Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Μελέτη του Νοσοκομείου επιβεβαίωσε ότι το Μεσσηνιακό πολυφαινολικό ελαιόλαδο επιδρά στην προστασία της καρδιάς


Κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ύστερα από ιδέα του διευθυντή γιατρού της Καρδιολογικής Κλινικής, Μανώλη Μάκαρη, επιβεβαιώνει ότι το Μεσσηνιακό πολυφαινολογικό ελαιόλαδο, αγουρέλαιο που παράγεται με συγκεκριμένη διαδικασία, επιδρά θετικά στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα πρώτα συμπεράσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν χθες το βράδυ, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας. Το πολυφαινολογικό ελαιόλαδο που χρησιμοποιήθηκε ως αγωγή προς τους εθελοντές προσφέρθηκε από την οικογένεια Μπουζαλά, από την Κλεισούρα του Δήμου Μεσσήνης, που παράγει το βραβευμένο για τις υγειοπροστατευτικές του ιδιότητες “Elettra”...
Στην εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο για το πολυφαινολικό ελαιόλαδο και για τη μελέτη του Νοσοκομείου Καλαμάτας μίλησαν ο καθηγητής στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Προκόπης Μαγιάτης, οι καρδιολόγοι Χρήστος Κούρεκ, που εργάστηκε για το σχεδιασμό και υλοποίηση της μελέτης και Μανώλης Μάκαρης, καθώς και ο Αντώνης Μπουζαλάς από το “Elettra”.
Ο Προκόπης Μαγιάτης παρουσίασε εν συντομία μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορα πανεπιστήμια και νοσοκομεία στον κόσμο, οι οποίες δείχνουν ότι το πολυφαινολικό ελαιόλαδο πετυχαίνει “θαυματουργά αποτελέσματα”, τα οποία ακόμη και φάρμακα δεν μπορούν να τα πετύχουν, σε ό,τι αφορά την επίδραση για την πρόληψη ή και την διακοπή της εξέλιξης ή καθυστέρηση σειράς παθήσεων που αφορούν την καρδιά, το αλτσχάιμερ, κάποιες μορφές καρκίνου κ.ά Ο καθηγητής της Φαρμακευτικής Σχολής τόνισε ότι το πολυφαινολικό ελαιόλαδο έχει αυτά τα αποτελέσματα λόγω ουσιών που περιλαμβάνει οι οποίες δεν εντοπίζονται σε κανένα άλλο προϊόν.
Ακόμη ο κ. Μαγιάτης υπογράμμισε ότι νιώθει υπερήφανος, γιατί πρώτος εκείνος και μάλιστα στη Μεσσηνία, σε μια εκδήλωση στο Δημαρχείο της Μεσσήνης πριν από δέκα χρόνια, είχε μιλήσει για το πολυφαινολικό ελαιόλαδο και τις υγειοπροστατευτικές του ιδιότητες, σημειώνοντας επιπλέον ότι είχε μιλήσει για την είσοδο του ελαιολάδου αυτού στα φαρμακεία, κάτι που έχει πλέον συμβεί.
Τέλος ο καθηγητής τόνισε ότι η Ελλάδα είναι χώρα που πρωτοπορεί διεθνώς στις έρευνες για τις υγειοπροστατευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου, ενώ σημείωσε ότι το πολυφαινολικό ελαιόλαδο προσδίδει σημαντική υπεραξία σε όσους το παράγουν.
Ο Χρήστος Κούρεκ από την πλευρά του παρουσίασε συμπεράσματα της μελέτης που έγινε στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, με 60 ασθενείς στους οποίους για ένα μήνα χορηγήθηκε πολυφαινολικό ελαιόλαδο. Οι ασθενείς αυτοί χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στη μία ομάδα χορηγήθηκε ελαιόλαδο σε μικρή ποσότητα 8 ml την ημέρα αλλά με πολύ υψηλό ποσοστό πολυφαινολών, ενώ στη δεύτερη περισσότερη ποσότητα λάδι, 20 ml, με πιο χαμηλό ποσοστό πολυφαινολών. Τα συμπεράσματα δείχνουν ότι και στις δύο ομάδες η επίδραση ήταν θετική, όμως πιο πολύ θετική ήταν στην ομάδα που έπαιρνε το υψηλότερο ποσοστό πολυφαινολογών.
Αυτό που διαπιστώθηκε, είπε ο κ. Κούρεκ, είναι βελτίωση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης, βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, καλύτερη μέγιστη απόδοση στο τεστ κοπώσεως, καλύτερη επίδραση στην αγγειακή ενδοθηλιακή λειτουργία και στην καρδιακή λειτουργία σε ασθενείς με υπερλιπιδαιμία.
Πάντως εκείνο που τόνισε ο καρδιολόγος κ. Κούρεκ είναι ότι η φαρμακευτική αγωγή δεν πρέπει να διακόπτεται αλλά η χορήγηση του πολυφαινολικού ελαιολάδου να γίνεται ως συμπληρωματική αντιμετώπιση της νόσου.
Ο Αντώνης Μπουζαλάς παρουσίασε τον τρόπο καλλιέργειας, συγκομιδής και έκθλιψης για την παραγωγή πολυφαινολικού ελαιολάδου. Όπως σημείωσε, είναι μια διαδικασία δύσκολη, που πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα και για την οποία εμπλεκόμενοι παράγοντες δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Εκείνο που προέτρεψε ο κ. Μπουζαλάς τους παραγωγούς είναι να δημιουργήσουν πρώτα για τον εαυτό τους, την οικογένειά τους και την υγεία τους πολυφαινολικό ελαιόλαδο. Πρώτα να γνωρίσουν οι ίδιοι τη σημασία και την αξία του και στη συνέχεια να επεκτείνουν την παραγωγή τους.
Ο Μανώλης Μάκαρης από την πλευρά του επίσης παρουσίασε αποτελέσματα μελετών ανά τον κόσμο για την επίδραση στην υγεία του πολυφαινολικού ελαιολάδου, όπως επίσης αναφέρθηκε στη μελέτη που έγινε στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα όσους συνέδραμαν, ενώ ανακοίνωσε τη νέα του πρόταση για το σχεδιασμό μιας πολυκεντρικής μελέτης για το ελαιόλαδο σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την Υγείας.
Πριν από τις εισηγήσεις χαιρέτησαν ο βουλευτής Μεσσηνίας, τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Χαρίτσης, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Βασίλης Καπέλιος, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, ο εκπρόσωπος του δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου, συνεργαζόμενος δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος, ο εκπρόσωπος του προέδρου του Επιμελητηρίου, Βαγγέλη Ξυγκώρου, Παύλος Γκραίκης και ο συντονιστής διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γιώργος Κουδούνης.    Στ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα