Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Σαλμονέλα σε προϊόντα σοκολάτας: Πόσο σοβαρός είναι ο κίνδυνος


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνόψιζε όλα όσα ξέρουμε για τα πρόσφατα κρούσματα σαλμονέλας στην Ευρώπη μετά από την κατανάλωση συγκεκριμένων προϊόντων σοκολάτας και αξιολόγησε τον κίνδυνο.

Στις 27 Μαρτίου, το Ηνωμένο Βασίλειο ειδοποίησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για μία ομάδα κρουσμάτων με μονοφασική λοίμωξη από Salmonella Typhimurium τύπου 34.
Έρευνες συνέδεσαν αυτά τα περιστατικά με σοκολάτα που παράγεται στο Βέλγιο, η οποία έχει διανεμηθεί σε τουλάχιστον 113 χώρες. Ένας παγκόσμιος συναγερμός εκδόθηκε από την ΙNFOSAN στις 10 Απριλίου, ξεκινώντας μία παγκόσμια ανάκληση προϊόντων. Μέχρι σήμερα, συνολικά 151 γενετικά σχετιζόμενα περιστατικά σε 11 χώρες θεωρείται ότι μπορεί να συνδέονται με την κατανάλωση των συγκεκριμένων προϊόντων σοκολάτας. Ο κίνδυνος διασποράς στην ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ και παγκοσμίως εκτιμάται ως μέτριος μέχρι να γίνουν διαθέσιμες πληροφορίες για την πλήρη ανάκληση των προϊόντων.
Ο ΠΟΥ μίλησε: Πόσο σοβαρός είναι ο κίνδυνος
Σύμφωνα με το News4health, οι λοιμώξεις από σαλμονέλα είναι συνήθως ήπιες και δεν απαιτούν θεραπεία, ωστόσο, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές που σχετίζονται με τη σχετική αφυδάτωση. Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών, κάτι που μπορεί να οφείλεται στο ότι το εμπλεκόμενο προϊόν απευθύνεται σε παιδιά.
Αν και δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι που να σχετίζονται με την επιδημία έως τις 25 Απριλίου 2022, μεταξύ των περιπτώσεων με πληροφορίες για τα συμπτώματα και τη σοβαρότητα (21), παρατηρήθηκε υψηλό ποσοστό νοσηλείας (43%). Απαιτούνται περισσότερες πληροφορίες για να καταστεί δυνατή η ακριβέστερη εκτίμηση της σοβαρότητας που σχετίζεται με αυτό το συμβάν, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων για τα συμπτώματα.
Η επιδημία έχει συνδεθεί επιδημιολογικά και μοριακά με τη σοκολάτα που παράγεται στο Βέλγιο και διανέμεται παγκοσμίως σε περισσότερες από 113 χώρες και εδάφη σε όλες τις Περιφέρειες του ΠΟΥ. Ενώ 150 από τα 151 γνωστά κρούσματα έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη, ένα κρούσμα έχει αναφερθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και υπάρχει η πιθανότητα να αναφερθούν επιπλέον κρούσματα από άλλες χώρες δεδομένης της ευρείας διανομής των προϊόντων κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση του εμπλεκόμενου προϊόντος ή μεταφορά του εμπλεκόμενου προϊόντος σε πρόσθετες τοποθεσίες ως αποτέλεσμα ταξιδιών που σχετίζονται με διακοπές.
Δεδομένου ότι ο εντοπισμός των υπαρχόντων περιπτώσεων έγινε μέσω προηγμένων μοριακών τεχνικών, οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται συστηματικά σε όλες τις χώρες, υπάρχει πιθανότητα κάποιο ποσοστό των περιπτώσεων να μείνει απαρατήρητο.
Ο κίνδυνος εξάπλωσης του συμβάντος εντός της περισσότερο πληγείσας περιοχής του ΠΟΥ, της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ, καθώς και παγκοσμίως, εκτιμάται ως μέτριος έως ότου υπάρξουν διαθέσιμες πληροφορίες για την πλήρη ανάκληση των εμπλεκόμενων προϊόντων. Οι χώρες που έχουν αναφέρει κρούσματα έχουν καλή ικανότητα διαχείρισης υποθέσεων. Ωστόσο, οι πληροφορίες σχετικά με τη σοβαρότητα της νόσου που σχετίζεται με αυτό το συμβάν είναι ακόμη περιορισμένες.
Το χρονικό της επιδημίας - Που εντοπίζονται τα κρούσματα
Στις 27 Μαρτίου 2022, ο ΠΟΥ ενημερώθηκε από το Εθνικό Εστιακό Σημείο IHR του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας (Ηνωμένο Βασίλειο) για ένα ευρέως διαδεδομένο σύμπλεγμα Salmonella enterica serovar Typhimurium ( S. Typhimurium) με άγνωστη πηγή. Η μοριακή τυποποίηση επιβεβαίωσε την απομόνωση του βακτηρίου S. Typhimurium sequence typing (ST) 34 και τα επιδημιολογικά στοιχεία στη συνέχεια συνέδεσαν τα περιστατικά με προϊόντα σοκολάτας από το Βέλγιο, τα οποία, από τις 25 Απριλίου 2022, βρέθηκαν να διανέμονται σε τουλάχιστον 113 χώρες και περιοχές σε όλες τις Περιφέρειες του ΠΟΥ
Το μονοφασικό S. Typhimurium που ταιριάζει με τα κρούσματα ανθρώπινης επιδημίας εντοπίστηκαν σε δεξαμενές βουτυρού γάλακτος στο εργοστάσιο της Ferrero Corporate στο Arlon του Βελγίου τον Δεκέμβριο του 2021 και τον Ιανουάριο του 2022. Μετά την εφαρμογή μέτρων υγιεινής και αρνητικού ελέγχου για σαλμονέλα , τα εμπλεκόμενα προϊόντα διανεμήθηκαν σε όλη την Ευρώπη και παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα