Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Ιλαρά: Αύξηση κρουσμάτων 80% σε όλο τον κόσμο σε δύο μήνες - Οι συνθήκες που δημιούργησαν την "τέλεια καταιγίδα"


Τα κρούσματα ιλαράς αυξήθηκαν κατά σχεδόν 80% σε όλον τον κόσμο κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους, όπως ανακοίνωσαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Unicef.
Ο ΠΟΥ επαναλάμβανε συνεχώς τους τελευταίους μήνες ότι υπήρχε κίνδυνος "απόλυτης καταστροφής" αν συνεχιζόταν η επικίνδυνη καθυστέρηση του εμβολιασμού των παιδιών λόγω της πανδημίας της Covid-19 και αν αίρονταν πολύ γρήγορα οι υγειονομικοί περιορισμοί.
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021, τα κρούσματα ιλαράς αυξήθηκαν κατά 79% τους δύο πρώτους μήνες του 2022. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο καταγράφηκαν συνολικά 17.338 μολύνσεις, από 9.665 την ίδια περίοδο πέρσι.
Η ιλαρά είναι μια πολύ μολυσματική ασθένεια που μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνη για τα μικρά παιδιά και τα βρέφη. Μεταδίδεται γρηγορότερα από τον Έμπολα, τη γρίπη ή την Covid-19.
Η εκτελεστική διευθύντρια της Unicef Κάθριν Ράσελ είπε ότι το κενό στους εμβολιασμούς σε συνδυασμό με την επιστροφή στις κανονικές κοινωνικές επαφές μετά την πανδημία ήταν "η τέλεια καταιγίδα". "Η ιλαρά είναι κάτι παραπάνω από μια επικίνδυνη και δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια. Είναι μια πρώτη ένδειξη ότι υπάρχουν κενά στην παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη, κενά τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ευάλωτα παιδιά".
Οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα
Οι πέντε χώρες με τα περισσότερα κρούσματα τους τελευταίους 12 μήνες ήταν η Σομαλία, η Λιβερία, η Υεμένη, το Αφγανιστάν και η Ακτή Ελεφαντοστού.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19 οι εκστρατείες εμβολιασμού βγήκαν εκτός προγράμματος και η κατάσταση δεν έχει ακόμη ομαλοποιηθεί πλήρως. Στις αρχές Απριλίου 58 εκστρατείες σε 43 χώρες ήταν ακόμη σε αναβολή, γεγονός που επηρεάζει 212 εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως μικρά παιδιά. Οι 19 από αυτές τις εκστρατείες αφορούσαν την ιλαρά, σύμφωνα με τη Unicef και τον ΠΟΥ.
Προβλήματα παρουσιάστηκαν επίσης στις εμβολιαστικές εκστρατείες για άλλες ασθένειες, όπως για τον τύφο και την πολιομυελίτιδα. Τον περασμένο μήνα το Μαλάουι ανακοίνωσε ότι εντόπισε το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας εδώ και δεκαετίες. Το Πακιστάν, η μία από τις δύο χώρες όπου η πολιομυελίτιδα παραμένει ενδημική, ανακοίνωσε επίσης αυτόν τον μήνα το πρώτο κρούσμα εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα