Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Γιατί ο Μητσοτάκης προειδοποίησε τους υπουργούς – Ποιους φωτογράφισε ότι έχουν κατεβάσει τα μολύβια

Οι συχνές επισκέψεις στις εκλογικές περιφέρειες, η απουσία από τα υπουργικά γραφεία και η μη τήρηση ορισμένων χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί στην προώθηση του κυβερνητικού έργου, ήταν οι λόγοι που οδήγησαν τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε αυστηρές προειδοποιήσεις σε υπουργούς και υφυπουργούς που έχουν ξεκινήσει ήδη τον προεκλογικό αγώνα.
Ήταν κοινό μυστικό πως αρκετά κυβερνητικά στελέχη, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις υποστήριζαν πως οι κάλπες θα στηθούν το φθινόπωρο, παρά τις συνεχείς δημόσιες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος τονίζει με κατηγορηματικό τρόπο πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. "Έχει υποπέσει στην προσοχή μου ότι ίσως κάποιοι να μην πιστεύετε ότι ακριβώς αυτή είναι η πρόθεσή μου", επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για όσους ακόμα δεν το έχουν καταλάβει.
Το τελευταίο διάστημα το Μαξίμου έβλεπε τουλάχιστον τέσσερις υπουργούς να είναι περισσότερο στις εκλογικές περιφέρειες που βρίσκονται στα προάστια της Αττικής, παρά στο γραφείο τους. Αλλος δεν έχει αφήσει αγώνα της αγαπημένης του ομάδας στην πόλη της οποίας θα είναι υποψήφιος, επίσης υφυπουργός που προσπαθεί να πάρει το βάπτισμα του πυρός στην Α΄ Αθήνας έχει ρίξει το βάρος στην περιοχές της πρωτεύουσας.
Ανάλογες περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί και στην περιφέρεια, καθώς δύσκολα βρίσκεις την Παρασκευή κυβερνητικό στέλεχος στο υπουργείο του. "Αν κάποιοι από εσάς πιστεύετε ότι χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστείτε προεκλογικά μην διστάσετε να μου το πείτε. Μπορώ να σας απαλλάξω από τα καθήκοντά σας, ώστε να αφοσιωθείτε αποκλειστικά και μόνο στην προετοιμασία των εκλογών", είπε χαριτολογώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνοντας όμως ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν πρόκειται να δεχθεί την επανάληψη τέτοιων συμπεριφορών.
Σενάρια ανασχηματισμού
Στο Μαξίμου δεν δίνουν καμία συνέχεια μετά τις αυστηρές προειδοποιήσεις του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς, καθώς πλέον εκείνο που αναμένουν είναι μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην προώθηση του κυβερνητικού έργου, στους περίπου 12 μήνες που απομένουν μέχρι τις εκλογές.
Ωστόσο τα όσα ειπώθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου φούντωσαν τα σενάρια του ανασχηματισμού αν και ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του είχε υποστηρίξει πως δεν πιστεύει στους λεγόμενους "προεκλογικούς ανασχηματισμούς".
Πάντως κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να θελήσει να προχωρήσει σε ορισμένες διορθωτικές κινήσεις.
Το άγχος του "σταυρού" και η απλή αναλογική
Δύο γεγονότα έχουν δημιουργήσει επιπρόσθετο άγχος στους πολιτικούς για την μάχη του σταυρού. Το πρώτο έχει να κάνει με το σύστημα της απλής αναλογικής με το οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές, καθώς στην περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει, οι βουλευτές που θα μπουν στη βουλή θα είναι σαφώς λιγότεροι σε σχέση με το 2019. Το δεύτερο γεγονός είναι πως όσες κάλπες και αν στηθούν μετά την πρώτη εκλογική διαδικασία, θα γίνουν με λίστα, άρα όλοι θα θελήσουν να πλασαριστούν όσο πιο ψηλά γίνεται.
Ένα ακόμη στοιχείο είναι τα αρκετά εξωκοινοβουλευτικά στελέχη που μετέχουν στην κυβέρνηση και θα κατέβουν για πρώτη φορά υποψήφια με τη ΝΔ και τα οποία νιώθουν την πίεση του χρόνου καθώς δεν γνωρίζουν τους ψηφοφόρους του κόμματος σε σχέση με τους βουλευτές και τους πολιτευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα