Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Αυτές είναι οι συσκευές - «βαμπίρ» που καταναλώνουν πολύ ρεύμα


Μπορεί να είναι βολικό να αφήνετε την τηλεόραση σε κατάσταση αναμονής και να την 
ανοίγετε με το πάτημα ενός κουμπιού στο τηλεχειριστήριο, αλλά αυτό μπορεί να κοστίσει ακριβά....
Τα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν κατά μέσο όρο 147 λίρες ετησίως απενεργοποιώντας τις λεγόμενες συσκευές-βαμπίρ, σύμφωνα με έρευνα της British Gas, που δημοσιεύει το BBC.
Και μπορεί οι τιμές που σχετίζονται με μεμονωμένες συσκευές να εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως το μοντέλο, η λειτουργικότητα και η ατομική χρήση, ωστόσο υπάρχουν πρακτικά πράγματα που μπορούν να κάνουν όλοι οι καταναλωτές.
«Αν κάτι δεν χρειάζεται να είναι αναμμένο, τότε θα πρέπει να το απενεργοποιήσετε ή να το βγάλετε από την πρίζα», σημειώνει ο Μπράιαν Χορν, αναλυτής του Energy Saving Trust.
«Για όλα τα άλλα, απλά προσπαθήστε να το κάνετε όσο το δυνατόν πιο εύκολο να κλείσουν. Όσο οι συσκευές είναι συνδεδεμένες στην πρίζα, καταναλώνουν σιγά σιγά ενέργεια».
Η British Gas χρησιμοποίησε για τον υπολογισμό των στοιχείων της το μέσο κόστος της ισχύος από τα μέσα μοντέλα διαφόρων κατασκευαστών όταν μένουν σε κατάσταση αναμονής.
Διαπίστωσε πως μια τηλεόραση κοστίζει 24,61 λίρες ετησίως, ενώ ένας αποκωδικοποιητής μπορεί να επιβαρύνει με 23,10 λίρες.
Η British Gas λέει ότι οι κονσόλες παιχνιδιών που μένουν σε κατάσταση αναμονής κοστίζουν κατά μέσο όρο 12,17 λίρες, ενώ οι υπολογιστές μπορεί να κοστίσουν περίπου 11,22 λίρες.
Και υπάρχουν και άλλα:
  • Φούρνος μικροκυμάτων: 16,37 λίρες
  • Πλυντήριο ρούχων: 4,73 λίρες
  • Εκτυπωτής: 3,81 λίρες
  • Φορτιστής τηλεφώνου: 1,26 λίρες
Τα στοιχεία της British Gas συμφωνούν με εκείνα του EST όσον αφορά το ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται από «συσκευές-βαμπίρ».
Σύμφωνα με το EST, μάλιστα, μεταξύ 9% και 16% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στα σπίτια χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία συσκευών όταν αυτές βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής.
Η έρευνα της British Gas βασίζεται σε 13 τυποποιημένες συσκευές, αλλά το μέσο νοικοκυριό διαθέτει 41 ηλεκτρικές συσκευές, οπότε το κόστος μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερο από ό,τι εκτιμάται.
Σημειώνεται πως οι νεότερες συσκευές είναι ενεργειακά αποδοτικότερες από τις παλαιότερες - οι νεότερες τηλεοράσεις πρέπει, για παράδειγμα, να συμμορφώνονται με τα πρότυπα της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση.
Τρεις ακόμη προτάσεις για να κάνετε οικονομία
  • Προσπαθήστε να μην υπερφορτίζετε άσκοπα το κινητό σας τηλέφωνο και τον φορητό σας υπολογιστή.
  • Μόλις η συσκευή σας φορτιστεί, προσπαθήστε να συνηθίσετε να την αποσυνδέετε από την πρίζα.
  • Η οικιακή οθόνη ενός έξυπνου μετρητή μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε πόση ενέργεια χρησιμοποιείται σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, ώστε να μπορείτε να δείτε πού σπαταλιέται ενέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα