Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Αυξάνονται τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά: Πλησιάζουν τα 200 σύμφωνα με το ECDC - Αναζητούνται τα αίτια


Περίπου 190 ανεξήγητες περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας έχουν αναφερθεί σε παιδιά σε όλο τον κόσμο, όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων (ECDC). Ήδη έχουν καταγραφεί κρούσματα σε 12 χώρες (όπως σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ισραήλ, Δανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Ισπανία), ενώ η Μεγάλη Βρετανία μετρά 111 κρούσματα, κυρίως σε παιδιά κάτω των 10 ετών.
Οι υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο διερευνούν τη μυστηριώδη αύξηση των κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά. Η μεγάλη ανησυχία των ειδικών είναι ότι τα κρούσματα δεν συνδέονται με τους τυπικούς ιούς της ηπατίτιδας A, B, C, D και E.
"Ακόμα είναι ένας πολύ χαμηλός αριθμός κρουσμάτων, αλλά πρόκειται για παιδιά, αυτό είναι το κύριο μέλημα μας", δήλωσε η Maria Buti, καθηγήτρια ηπατολογίας από τη Βαρκελώνη και πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής δημόσιας υγείας μελέτης του ήπατος, η οποία παρακολουθεί στενά την επιδημία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
Η κύρια θεωρία είναι πως πρόκειται για ιογενή λοίμωξη, πιθανώς με έναν αδενοϊό - μια κοινή οικογένεια ιών που μπορεί να προκαλέσει το κοινό κρυολόγημα, μεταξύ άλλων καταστάσεων. Ένα είδος αδενοϊού, ο τύπος 41, προκαλεί συνήθως οξεία γαστρεντερίτιδα και έχει αναφερθεί ότι προκαλεί ηπατίτιδα σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά, αλλά ποτέ στο παρελθόν σε υγιή παιδιά. Από τα προσβεβλημένα παιδιά στη Βρετανία, το 75% βρέθηκε θετικό στον αδενοϊό.
Είναι επίσης πιθανό να εμπλέκεται ένα νέο παθογόνο ή να υπάρχει έκθεση σε μια τοξίνη, αλλά η γεωγραφική εξάπλωση των κρουσμάτων υποδηλώνει ότι μάλλον πρόκειται για μόλυνση.
Οποιαδήποτε σχέση με τα εμβόλια του COVID-19 έχει πάντως αποκλειστεί, καθώς τα παιδιά στη Βρετανία, όπου έχουν βρεθεί τα περισσότερα κρούσματα, δεν εμβολιάστηκαν.
Άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η μειωμένη ανοσία λόγω των μέτρων της πανδημίας ενδεχομένως εξηγεί το ξέσπασμα των κρουσμάτων.
Σημειώνεται πως τα συμπτώματα περιλαμβάνουν σκούρα ούρα, κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος (ίκτερος), κόπωση, πυρετό, απώλεια όρεξης, ναυτία, έμετο, κοιλιακό άλγος, ανοιχτόχρωμα κόπρανα και πόνο στις αρθρώσεις.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων είναι σχετικά αργή, αλλά προειδοποιούν ότι αναμένονται περισσότερα κρούσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα