Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Γρίπη των πτηνών: Εντοπίστηκε στην Κίνα το πρώτο κρούσμα του στελέχους H3N8 σε άνθρωπο


Η Κίνα επιβεβαίωσε την πρώτη μόλυνση ανθρώπου από το στέλεχος H3N8 της γρίπης των πτηνών, αλλά οι υγειονομικές αρχές της χώρας σημειώνουν ότι είναι χαμηλός ο κίνδυνος της ευρείας μετάδοσης μεταξύ των ανθρώπων.
Σύμφωνα με το Reuters,που επικαλείται την ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, το πρώτο κρούσμα είναι ένα αγόρι τεσσάρων ετών, στην επαρχία Χενάν στα κεντρικά της χώρας. Το παιδί βγήκε θετικό στο στέλεχος Η3Ν8 της γρίπης των πτηνών αφού νοσηλεύτηκε νωρίτερα μέσα στον μήνα με πυρετό και άλλα συμπτώματα.
Η H3N8 κυκλοφορεί από το 2002 αφού πρωτοεμφανίστηκε σε υδρόβια πτηνά της Βόρειας Αμερικής. Είναι γνωστό ότι μολύνει άλογα, σκύλους και φώκιες, αλλά δεν έχει εντοπιστεί στο παρελθόν σε ανθρώπους.
Η οικογένεια του αγοριού εκτρέφει κοτόπουλα στο σπίτι και ζει σε μια περιοχή όπου κατοικούν αγριόπαπιες, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας.
Το αγόρι μολύνθηκε από πουλιά και το στέλεχος δεν θεωρείται ότι έχει «την ικανότητα να μολύνει τους ανθρώπους», ανέφερε, επίσης, η Επιτροπή, που πρόσθεσε ότι δεν βρέθηκε «κάποια ανωμαλία» από τις εξετάσεις στις στενές επαφές του παιδιού. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η περίπτωση του 4χρονου είναι «μεμονωμένο περιστατικό που οφείλεται σε διασταύρωση ειδών και είναι χαμηλός ο κίνδυνος ευρείας κλίμακας μετάδοσης».
Η Επιτροπή προειδοποίησε το κοινό να παραμείνει μακριά από νεκρά ή άρρωστα πτηνά και να αναζητήσει άμεση θεραπεία για πυρετό ή αναπνευστικά συμπτώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα