Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Σαν σήμερα, ο Στραγγαλιστής της Βοστώνης καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη – Μυστήριο με τη δολοφονία του μια μέρα πριν αποκαλύψει τον πραγματικό Serial Killer


Έμεινε στην Ιστορία ως ο Στραγγαλιστής της Βοστώνης και καταδικάστηκε μια μέρα σαν σήμερα, 18 Ιανουαρίου του 1967 για τα ειδεχθή εγκλήματα που ομολόγησε, όμως… Όμως ο Άλμπερτ ΝτεΣάλβο – όπως λέγεται – επωμίστηκε τα εγκλήματα για δικούς του λόγους. Ο πραγματικός serial Killer δεν συνελήφθη ποτέ.
Ο Άλμπερτ ΝτεΣάλβο καταγόταν από πολύ φτωχή περιοχή της Μασαχουσέτης, το Τσέλσι. Ο πατέρας του ήταν αλκοολικός και βίαιος, ιδιαίτερα προς τη μητέρα του την οποία χτυπούσε βάναυσα. Μεγαλώνοντας σε δυσλειτουργικό περιβάλλον, ο Άλμπερτ από μικρό παιδάκι βασάνιζε ζώα, ενώ στην εφηβεία έκανε μικροκλοπές.
Το 1943 η αστυνομία τον συνέλαβε για ληστεία και ξυλοδαρμό. Μπήκε σε αναμορφωτήριο από όπου βγήκε τον Οκτώβριο του 1944 και άρχισε να δουλεύει ως διανομέας. Ξαναγύρισε στο αναμορφωτήριο, όταν έκλεψε ένα αυτοκίνητο.
Στην περίοδο 1962 έως 1964 δεκατρείς γυναίκες βρέθηκαν σεξουαλικά κακοποιημένες και δολοφονημένες στα σπίτια τους. Οι φόνοι είχαν κοινά στοιχεία. Η πλειοψηφία των θυμάτων βρέθηκε στραγγαλισμένη με νάιλον κάλτσες, ενώ δύο είχαν μαχαιρωθεί αλλεπάλληλες φορές. Όλες οι γυναίκες ήταν ανύπαντρες. Η μόνη διαφορά που είχαν μεταξύ τους ήταν η κοινωνική τους τάξη και η ηλικία, αφού ήταν από 19 έως 85 ετών. Οι δολοφονίες έγιναν σε περιοχές της Μασαχουσέτης.
Οι βιασμοί και η ομολογία
Το φθινόπωρο του 1964, διαπράχθηκε μία σειρά βιασμών από έναν ύποπτο, ο οποίος ήταν γνωστός ως Ο Μετρητής ή Ο Πράσινος Άντρας. Τα δύο ονόματα προκύπτουν από τον τρόπο που προσέγγιζε τις γυναίκες. Στην πρώτη περίπτωση, παρουσιαζόταν ως ατζέντης από πρακτορείο μοντέλων και ήθελε να μετρήσει τις διαστάσεις των γυναικών, προσφέροντάς τους χρήματα, αν τον άφηναν να τις αγγίξει. Στη δεύτερη, χρησιμοποιούσε μία πράσινη στολή τεχνικού, με πρόφαση την επισκευή κάποιας βλάβης, έμπαινε στα σπίτια των γυναικών.
Οι δολοφονίες έγιναν αμέσως γνωστές στους κατοίκους και αποδίδονταν σε τρελούς και σε διεστραμμένους. Τον αποκαλούσαν Δολοφόνο - Φάντασμα, Ο Τρελός της Βοστώνης, μέχρι που τελικά, το 1963, οι ερευνητές - ρεπόρτερ Τζι Κολ και Λορέτα ΜακΛάφλιν τον βάφτισαν The Boston Stangler (Ο Στραγαγλιστής της Βοστώνης). Οι γυναίκες της περιοχής αντικατέστησαν τις κλειδαριές στις πόρτες των κατοικιών τους και τα σπρέι πιπεριού είχαν γίνει ανάρπαστα.
Μια από τις κατοίκους της Βοστώνης είχε στο The Atlantic: «Τι κάνετε με την πόρτα του σπιτιού σας, όταν μπαίνετε; Κοιτάτε στις ντουλάπες, κάτω από το κρεβάτι και στο μπάνιο. Εάν ένας άντρας κρύβεται εκεί μέσα, πρέπει να μπορείτε να τρέξετε έξω, ουρλιάζοντας για βοήθεια, επομένως πρέπει να αφήσετε την πόρτα πίσω σας ανοιχτή. Αλλά αν αφήσετε την πόρτα ανοιχτή ενώ τον αναζητείτε, τι θα εμποδίσει τον Στραγγαλιστή να σας ακολουθήσει; Μπαίνεις λοιπόν στο διαμέρισμα, κλειδώνεις την πόρτα και μετά αρχίζεις την αναζήτηση ή αφήνεις την πόρτα ξεκλείδωτη, ή ανοιχτή, και κάνεις μια πρόχειρη αναζήτηση;»... Μιλάμε για κατάσταση πανικού και συγκεχυμένων σκέψεων...


Στα τέλη Οκτωβρίου, η αστυνομία συνέλαβε το ΝτεΣάλβο ως το βασικό ύποπτο για την υπόθεση των βιασμών. Για λίγους μήνες πριν από τη δίκη του, στάλθηκε σε ψυχιατρείο, ώστε να ελεγχθεί η ύπαρξη ή όχι κάποιας ψυχικής ασθένειας. Στην κλινική, συνάντησε τον καταδικασμένο για ανθρωποκτονία Τζορτζ Νάσαρ. Του εξομολογείθηκε πως αυτός είναι ο Στραγγαλιστής της Βοστώνης και συναντήθηκε με το δικηγόρο του, Φ. Λι Μπέιλι, ώστε να τον εκπροσωπήσει.
Οι λεπτομέρειες ήταν αποκαλυπτικές
Η τελική ομολογία του έγινε στην αστυνομία παραθέτωντας ιδιαίτερες λεπτομέρειες. Για περισσότερο από δύο εικοσιτετράωρα περιέγραφε τις δολοφονίες και τους βιασμούς των γυναικών, αναφέροντας στοιχεία τα οποία δεν είχαν βγει ποτέ στη δημοσιότητα και μόνο ο δολοφόνος θα μπορούσε να γνωρίζει!

Ήταν τελικά ο ΝτεΣάλβο, ο Στραγγαλιστής της Βοστώνης;

Ο Άλμπερτ ΝτεΣάλβο ομολόγησε ότι ήταν ο Στραγγαλιστής της Βοστώνης, γιατί - όπως εικάζεται από πολλούς - πίστευε ότι με αυτόν τον τρόπο θα ζούσε την οικογένειά του. Θεωρούσε ότι θα γινόταν διάσημος και πλούσιος, ενώ παράλληλα δεν τον τρόμαζε η περίπτωση της θανατικής ποινής, που επιβαλλόταν στους κατά συρροή δολοφόνους, αφού είχε έναν από τους καλύτερους δικηγόρους της πόλης ως συνήγορο υπεράσπισής του.
Δικάστηκε μόνο για τους βιασμούς!
Ο συνήγορος Φ. Λι Μπέιλι έκανε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις Αρχές, ότι ο ΝτεΣάλβο δε θα κατηγορείτο για τις δολοφονίες, μέχρι να βρεθούν στοιχεία που δεν άφηναν καμία αμφιβολία ότι ο πελάτης του ήταν ο ένοχος που αναζητούσαν. Κανένα αποδεικτικό στοιχείο δεν τον τοποθετούσε στις σκηνές των φόνων και έτσι, ο Άλμπερτ ΝτεΣάλβο δεν δικάστηκε για τα εγκλήματα που ομολόγησε ως Στραγγαλιστής της Βοστώνης, αλλά καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τους βιασμούς που ομολόγησε.
Λέγεται ότι ο ΝτεΣάλβο δεν ήταν ο πραγματικός δολοφόνος, αλλά ότι μελέτησε τις λεπτομέρειες των δολοφονιών και τις ομολόγησε στην αστυνομία. Εικάζεται ότι η ματαιοδοξία και η ανάγκη για προσοχή τον οδήγησαν να παραδεχτεί κάτι που δεν έκανε. Η θεωρία αυτή θεμελιώνεται και από μέρος των Αρχών, οι οποίες αμφισβητούν ότι υπήρξε ένας μόνο δράστης στις ειδεχθείς δολοφονίες.

Ο ΝτεΣάλβο δολοφονήθηκε στο κελί του μια μέρα 
πριν κάνει συνταρακτικές αποκαλύψεις.

Η περίεργη δολοφονία του στο κελί
Ο Άλμπερτ ΝτεΣάλβο δολοφονήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1973 από έναν άγνωστο μέσα στην ομοσπονδιακή φυλακή όπου εξέτιε την ποινή του. Μία μέρα νωρίτερα είχε τηλεφωνήσει στον ψυχίατρο Έιμς Ρόμπι, λέγοντας ότι θα αποκάλυπτε ποιος ήταν ο πραγματικός Στραγγαλιστής της Βοστώνης. Από τότε έχουν υπάρξει πάρα πολλοί, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ο ΝτεΣάλβο δεν ήταν υπεύθυνος για τις δολοφονίες. Ανάμεσά τους, η Ελέιν Γουίτφιλντ Σαρπ και ο Τζέιμς Σταρς, η πρώτη ως συνήγορος με ειδίκευση στην εγκληματολογία και ο δεύτερος ως καθηγητής εγκληματολογίας.
Η συνήγορος αποκάλυψε διαφορές ανάμεσα στην ομολογία του ΝτεΣάλβο και στον τρόπο που είχαν δολοφονηθεί αρκετά από τα θύματα. Για παράδειγμα, ο ΝτεΣάλβο είχε ομολογήσει ένα στραγγαλισμό με γυμνά χέρια, ενώ σε εκείνη την περίπτωση το θύμα είχε στραγγαλιστεί με καλώδιο. Ο καθηγητής, στην ίδια περίπτωση, επιβεβαίωσε ότι το γενετικό υλικό που βρέθηκε πάνω στο θύμα δεν μπορούσε να ταυτιστεί με το ΝτεΣάλβο.
Το τεστ DNA έριξε φως στην υπόθεση
Στις αρχές του 21ου αιώνα, η εξελιγμένη μέθοδος DNA πρόσφερε τη δυνατότητα να καθοριστεί εάν ο ΝτεΣάλβο ήταν τελικά ο ένοχος για τον βιασμό και τη δολοφονία της Μέρι Σάλιβαν, του τελευταίου θύματος που αποδίδεται στον Στραγγαλιστή της Βοστώνης. Αν και τα τεστ που διεξήχθησαν το 2001 είχαν δείξει ότι ο ΝτεΣάλβο δεν ήταν ο δολοφόνος, η ανάλυση DNA των λειψάνων του που είχαν εκταφεί το 2013 απέδειξε - σύμφωνα με τους ερευνητές - ότι στην πραγματικότητα είχε βιάσει και δολοφονήσει τη Σάλιβαν. Υπό το φως των μεταγενέστερων ευρημάτων, οι αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ΝτεΣάλβο «πιθανότατα» διέπραξε και τους υπόλοιπους φόνους. Η υπόθεση του Στραγγαλιστή της Βοστώνης ενέπνευσε το σενάριο για την ομότιτλη ταινία του Χόλιγουντ (1968) με πρωταγωνιστή τον Τόνι Κέρτις
Πηγή: www.maxmag.gr, www.britannica

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα