Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Σαν σήμερα, Μπόμπαν Γιάνκοβιτς: Όταν σε μια στιγμή εκνευρισμού γκρεμίστηκε ολόκληρη η ζωή του Σέρβου μπασκετμπολίστα


Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 28 Απριλίου του 1993, όταν ο Πανιώνιος αγωνίστηκε με τον Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα μπάσκετ. Όταν το ματς θα τέλειωνε ουδείς θα θυμόταν το αποτέλεσμα, αλλά όλοι θα ψιθύριζαν ένα μονάχα όνομα: Μπόμπαν Γιάνκοβιτς…
Ο Σέρβος μπασκετμπολίστας, εκνευρισμένος για ένα φάουλ (ήταν το 5ο φάουλ, κάτι που σήμαινε ότι αποβαλλόταν από τον αγώνα) που του χρέωσαν οι διαιτητές, χτύπησε με δύναμη το κεφάλι του στην κολόνα της μπασκέτας, γκρεμίστηκε αιμόφυρτος και το αποτέλεσμα ήταν να μείνει παράλυτος σε όλη την υπόλοιπη ζωή του! Σύμφωνα με τη διάγνωση των ιατρών, ο Γιάνκοβιτς υπέστη ρήξη νωτιαίου μυελού και κάταγμα στον έκτο αυχενικό σπόνδυλο.
Ο Γιάνκοβιτς ήταν τότε 30 χρονών, είχε γράψει επιτυχημένη τροχιά στα παρκέ και αγωνιζόταν από το καλοκαίρι του 1992 στον Πανιώνιο.
Μετά τον αυτοτραυματισμό του, ο Γιάνκοβιτς άρχισε να μη νιώθει χέρια και πόδια· διακομίστηκε στο νοσοκομείο ΚΑΤ, όμως η κατάστασή του ήταν μη αναστρέψιμη! Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν: «Τμήμα του έκτου αυχενικού σπονδύλου ασκούσε πίεση στον νωτιαίο μυελό και ολόκληρος ο μεσοσπονδύλιος δίσκος μεταξύ του 6ου και 7ου αυχενικού σπονδύλου είχε μετακινηθεί και ασκούσε επιπλεόν πίεση. Ο 6ος σπόνδυλος αφαιρέθηκε με σκοπό την αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού, την ανάταξη του κατάγματος και τη σταθεροποίηση της περιοχής με μόσχευμα και πλάκα με βίδες»…
Ο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς καθηλώθηκε σε αναπηρικό αμαξίδιο και δεν σηκώθηκε ποτέ! Ο Πανιώνιος τον στήριξε οικονομικά και ψυχολογικά, η σύζυγός του Ντραγκάνα τον χώρισε τέσσερα χρόνια μετά το ατύχημα. Ο Γιάνκοβιτς έμεινε επί 13 χρόνια παράλυτος, μέχρι το θάνατό του. Λόγω της ακινησίας του, πήρε υπερβολικό βάρος και κατέληξε στις 28 Ιουνίου του 2006, από ανακοπή καρδιάς, μέσα σε πλοίο, ενώ ταξίδευε προς τη Σύρο. Ο Μπόμπαν «έφυγε» σε ηλικία 43 χρονών, δίχως να προλάβει να δει την αξιόλογη μπασκετική καριέρα του γιου του Βλάντο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα