα με την ποσότητα αλλά και την ποιότητα. «Συνήθως η δράση διαρκεί για κάποιες ώρες. Για τον λόγο αυτόν έχει σημασία το πότε έγινε η δειγματοληψία και όχι πότε διεξήχθησαν οι τοξικολογικές εξετάσεις. Μια εβδομάδα μετά για παράδειγμα δεν μπορεί να είναι εύκολα ανιχνεύσιμη η ουσία», επισημαίνει η ίδια, σημειώνοντας ότι «όσο πιο νωρίς γίνει η δειγματοληψία τόσο το καλύτερο».
Οι επιπτώσεις
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι επιπτώσεις που προκαλεί το «χάπι του βιασμού» ταιριάζουν απόλυτα με την εικόνα που κατήγγειλε ότι παρουσίαζε η 24χρονη κοπέλα την επόμενη ημέρα, καθώς και με την περιγραφή που έδωσε στην κατάθεσή της. Παράλληλα προβληματισμό προκαλούν οι πληροφορίες που έχει συλλέξει το ThessToday.gr ότι υπάρχει μια μικρή -έστω- αύξηση της χρήσης συγκεκριμένων ουσιών.
Σύμφωνα με στοιχεία από χημικούς και εξειδικευμένους επιστήμονες τοξικολογικών εξετάσεων, τα τελευταία δύο χρόνια έχει παρουσιαστεί αύξηση στα περιστατικά που αφορούν θύματα σε συνάρτηση με το «χάπι του βιασμού», ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι εντοπίζεται κυρίως σε άτομα νεαρής ηλικίας.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η πλειονότητα των συγκεκριμένων περιστατικών φτάνουν στα εργαστήρια ειδικών με την ίδια «συνταγή»: κατανάλωση ουσιών και ακολούθως καταγγελία για σεξουαλική πράξη, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι οι συγκεκριμένες χημικές ενώσεις χρησιμοποιούνται για αυτόν τον σκοπό. Πάντως, χημικοί δηλώνουν στο ThessToday.gr ότι είναι πολλές και οι περιπτώσεις που οι εξετάσεις είναι αρνητικές, δηλαδή καταγγέλθηκε το περιστατικό και τα αποτελέσματα έδειξαν κάποια άλλη ουσία, η οποία δεν σχετίζεται με το γνωστό «χάπι του βιασμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα