Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Σε τροχιά αυξήσεων και οι συντάξεις – Κλειδί ο πληθωρισμός


Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σε ισχύ σε λίγες ημέρες από την Πρωτομαγιά και σειρά παίρνουν και οι συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2023, καθώς το εισόδημα των συνταξιούχων ροκανίζεται λόγω του υψηλού πληθωρισμού. Η απαγόρευση των αυξήσεων των συντάξιμων αποδοχών λήγει στις 31-12-2022 και όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας οι συντάξεις αναμένεται να ξεπαγώσουν μετά από 12 χρόνια.
Πώς θα αυξηθούν οι συντάξεις
Σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου και με τροπολογία του 2017, το συνολικό ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται αυξάνεται από την 1.1.2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Η αύξηση θα γίνεται με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και δεν υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που αναμένεται να κατατεθεί στη Κομισιόν τις επόμενες ημέρες προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες μέσο ετήσιο πληθωρισμό της τάξεως του 5,5% και ανάπτυξη 3,5%. Τα μεγέθη αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν από τον Ιανουάριο σε αύξηση της τάξεως του 4,5%.
Επομένως οι κυβερνητικές αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με την πορεία των οικονομικών μεγεθών και τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Βέβαια, η όποια αύξηση δεν θα είναι πραγματική για όλους καθώς για πολλούς θα είναι λογιστική, λόγω της προσωπικής διαφοράς. Παρόλα αυτά εάν η ελληνική οικονομία μπει σε συνεχόμενη τροχιά ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, οι πραγματικές αυξήσεις στο σύνολο των συνταξιούχων δεν είναι μακριά.
Ωστόσο, παρά τις όποιες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο ασφαλιστικό σύστημα, το δημογραφικό πρόβλημα συνεχίζει να πιέζει ασφυκτικά το ασφαλιστικό σύστημα και απειλεί να ακυρώσει τις όποιες αναπροσαρμογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα