Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Γκάγκα για ηπατίτιδα: «Όλοι οι παιδίατροι έχουν λάβει οδηγίες - Πολύ σημαντική η υγιεινή των χεριών»


Τόσο η κυρία Μίνα Γκάγκα όσο ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, στη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας εμφανίζονται καθησυχαστικοί τονίζοντας ότι ο κύριος κανόνας που πρέπει να ακολουθείται είναι η καλή υγιεινή, σύμφωνα με την ιστοσελίδα News4Health.
«Η ηπατίτιδα είναι κάτι που εμφανίζεται συχνά, πριν τα εμβόλια το βλέπαμε πάρα πολύ συχνά και σε παιδιά και σε ενήλικες, κυρίως την ηπατίτιδα Α που είναι και η πιο ήπια από όλες αλλά και όλες τις άλλες ηπατίτιδες» είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.
Όπως εξήγησε η ίδια: «Σίγουρα τα νοσοκομεία και οι κλινικές βλέπουν τέτοια περιστατικά κάθε χρόνο σε παιδιά τα οποία θεραπεύονται από μόνα τους τις περισσότερες φορές».
Η υπουργός τόνισε, επιπλέον, ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αλλά δεν χρειάζεται ανησυχία. «Σπάνια έχουμε προβλήματα με το ήπαρ στα παιδιά. Πρέπει όλοι να προσέχουμε αλλά να μην έχουμε ανησυχία» τόνισε ενώ υπογράμμισε ότι «όλοι οι παιδίατροι έχουν τις οδηγίες που πρέπει να έχουν ενώ υπάρχει συνεννόηση με τις Παιδιατρικές Εταιρείες και τον ΕΟΔΥ και υπάρχει σαφώς επιτήρηση επιδημιολογική». Όπως πρόσθεσε: «Δεν θα χρειαστεί κάτι αλλά εάν χρειαστεί είμαστε απολύτως έτοιμοι για οτιδήποτε προκύψει». Παράλληλα, θέλησε να υπενθυμίσει ότι είναι πολύ σημαντικό το πλύσιμο των χεριών πριν την κατανάλωση φαγητού.
Μαγιορκίνης: «Η απόσταση δεν ήταν ωφέλιμη για όλες τις ασθένειες»
Τα κρούσματα αυτά της οξείας ηπατίτιδας δεν φαίνεται να συνδέονται το ένα με το άλλο ενώ καλό είναι οι γονείς να μην φοβούνται να αφήνουν τα παιδιά τους να παίξουν με τους φίλους τους σύμφωνα με όσα εξήγησε η ίδια και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, καθώς οι νεότερες μελέτες δείχνουν ότι η απόσταση που αναγκαστικά κρατήσαμε όλοι όπως και τα παιδιά στην πανδημία δεν ήταν ωφέλιμη για όλες τις ασθένειες καθώς εξασθενεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
«Παρακολουθούμε τα παιδιά και αν έχουν συμπτώματα πράττουμε αναλόγως. Γενικώς, παρατηρούμε τα ούρα τους και μιλάμε με τον παιδίατρό τους αν χρειαστεί. Τα νοσοκομεία είναι ήδη προγραμματισμένα για έλεγχο. Θα ήθελα να μην ανησυχείτε» είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι «Οτιδήποτε χρειαστεί είμαστε εδώ, υπάρχει πλήρες πρόγραμμα».
Από την πλευρά του, ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας ότι πρόκειται για μια σπάνια επιπλοκή που παρατηρείται. Στην Αγγλία συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε έξαρση στις αρχές του Απρίλη, αλλά δεν είμαι ομοιογενής η κατανομή των κρουσμάτων.
Όπως τόνισε το πιο πιθανό είναι ότι πίσω από τα κρούσματα αυτά να κρύβεται ένας αδενοϊός, ωστόσο αυτός ο ιός είναι αρκετά διαδεδομένος και είναι πιθανό να έχουμε εκτεθεί σε αυτόν τον ιό όλοι μας στο παρελθόν και κυρίως στην παιδική μας ηλικία.
Για την ώρα υπενθυμίζεται ότι τα κρούσματα αυτά είναι αντικείμενο μελέτης και ο ιός που κρύβεται από πίσω δεν είναι σίγουρο ότι είναι ο αδενοϊός. Πριν από λίγο το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου με ανακοίνωσή του αναφέρει πάντως ότι δύο κρούσματα οξείας ηπατίτιδας καταγράφηκαν στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα