Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Έρχεται απόψε το σπάνιο «μαύρο φεγγάρι»: Γιατί είναι ξεχωριστό – Δείτε LIVE το φαινόμενο


Ένας σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, το «μαύρο φεγγάρι», θα δημιουργήσει μια ηλιακή έκλειψη απόψε Σάββατο σε περιοχές της Νότιας Αμερικής.
Η νέα σελήνη του Απριλίου προαναγγέλλει δύο ακόμη ιδιαίτερα γεγονότα. Πρώτον, μια κοντινή προσέγγιση της Αφροδίτης και του Δία λίγο πριν την ανατολή του ηλίου το Σάββατο. Έπεται η κορύφωση της βροχής μετεωριτών Eta Aquarid στις 4 και 5 Μαΐου. Η Αφροδίτη και ο Δίας θα απέχουν εκατομμύρια μίλια μεταξύ τους, αλλά από τη Γη θα φαίνονται σαν σε “σύγκρουση”. Αυτή η πλανητική σύνοδος συμβαίνει κάθε χρόνο, αλλά φέτος οι δύο από τους φωτεινότερους πλανήτες του ηλιακού συστήματος θα φαίνονται πολύ πιο κοντά από το συνηθισμένο, σαν να αγγίζονται.
Το ίδιο θέαμα δεν θα ξανασυμβεί με αυτόν τον τρόπο μέχρι το 2039.
Τι είναι λοιπόν το «μαύρο φεγγάρι»; Αν και δεν είναι επίσημος αστρονομικός όρος, ο ιστότοπος Timeanddate.com περιγράφει δύο καταστάσεις στις οποίες πολλοί θεωρούν ότι έχουμε την σπάνια νέα σελήνη. Σημειώνεται ότι μια νέα σελήνη συμβαίνει όταν το φεγγάρι είναι πλήρως στη σκιά από την προοπτική της Γης και είναι η μόνη ευθυγράμμιση κατά την οποία μπορούν να συμβούν ηλιακές εκλείψεις, αν και σπάνια.



Στην πρώτη περίπτωση είναι η δεύτερη νέα σελήνη σε έναν μόνο ημερολογιακό μήνα, ενώ στη δεύτερη πρόκειται για την τρίτη νέα σελήνη σε μια εποχή τεσσάρων νέων φεγγαριών.
Κατά το space.com, το «μαύρο φεγγάρι» του Απριλίου ταιριάζει στον πρώτο ορισμό, «αν και δυστυχώς, δεν θα μπορείτε να το δείτε». Αυτό που κάποιος μπορεί να δει είναι η ηλιακή έκλειψη που προκαλεί, καθώς το φεγγάρι διέρχεται για λίγο ένα μέρος του ήλιου από τη σκοπιά της Γης.
Η μερική έκλειψη ηλίου της 30ης Απριλίου θα σαρώσει τμήματα της Ανταρκτικής, το νότιο άκρο της Νότιας Αμερικής και τον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό Ωκεανό.
Δείτε το φαινόμενο απευθείας από τις 20:45 του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας):

Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα