Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Αυτά είναι τα νέα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη νέα φάση της πανδημίας


Νέες δράσεις για τη διαχείριση της τρέχουσας φάσης της πανδημίας, αλλά και για την προετοιμασία της επόμενης προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Kάνοντας λόγο για μία νέα φάση της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και για την ανάγκη να περάσουμε από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε έναν πιο βιώσιμο τρόπο συντονισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα κράτη να λάβουν μέτρα πριν το φθινόπωρο.
Οι νέες ρυθμίσεις θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να εξασφαλίσουν την επαγρύπνηση και τον συνεχή συντονισμό της ετοιμότητας και της ανταπόκρισης στον τομέα της υγείας απέναντι στις προκλήσεις του κορονοϊού.
Όπως σημειώνεται, τα τρέχοντα χαμηλότερα επίπεδα μόλυνσης από την COVID-19 προσφέρουν στα κράτη μέλη την ευκαιρία να ενισχύσουν την επιτήρησή τους, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και τη συνολική ετοιμότητά τους για πανδημία. Ειδικότερα, η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη για τα εξής:
  • Εντατικοποίηση του εμβολιασμού και των ενισχυτικών δόσεων, λαμβάνοντας υπόψη την ταυτόχρονη κυκλοφορία της COVID-19 και της εποχικής γρίπης.
  • Δημιουργία ολοκληρωμένων συστημάτων επιτήρησης που δεν βασίζονται πλέον στον εντοπισμό και την αναφορά όλων των περιπτώσεων COVID-19, αλλά στη λήψη αξιόπιστων και αντιπροσωπευτικών εκτιμήσεων.
  • Συνέχιση στοχευμένων τεστ και αλληλούχισης επαρκών δειγμάτων για την ακριβή εκτίμηση της κυκλοφορίας της παραλλαγής και την ανίχνευση νέων παραλλαγών.
  • Επένδυση στην ανάκαμψη των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και αξιολόγηση των ευρύτερων επιπτώσεων της πανδημίας στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας και των καθυστερήσεων στις θεραπείες και τη φροντίδα.
  • Συνέχιση του συντονισμού των κανόνων για τη διασφάλιση δωρεάν και ασφαλών ταξιδιών, τόσο εντός της ΕΕ όσο και με διεθνείς εταίρους.
  • Υποστήριξη της ανάπτυξης της επόμενης γενιάς εμβολίων και θεραπειών.
  • Εντατικοποίηση της καταπολέμησης της παραπληροφόρησης και της παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια κατά της COVID-19.
  • Επιτάχυνση της ψηφιοποίησης σε θέματα υγείας και της παγκόσμιας διάστασης της καταπολέμησης της COVID-19
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε σχετικά ότι «μπαίνουμε σε μια νέα φάση της πανδημίας, καθώς περνάμε από τη λειτουργία έκτακτης ανάγκης σε μια πιο βιώσιμη διαχείριση της COVID-19. Ωστόσο, πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση. Οι αριθμοί λοιμώξεων εξακολουθούν να είναι υψηλοί στην ΕΕ και πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν από την COVID-19 παγκοσμίως.
Επιπλέον, νέες παραλλαγές μπορούν να εμφανιστούν και να εξαπλωθούν γρήγορα. Αλλά ξέρουμε τον δρόμο προς τα εμπρός. Πρέπει να επιταχύνουμε περαιτέρω τον εμβολιασμό και τις ενισχυτικές δόσεις, καθώς και τα στοχευμένα τεστ - και πρέπει να συνεχίσουμε να συντονίζουμε στενά τις απαντήσεις μας στην ΕΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα